21 січня, 2021

Україна перейшла на державну мову

КИЇВ. – З 16 січня набули чинности норми  закону України „Про забезпечення функціонування української мови як державної“. Тепер державною мовою мають звертатися до споживачів у всіх сферах обслуговування,  зокрема підприємства, установи та організації всіх форм власности; фізичні особи-підприємці; суб’єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини).

Йдеться також про освітні послуги (у тому числі гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціяльних, юридичних, транспортних та інших послуг.

Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо. Лише на прохання клієнта його можуть обслужити іншою мовою.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. (Фото: Генадій Мінченко, Укрінформ)

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів: „Не треба боятися 16 січня на 30-му році Незалежности України. Стаття 30 „Державна мова у сфері обслуговування споживачів“ – це одна зі статей, яка впроваджується не одразу з прийняттям Закону (ухваленого ще в середині 2019 року), а фактично тільки через два роки. Така норма розрахована таким чином, щоб був достатній період підготовки.

Мені здається, жодних трагедій стосовно цього переходу немає, і навряд чи вони стануться. А ті, хто сьогодні чинить перепони імплементації цієї статті, насправді здійснюють малоефективні, нікому не потрібні антидержавні інформаційні „вкиди“. Це – політичний спам, який не має жодного відношення до сфери державного управління, державної мовної політики, консолідації українського суспільства.

Незважаючи на те, надаємо ми послуги чи споживаємо, ми всі – громадяни України і маємо право отримувати інформацію державною мовою. Нагадаю також і про те, що у статті 30 вказано, що на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін. Тож із цим немає жодних проблем.

Я завжди кажу: підготуйте себе до того, що треба мати сміливість вивчити 50-100 слів або фраз і тим самим забезпечити свого клієнта – громадянина України, необхідною інформацією або послугами державною мовою.

Вільне володіння державною мовою – з цього починається любов до країни. Цим шляхом почали йти інші транснаціональні компанії, у нас постійно відбуваються зустрічі з великими мережами, які мають світове визнання. Я вдячний за сприяння та підтримку Европейській бізнес-асоціяції (а це – понад 600 торговельних знаків, що присутні в Україні), Американ­ській торговельній палаті, яка інвестує величезні кошти в розвиток української економіки.

Ми повинні триматися шляху, яким пройшли країни Балтії (де мовному законодавству вже 30 років), які мають сталу демократію, і в яких перше, з чого починається держава – це дотримання Консти­туції.

Як захистити свої мовні права, яким чином це маю зробити? В умовах карантину, на жаль, ми не можемо дозволити собі повний перелік можливостей для реаґування. Серед тих, які у нас зараз є: поштове звернення на адресу: 01001 Київ, Музей­ний провулок, 12; звернення на електронну пошту або електронне звернення на нашому сайті. Нам треба навчитися дотримуватися законів і на своєму прикладі показати дітям, як треба толерувати одне до одного на мовному рівні.

Водночас якщо громадянин, перебуваючи у відділенні банку, супермаркеті, або іншому закладі, не отримує обслуговування українською мовою, необхідно розв’язувати цю проблему на місці безпосередньо шляхом прямого звернення до керівництва закладу, адміністратора чи іншого головуючого з метою дотримання мовного закону. Якщо це не діє, звертайтеся до нас за вказаними адресами. Ми завжди готові допомогти у забезпеченні прав громадян на отримання інформації чи послуг державною мовою.

Дуже актуальним зараз є питання організації безкоштовних курсів з вивчення української мови. На превеликий жаль, сьогодні діють лише курси, організовані волонтерами, а вони не можуть покрити всіх потреб держави. Тому серед завдань на 2021 рік – запровадити їх на всій території України за рахунок бюджету.

Хочете працювати на державу – вивчіть українську мову, складіть іспит й отримайте державний сертифікат про рівень володіння державною мовою.

 

Розмову вела Любов Базів, Укрінформ.

Коментарі закриті.