26 серпня, 2021

Україна і Афганістан

Трагічні події серпня в Афганістані викликали занепокоєння серед союзників США в інших реґіонах, зокрема в Україні, а також в Ізраїлі, Японії, країнах Балтії та на Тайвані, де побоюються, що підтримка США для них може припинитися, тоді як хаос, який охопив Афганістан, гратиме на руку Китаю та Росії.

Президент США Джо Байден сказав: „Американці не мають помирати на війні, на якій афганці не хочуть боронити себе“.

У світі називають Україну серед держав, які почали більше хвилюватися за своє майбутнє після виведення американських військ з Афгані­стану. Дж. Байден у своїй промові чітко окреслив пріоритети США, і активіс­ти побоюються, що їхні країни до цього списку не увійдуть.

Газета „New York Times“ зазначає, що наслідки афганської кризи відчуватимуться далеко за межами реґіону. Особлива увага прикута до Китаю та Росії. Аналітик Акхіл Бері написав, що Росія використовуватиме вихід США з Афганістану як арґумент про безглуздість підтримки з боку Вашінґтону в інших реґіонах, зокрема в Україні.

В Афганістані перебували також українці. 21 серпня Міністер закордонних справ України Дмитро Кулеба мав телефонну розмову із заступницею Державного секретаря США Вікторією Нуланд. Вони домовилися взаємодіяти для евакуації громадян України з Афганістану в пріоритетному порядку.

Український літак вже вивіз з Кабула 79 осіб – вісьмох громадян України і 71 громадянина Нідерландів, Хорватії, Білорусі та Афганістану.

Ще один український літак перебуває на летовищі Кабула, але не може вилетіти звідти через хаос на злітній смузі летовища. Україна збирається евакуювати з Афганістану ще близько 120 українських громадян і членів їхніх родин.

Намагання США врятувати Афганістан від загрози радикального іслямізму та підтримка, яку надають США Україні перед загрозою російської аґресії, – цілком різні ситуації, вважають українські експерти та політики професор політології „Могилянки“ Олексій Гарань, політаналітик Інституту евроатлантичного співробітництва Володимир Горбач та екс-голова комітету Верховної ради у закордонних справах Ганна Гопко, з якими спілкувався „Голос Америки“.

О. Гарань вважає, що афганський уряд не отримав підтримки народу, бо він був неефективний, корумпований. Якщо уряд неефективний, американці не можуть вічно тримати його на своїх і натовських баґнетах.

Українці не подібні до Афганістану, але висновки з афганських подій Україні зробити треба. Боротьба з корупцією, єдність всередині країни – це має бути запорукою успіху.

В. Горбач: „Російські пропаґандисти зловшітаються: мовляв, американці зрештою „кинуть“ Україну, як зараз „кинули“ Афганістан. Але підтримка так званих ЛНР-ДНР цілком може завершитися таким „кидком“ з боку Росії. Адже самопроголошені „республіки“ тримаються виключно на грошах, зброї, активній участі Російської Федерації. Україна отримує допомогу з боку США, тому що сама бореться. І буде отримувати цю допомогу, доки сама буде боротися“.

Г. Гопко: „Успіх України залежить від нас. Тому потрібна сильна армія, державницька еліта. І які б геополітичні події не відбувалися, для того, щоб в України було майбутнє, ми повинні розуміти, що в успіху України маємо бути зацікавлені в першу чергу ми самі. Треба докладати зусиль, щоб у нас були сильні інституції, щоб у владі були державники, які працюють на національні інтереси України“.

Коментарі закриті.