15 вересня, 2022

У Києві покищо не буде вулиці ЕС

Після початку російсько-української війни постала потреба перейменування у Києві вулиці Московської. За перейменування Московської у застосунку „Київ цифровий“ проголосувало понад 29 тисяч людей. З них понад 10 тисяч проголосували за перейменування на честь князів Острозь-ких. 8 вересня голова експертної топонімічної комісії Києва Олександр Алфьоров повідомив: „Ста-лась одна з найбільших світоглядних державницьких трагедій України. В Києві і далі буде вулиця Московська. Її не перейменують на „Князів Острозьких“.

Виявилося, що перша заступниця голови комісії Дінара Габібуллаєва від фракції „Европейської солідарності“ запропонувала перейменувати вулицю Московську на вулицю Европейського союзу. Вона принесла 10 тис. зібраних паперових підписів за перейменування Московської на вулицю ЕС, співзвучної з партією Порошенка. І заявила: „Ми не встигли подати, коли було треба. Тому у нас ще деякий час у центрі буде вулиця Московська“.  

О. Алфьоров зазначив, що варіянту, який запропонувала депутатка „ЕС“, не було під час голосування киян за вулиці, а вулиця Князів Острозьких перемогла абсолютною більшістю голосів.

„Дуже ницо, бридко та огидно, коли ситуативні амбіції політсили ламають під співзвучність назви своєї партії історичний ландшафт тисячолітнього Києва“, – написав О. Алфьоров.

Але 8 вересня депутати Київської ради проголосували за перейменування вулиці на честь Князів Острозьких.

Перейменування відбулося 8 вересня, у день 508-ої річниці перемоги князя Костянтина Острозького в битві під Оршею над московським військом. 

 

Коментарі закриті.