17 березня, 2022

Україна стала частиною енерґетичної системи ЕС

Україна стала членом „енерґетичного Евросою­зу“, тобто приєдналася до европейської енерґетичної системи ENTSO-E. Про це президент Воло­димир Зеленський написав у Twitter 16 березня.

„Завершилось об’єднання української та европейської енерґосистем. Тепер наша електроенерґія тече в Европу, а европейська – в Україну. Дякую членам ЕС, особисто президентці Еврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, еврокомісарці з питань енерґетики Кадрі Сімсон і всім, завдяки кому у нас тепер єдина енерґосистема“, – написав він.

Відтепер перетікання електроенерґії між Украї­ною з одного боку та Білоруссю і РФ з іншого стануть неможливими. Україна повністю інтеґрується з европейським ринком, з усіма його перевагами та недоліками. Українські виробники зможуть експортувати електроенергію за вищими цінами, ніж всередині країни, але імпорт також може виявитися дорожчим за внутрішні ціни.

Україна мала приєднатися до системи до кінця 2022 року, проте розв’язання Росією війни проти Україну показало, що після роботи в ізольованому режиму Україна не може приєднатися назад до системи аґресора і відмовилася це робити.

Відтак Україна звернулася до міністрів енерґетики европейських країн щодо прискорення ухвалення рішення про приєднання української енерґосистеми до европейської. Зрештою, Еврокомісія та об’єднання европейських електромереж погодилися розпочати процес екстреного приєднання України єдиної енерґомережі ЕС.

У рамках підготовки до синхронізації з европейською енерґомережею ENTSO-E Україна інвестувала в модернізацію енерґосистеми понад 600 млн евро.

Европейська правда

Коментарі закриті.