15 вересня, 2022

Каламутять чисту воду

6 вересня народна депутатка від партії „Европейська солідарність“ Ірина Геращенко оприлюднила заяву:  „В парляменті сформована  “ширка”. [Партія] “Слуга народу” (СН) і ПМЖ (створена на руїнах колишнього ОПЗЖ – ред.) тепер разом протягують дикі рішення. Сьогодні Верховна Рада узаконила цензуру. 241 депутат підтримали  постанову, якою канал „Рада“ більше не висвітлює діяльність парляменту. 

Пленарні засідання не транслюватимуть навіть в запису. Повна безвідповідальність, знецінення роботи парляменту і втрата ним суб’єктности. 

Найпалкішим аґітатором цього ганьбища був пан Шуфрич, який чомусь і досі очолює комітет свободи слова.  

Автор постанови, “слуга” Олександр Божко, мотивував введення політичної цензури воєнним станом. 

[Законопроєкт отримав голоси] 187 “слуг”, плюс ПМЖ, плюс несподівано двох депутатів від дружнього „Голосу“. 

В ранковому слоті каналу „Рада“  в маратоні сьогодні (6 вересня – ред.), в день відкриття сесії, – позаштатні радники ОП, штатні радники ОП, заступники глави ОП і „експерти“ з пулу колишніх каналів Медведчука. Депутатів, представників фракцій, авторів законопроєктів на парляментському телеканалі не було! При цьому з бюджету ВР на парляментський телеканал виділяється 500 млн грн“.

Того ж  дня було оприлюднене повідомлення: „Верховна Рада України 6 вересня прийняла постанову „Про деякі питання висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану“, (реєстр. №7739).

Постановою визначаються особливості функціонування державного підприємства „Парляментський телеканал „Рада“ в період дії в Україні воєнного стану, зокрема, що в період дії воєнного стану здійснення прямих трансляцій відкритих пленарних засідань Верховної Ради України може бути обмежено державним підприємством „Парламентський телеканал „Рада“ в інтересах національної безпеки та з метою забезпечення заходів безпеки Верховної Ради України відповідно до Конституції та законів України.

На період воєнного часу лише телеканал „Рада“ зможе висвітлювати роботу депутатів. Також телеканал і далі братиме участь у національному телемаратоні“.

Народний депутат фракції „Голос“ Ярослав Железняк повідомив: 

„Засідання ВРУ не транслюватимуть телеканалом „Рада“ у прямому етері, а сам телеканал і далі буде приймати участь у національному телемаратоні. Постанова спрямована на вреґулювання особливостей висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану, відповідне уточнення завдань державного підприємства „Парляментський телеканал „Рада“ заради посилення інформаційної політики держави, протидії пропаґанді аґресора та більш повного інформування суспільства про соціяльно-політичні та військові процеси в Україні. 

Рішенням РНБО від 18 березня „Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану“, введеним в дію Указом Президента України від 19 березня, встановлено, що в умовах воєнного стану реалізація єдиної інформаційної політики є пріоритетним питанням національної безпеки. Серед іншого передбачено, що забезпечення єдиної інформаційної політики реалізується шляхом об’єднання всіх загальнонаціональних телеканалів, програмне наповнення яких складається переважно з інформаційних та (або) інформаційно-аналітичних передач на єдиній інформаційній платформі стратегічної комунікації – цілодобовому інформаційному маратоні „Єдині новини #Uаразом“.

Отже, йдеться не про цензуру, а про уникнення можливости озвучування в етері питань, до яких не повинна мати доступ ворожа розвідка. Це забезпечує єдиний інформаційний маратон. Такі обмеження необхідні в умовах війни заради національної безпеки. Ірина Геращенко наразі діє в інтересах не лише посилення популярности партії Петра Порошенка, а й на користь Росії, котрій важливо знати геть усе, що може прозвучати з трибуни Верховної Ради. Варто б остерегтися… 

Коментарі закриті.