19 листопада, 2020

У Мінську закатували учасника протесту

Продовжуються протестні акції у Білорусі

Працівники міліції біля народного меморіялу в пам’ять про Романа Бондаренка в Мінську. (Фото: РІА Новини)

У Мінську 12 листопада помер Роман Бондаренко, якого напередодні невідомі особи в масках вивезли з так званої Площі Змін, а через кілька годин 31-річний чоловік із тяжкими тавмами був доправлений до лікарні.

Житель одного з розташованих поруч будинків розповів, що пізно ввечері 11 листопада на площі стався конфлікт між невідомими особами в цивільному одязі та місцевими жителями. Особи в масках стали перерізати біло-червоно-білі стрічки у дворі, нападати та бити жителів. Кількох людей вивезли в автобусах, якими користувалися силовики.

Роман Бондаренко. (Фото: TUT.BY)

Р. Бондаренка тримали у відділі міліції, після чого він потрапив до лікарні швидкої допомоги з тяжким набряком мозку, закритою черепно-мозковою травмою, гематомами та іншими ушкодженнями. За словами лікарів, пацієнта в комі доставили до операційної. Операція тривала кілька годин.

Світлана Тихановська оголосила героєм білоруса, який загинув від рук силовиків. Після цього на цій площі відбулася спонтанна масова акція пам’яті Р. Бондаренка.

У Білорусі 15 листопада відбувся протестний „Марш сильних” пам’яті активіста Р. Бондаренка від народного меморіялу Олександра Тарайков­­ского, убитого в перші дні протесту до Площі Змін, де був захоплений Р. Бондаренко. На початок маршу протесту силові структури стягнули військову і спецтехніку, були закриті ряд станцій метро, почалися проблеми з мобільним інтернетом.

У Мінську тривають масові затримання в різних частинах міста, використовується газ, світлошумові гранати, водомети.

Білоруський правозахисний центр „Вясна” опублікував інформацію про понад 140 затриманих у неділю 16 листопада на акціях протесту в різних містах Білорусі, перш за все в Мінську, а також в Гомелі, Гродно, Вітебську, Новогрудці, Бобруйську, Пінську, Світлогорську.

Евросоюз назвав вбивство Р. Бон­да­ренка в Мінську ганебним наслідком дій білоруської влади й висловив глибокі співчуття родині та друзям Р. Бондаренко, який помер після жорстокого побиття правоохоронцями під час придушення політичного протесту.

„Це є жахливим та ганебним резуль­татом дій білоруської влади, яка не лише прямо та брутально застосовує репресії проти власного населення, але також створює ситуацію, в якій можуть траплятися такі протизаконні насильницькі дії, що іґнорує не лише фундаментальні права і свободи громадян Білорусі, але також їх право на життя”, – йдеться у документі.

 

Радіо Свобода, Укрінформ

Коментарі закриті.