17 березня, 2022

НАТО має надати винищувачі

24 лютого Росія розпочала війну проти України і щодня зухвало вчиняє воєнні злочини проти мирного населення України, зокрема невинних дітей. Минулого тижня американські офіційні особи заявили, що вони активно вивчають, як Польща може надати Україні свої вживані винищувачі МіГ-29, а США замінять їх, надавши Польщі новітні американські винищувачі. Українські льотчики тренуються на винищувачах МіГ-29 радянських часів і можуть відразу ж використовувати їх.

Ці винищувачі терміново потрібні, оскільки вони допомогли б Україні (не НАТО) забезпечити безпілотну зону над своїм повітряним простором та запобігти масовому та широкому руйнуванню цивільної інфраструктури, майбутнім обстрілам її атомних електростанцій (як це вже було зроблено 4 березня) та вчинення Росією щоденних воєнних злочинів в Україні.

8 березня Польща запропонувала доставити Україні понад 20 винищувачів МіГ-29 на авіобазу Рамштайн у Німеччині, призначену Військово-повітряним силам США в Европі. Однак США прямо виступили проти цього пляну на підставі того, що це нібито загрожує розширенням війни між Росією та НАТО.

Той факт, що цей плян було скасовано, є незрозумілим не тільки тому, що він підриває зобов’язання держав-членів ООН допомогти державі захистити своє населення від воєнних злочинів відповідно до ст. 51 Статуту ООН, але й тому, що він не узгоджується з підходом, який багато країн-членів НАТО, у тому числі США, застосували досі у відповідь на жорстоку військову аґресію Росії проти України.

Вони надали Україні оборонну летальну зброю і ввели суворі санкції проти Росії, Путіна та російських олігархів.

У цьому сенсі дуже важко слідувати логіці, що надання Україні протитанкових ракет і ракет „земля-повітря“ якимось чином не залучає НАТО та його країни-члени у війну, яку Росія розв’язала проти України, тоді як надання Україні винищувачів залучила б їх, тим більше, що ці винищувачі були б під українським командуванням і ними керували б українські льотчики з українських аеродромів.

Ці вагання та непослідовні публічні заяви країн-членів НАТО, очевидно, були сприйняті Росією як ознаки слабкости НАТО, яку Росія повністю використовує.

НАТО та її країни-члени, починаючи зі США, обов’язково повинні негайно скасувати це фіаско з його поточними катастрофічними наслідками та надати Україні – без будь-яких подальших затримок – наявні винищувачі, які дозволять Україні протистояти військовій аґресії Росії та забезпечити мир й безпеку.

Евген Чолій,
президент Громадської організації „Україна-2050“

Коментарі закриті.