24 грудня, 2021

Чикаленко має пам’ятник на Одещині

Пам‘ятник Євгенові Чикаленку в Марда­рівці.

МАРДАРІВКА, Одеська область. – 3 грудня в селі Мардарівка, неподалік від родинного помістя Перешори, де народився й виріс Євген Чикаленко, відкрили пам‘ятник видатному меценату, хліборобу, авторові вислову „Легко любити Україну до глибини душі, а ви спробуйте любити її до глибини своєї кишені“. В урочистостях взяли участь науковці з Києва та Одеси, керівники Подільського району та Куяльницької громади.

21 грудня – день народження Є. Чикаленка (1861-1929). Він був одним з ініціяторів створення Центральної Ради. Ім’я Є. Чикаленка замовчується в незалежній Україні. У рамках основних офіційних заходів з нагоди сторіччя Української революції 1917-1921 років згадувалися Симон Петлюра, Володимир Винниченко та Михайло Грушевський. Проте чомусь забули згадати чоловіка, який першим ініціював скликання Центральної Ради та закликав М. Грушевського повернутися з Москви та її очолити.

Не згадали людину, яка підготувала ґрунт для Україн­ської революції, редаґуючи і видаючи протягом восьми років за власний кошт єдину в імперії щоденну україномовну газету „Рада“, яка будила, гуртувала та готувала українську інтеліґенцію до національної боротьби.

Коментарі закриті.