17 березня, 2022

Хроніка війни

11 березня

До Інтернаціонального леґіону, який створено в Україні у зв’язку нападом Росії, долучилися добровольці вже з 52 країн, зокрема з Польщі, країн Балтії, Скандинавії, Великої Британії та США.

 

12 березня

Маріюполь, найбільше українське місто на узбережжі Азовського моря, знаходиться в повній бльокаді. Його обстрілюють цілодобово.

Про це під час відеозвернення до народів Европи повідомив Президент України Володимир Зеленський: „Російські війська скидають на Маріюполь авіабомби, б’ють ракетами. Вони розбомбили в Маріюполі навіть пологовий будинок і дитячу лікарню. Це ненависть до всього живого“.

 

13 березня

В результаті ворожого авіаудару під Львовом по Міжнародному центрі миротворчости та безпеки (Яворівський військовий полігон) загинули 35 осіб, постраждали 134 особи. Львівщину супротивник обстріляв з російської території ракетами літаками з Саратова – з Росії піднялися літаки та здійснили удар. Було випущено понад 30 ракет.

* * *

З початку війни ворог ввів до України близько 100 тис. військових, із яких 13 тис. знищено, а 18 тис. – небоєздатні. Окупанти втратили понад 30 відс. особового складу. Біля Маріюполя було вбито близько 250 окупантів, а понад 700  поранено. Наразі вже вбито близько 14-15 тис. особового складу, однак ці дані ще не підтверджені. На 13 березня знищено 374 танки, 1,226 бойових броньованих машин і 140 артилерійських систем. Російські війська випустили по Україні 395 крилатих ракет і завдали 259 ракетних ударів по території України. При цьому ворог втратив в українському небі 77 літаків і 90 гелікоптерів.

 

14 березня

Поблизу українського кордону у Ростовській та Гомельській областях ворог розгорнув табори для розміщення та підготовки найманців із Сирії.

* * *

Російські війська, виконуючи злочинні накази військово-політичного керівництва, продовжують наступальну операцію проти України. Проте основні завдання щодо розгрому угруповань Збройних сил України, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та встановлення контролі над лівобережною частиною України не виконані.

Аґресор продовжує ведення систематичних бойових дій бомбардувальною авіацією з метою знищення військової та цивільної інфраструктури України, застосовує боєприпаси великої потужності та невибіркової дії по мирному населенню. Такі дії клясифікуються міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин.

Російські загарбники продовжують накопичувати на своїй території резерви для ведення війни проти України. Формуються загони найманців, які за винагороду готові виконувати злочинні накази російських командирів. На території Сирії відкрито центри вербування найманців, де впродовж останніх днів завербовано понад 1,000 осіб, близько 400 осіб вже прибули до Росії.

* * *

Головне управління розвідки Міноборони оприлюднило список військовослужбовців 43-го окремого морського штурмового авіаційного полку з міста Саки, які скоюють військові злочини проти мирного населення України. Деякі пілоти потрапили в український полон. Оприлюд­нено список військовослужбовців 78-ої окремої бриґади матеріяльно-технічного забезпечення збройних сил Росії, які здійснюють злочини проти мирного населення України.

* * *

На спецрахунках Національного банку для допомоги Збройним силам України та на гуманітарну допомогу переселенцям зібрано понад 11.8 млрд грн. Кошти надходили як від громадян України, так і з США, Великобританії, Польщі, Німеччини, Швеції, Фінляндії, Чехії, Китаю, Франції, Канади та ще багатьох країн світу. З-за кордону надійшло майже 3.4 млрд грн.

* * *

14 березня починають роботу 10 гуманітарних коридорів для евакуації людей. Віцепрем’єр-міністер – міністер з питань реінтеґрації тимчасово окупованих територій Ірина Верещук наголосила: „Ми вкотре будемо намагатися розблокувати рух гуманітарного конвою з продуктами та медикаментами з міста Бер­дянськ через Мангуш в місто Марію­поль“.

* * *

Україна офіційно направила позов проти Російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан ініціював початок розслідування ситуації в Україні.

* * *

Російські загарбники нічним ударом розбили корпус Чернігівського політехнічного університету. Ніжин був вночі обстріляний „Ураганами“, без втрат цивільного населення. По Чернігову також здійснювалися авіоудари. На 14 березня в Чернігівській області частково не було світла, тепла, газо– та водопостачання.

* * *

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив орієнтовні втрати російської армії станом на ранок 14 березня, на 19-ий день повномаштабного російського вторгнення: особовий склад – понад 12 000 осіб, 389 танків, 1,249 бойових броньованих машин, 150 артилерійських систем, 64 реактивних системи залпового вогню, 34 засоби протиповітряної оборони, 77 літаків, 90 гелікоптерів, 617 автомобілів, 3 кораблі, 60 цистерн із паливно-мастильними матеріялами, вісім безпілотних літальних апаратів.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

УНІАН, Укрінформ, Радіо Свобода

Коментарі закриті.