21 січня, 2021

Джо Байден став президентом США

Джо Байден складає присягу.

ВАШІНҐТОН. – 20 січня Джо Бай­ден склав присягу як 46-ий президент США, поклавши руку на Біблію, яка зберігається в його родині з 1893 року. На ній же він присягав під час церемонії вступу на посаду віцепрезидента у 2009 і 2013 роках. 78-річний Джо Байден став найстарішим президентом в історії США, який вступив на цю посаду.

Обраного президента привів до присяги головний суддя Верховного суду США Джон Робертс. Також склала присягу віцепрезидент, 56-річна Камала Гарріс, яка стала першою жінкою і першою американкою афроямайкського і південноазійського походження на посаді віце-президента США.

Складає присягу Камала Гарріс.

У промові новий президент закликав американців до єдности: „Я буду президентом для всіх американців. Я буду боротися за тих, хто не голосував за мене так само, як за тих, хто робив це“. Він закликав до взаємної поваги у суспільстві.

Дональд Трамп не прийшов на інавґурацію. Його адміністрацію представляв віцепрезидент Майкл Пенс. Д. і Меланія Трампи відлетіли з авіобази Ендрюс, де президент виголосив прощальну промову після від’їзду з Білого дому. Д. Трамп побажав успіхів й удачі новій адміністрації. Подружжя полетіло у Фльориду, до свого маєтку у Палм-Біч. Д. Трамп порушив традицію, згідно з якою президент США, який залишає посаду, відвідує інавґурацію наступника. Ця традиція існувала майже 150 років.

Урочистості відбувалися у значно обмеженому обсязі через коронавірусну пандемію і за посиленої охорони через нещодавній штурм Капітолію прихильниками президента Д. Трампа. Команда Джо Байдена закликала людей залишатися вдома і 200 тис. квитків, які зазвичай продаються на інавґурацію, скоротили до 1,000 лише для членів Конґресу, колишніх президентів і високопосадовців. У Вашінґтоні була 21 тис. солдатів Національної ґвардії, багато з яких озброєні. Військові побудували навколо Капітолію „зелену зону“, де звели паркан з колючого дроту.

Серед учасників урочистостей були запрошені суперзірки Леді Гага та Дженіфер Лопес, співак Брюс Спрінгстін та суперзірка країни Гарт Брукс. Гимн США під час інавґурації співала Леді Ґаґа. Д. Лопес виконала популярну пісню „Ця земля – твоя земля“ співака Вуді Ґатрі.

Привітати Джо Байдена  прибули колишні президенти США Бил Клінтон, Джордж Буш-молодший, Барак Обама та їхні дружини.

Після інавґураційних заходів Джо Байден підписав перші розпорядження, серед них – щодо реаґування на пандемію, зміни міґраційної та податкової політики країни, здійснив перші офіційні призначення у новій адміністрації США.

Нова адміністрація США. (BBC)

Коментарі закриті.