24 грудня, 2021

УКРАЇНСТВО У СВІТІ

Три головні нагороди в Єгипті
КАЇР. – Україна отримала три головні нагороди 28-го Каїрського міжнародного фестивалю експериментального театру за трагіфарс за Альбе­ром Камю „Калігула“ Харківського державного академічного українського драматичного театру ім. Т. Шевченка. Нагороду „Найкращий режисер“ вручили Олександрові Ковшуну, а за найкращу чоловічу ролю відзначили Максима Стер­ліка, який зіграв Каліґулу. (Укрінформ. Фото: Посоль­ство України в Єгипті)


Встановили пам’ятну плиту
СОФІЯ, – 14 грудня встановили пам’ятну плиту на могилі Лідії Драгоманової-Шишманової – видат­ної українсько-болгарської громадської діячки, старшої доньки проф. Михайла Драго­манова та дружини проф. Івана Шишманова, першого посла Болгарії в Україні. Л. Драгоманова-Шишманова зробила значний внесок у розвиток і зміцнення українсько-болгарських відносин. Саме на цьому наголосили у своїх виступах Посол Віталій Москаленко, Президент Болгарської академії наук Юліан Ревальський, науковий секретар академії Елка Трайкова, голова Союзу українських організацій Болгарії „Мати Україна“ Олена Коцева під час урочистої церемонії відкриття плити. (Фото: Посольство України в Болгарії)


Завершили зимове таборування
МАДРИД. – Спілка української молоді (СУМ) в Еспа­нії завершила зимове таборування. В горах відбулися Крайовий юнацький табір і табір дружинників та сумівських батьків. Гутірки з історії Украї­ни та сумознавства, майстер-кляси з виготовлення різдвяних павуків, плетіння вервечок, співи, спорт, рухливі ігри, перегляд кінофільмів були в програмі. Духовну опіка провадив капелян СУМ в Еспанії о. Андрій Степанишин. (Фото: СУМ Глобал)


Святкові подарунки для дітей
ВАРШАВА. – Українські волонтери з Польщі збирають кошти на святкові подарунки для дітей українських героїв, які загинули або постраждали у результаті бойових дій на сході України. Як повідомила співорганізаторка акції „Свята без тата“, співзасновниця фонду „Об’єднані волонтери“ Вікторія Батрин, майже 4,000 дітей з усіх областей України впродовж Різдвяних свят отримають святкові подарунки від св. Миколая. До акції долучаються представники української діяспори з Люксембурґа, Нідерландів, Латвії, Австра­лії та інших країн. (Фото: swietabeztaty.pl)


Посадили київські каштани
КІОТО, Японія. – На відзначення 50-річчя побратимства міст Кіото та Києва відбулася урочиста церемонія висадки київських каштанів у парку Такарагаіке. У церемонії взяли участь мер міста Кіото Д. Кадокава, Посол України в Японії Сергій Корсунський, голова Асоціяції дружби Києва та Кіото М. Такао та представники міської ради. Захід відбувся за підтримки компаній „Ferrexpo“ та „Japan Tobacco Industry Co., Ltd“. (Фото: Посоль­ство України в Японії)


Відкрилася художня виставка
ШАНХАЙ, Китай. – У „Suning Art Museum“ відкрилася художня виставка „Карантинна резиденція“, партнером якої є стамбульський проєкт „Istanbul Artist Residency“, заснований українською мисткинею Поліною Сьомочкиною. Взяти участь у проєкті зголосилися понад 600 художників, з яких міжнародний склад кураторів відібрав 30 учасників. У Стамбулі виставка відбувалася 11-24 листопада. Україну представили художники Василина Буряник, Петро Сметана, Андрій Блудов, Василь Савченко.


Українка була шостою
ПАРИЖ. – Переможницею дитячого Евроба­чення-2021, який 19 грудня відбувся у Парижі, стала учасниця від Вірменії Малена з піснею „Вітер, вітер“, яка набрала найбільше голосів серед усіх учасників – 224 точки. Українка Олена Усенко з піснею „Важіль“ посіла шосте місце, отримавши 125 точок. Загалом у конкурсі взяли участь представники 19 країн: Німеччина, Грузія, Польща, Мальта, Італія, Болгарія, Росія, Ірляндія, Вірменія, Казахстан, Албанія, Україна, Франція, Азербай­джан, Нідерлянди, Еспанія, Сербія, Північна Македонія, Португалія. (Укрінформ)

Коментарі закриті.