24 листопада, 2022

У Ню-Йорку вшанували пам’ять жертв Голодомору в Україні

Панахиду відслужили владики у супроводі хору „Думка“. (Фото: Левко Хмельковський)

НЮ-ЙОРК. – У катедральному соборі Святого Патрика за участю провідних християнських конфесій 19 листопада відбулося вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932-1933 років. У молебні взяли участь політики, дипломати, представники міжнародних організацій, багатотисячна українська громада.

День розпочався з урочистої ходи молоді вулицями Мангетену з синьо-жовтими прапорами та гаслами, що розповідали про національну трагедію України, скоєну катами Москви.

Владика Борис Ґудзяк особисто привітав українських воїнів. (Фото: Левко Хмельковський)

Ходу продовжили її учасники у соборі. Першими йшли з прапорами Українські американські ветерани на чолі з національним командиром Ігорем Рудком. Далі були свідки Голодомору і серед них постійна учасниця таких церемоній Надія Северин. У ході були воїни Віктор Нестеренко і Антон Домарацький, які проходять складне лікування з допомогою організації „Prostetics for Ukrainians in US clinics“, а також учасник війни на Донбасі Руслан Попов. Присутні зустріли їх, стоячи, оплесками.

Діти несли гасла про Голодомор і колоски, які поклали на своєрідний поминальний вівтарик з запаленими свічками.

Панахиду відслужили у супроводі хору „Думка“ (дириґент Василь Гре­чинський) Митрополит Української православної церкви США Антоній і Архиєпископ Даниїл, Митрополит Української католицької церкви Борис Ґудзяк і Єпископ Павло Хомницький в сослуженні численного священства. Були також Владика Василь Лостен і Постійний представник Святого престолу в ООН Архиєпископ Ґабріель Какція.

Церемонію громадянської панахиди відкрив вико­навчий віцепрезидент УККА та директор Української національної інформаційної служби Михайло Савків, який був також в числі промовців.

Першим промовляв лідер демократичної більшости Сенату США Чак Шумер, який нагадав у своєму виступі, що його предки походять із Чорткова Тернопільської области та підкреслив: „Голодомор був геноцидом українського народу. Сталін прагнув знищити український народ і український дух, але він та радянський режим згинули, а український народ живе. Як Сталін зазнав краху у своїх намірах, так само зазнає краху й Путін“.

Сенатор указав на важливість посилення допомоги Україні з боку США, зокрема військової, закликав українців тиснути на тих сенаторів від Республіканської партії, які не поділяють цю позицію демократів та більшости республіканців. „Хай живе український народ!“ – цими словами завершив Чак Шумер свій виступ.

Постійний представник України при ООН, Посол Сергій Кислиця зазначив, що цілеспрямований голод залишається зброєю Кремля, як і 90 років тому: „Цього разу її застосовують не лише в Україні, а й в усьому світі, включаючи найуразливіші країни Африки та Азії“. Дипломат нагадав, що за даними ООН, нині з проблемою голоду стикаються 828 млн людей у світі. Причому для багатьох із них причиною страждань є саме російське вторгнення в Україну, яке призвело до нестачі продовольства.

Учасники ходи прийшли до собору. (Фото: Левко Хмельковський)

Промови виголосили Владика Антоній і Влади­ка Борис Ґудзяк, публічний делеґат Постійного представництва США в ООН Андрій Вайнштейн.

Участь у церемонії взяли Генеральний консул України в Ню-Йорку Олексій Голубов, ветеран української дипломатії Валерій Кучинський, відомі представники української спільноти Аскольд Лозинський, Ірина Куровицька, Квітка Семани­шин, Іванка Заяць, Мар’яна Заяць, Володимир Зарицький, ряд інших.

На звершення події хор „Думка“ виконав давні київські церковні піснеспіви. Владика Антоній привітав Надію Северин, і Ольга Олексій заспівала для неї, Владика Борис Ґудзяк особисто привітав українських воїнів.

Звіт для України про цю подію приготував власний кореспондент Укрінформу Володимир Ільченко.

Коментарі закриті.