22 грудня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Артисти оголосили голодування

БІЛА ЦЕРКВА. – Актори та співробітники Київського обласного академічного театру ім. Панаса Саксаганського з Білої Церкви 8 грудня оголосили голодування, протестуючи проти кількамісячної затримки платні та загрози звільнення їхнього художнього керівника. 15 грудня біля Київської обласної ради відбулося віче, більшість учасників якого мали на собі пов’язки з написом „Я голодую“. До голодування долучились близько 170 представників колективу. Платню вони отримували лише до серпня. (Радіо Свобода)

Ухвалили закон про жінок у війську 

КИЇВ. – 16 грудня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, який зрівнює жінок та чоловіків під час проходження військової служби у Збройних силах та інших військових формуваннях. Міністер оборони Степан Полторак повідомив, що в Збройних силах України проходять військову службу та працюють понад 55 тис. жінок. Серед них офіцерами є лише майже 3,000, а найвищим офіцерським званням є полковник. (Радіо Свобода)

Закарпаття залила повінь

УЖГОРОД. – Закарпаття потерпає від повені, що сталася через майже тижневу зливу, повідомив 16 грудня голова обласної адміністрації Генадій Москаль. Найбільш загрозлива ситуація склалася у низовині річки Боржава. Вода вийшла з берегів і перелилася через трасу „Мукачево-Рогатин“. Автомобільний рух перекритий. Працюють пересувні насосні станції, рятувальники укріплюють греблі мішками з піском. В області підтоплено 1,357 гектарів угідь, 278 господарств. (Радіо Свобода)

Люди гинуть на шляхах

КИЇВ. – За 11 місяців року в дорожньо-транспортних пригодах загинули 3,058 осіб і понад 31 тис. були травмовані. Про це повідомив 16 грудня начальник департаменту патрульної поліції Євген Жуков. За 2016 рік в зоні проведення боїв загинули 763 захисники, а за цей же час на дорогах загинуло в чотири рази громадян. Кожен день в середньому гине вісім осіб. Найчастіше причинами пригод були порушення правил дорожнього руху і водіння у нетверезому стані. („Укрінформ“)

Затримали фальшивих поліцаїв 

ЖИТОМИР. – 15 грудня Корольовський районний суд Житомира арештував без права внесення застави дев’ятьох затриманих псевдополіцаїв, яких підозрюють у розбійних нападах. Зловмисників затримали 13 грудня на території Запорізької области поліцаї та працівники Служби безпеки України. Їх звинувачують у викраденні та привласненні вогнепальної зброї, незаконному заволодінні транспортом, викраденні людини. („Укрінформ“)

Визначили найкращі книги року

КИЇВ. – 15 грудня збірку оповідань Катерини Калитко „Земля загублених, або Маленькі страшні казки“ визнано „Книгою року ВВС-2017“. Переможцем у номінації „Дитяча книга року ВВС-2017“ стала книга Анни Коршунової „Комп і компанія“. Переможці отримали дипломи лавреатів і по 36 тис. грн. кожна. Видавці книжок-переможців – „Видавництво Старого Лева“ (Львів) та „Час майстрів“ (Київ). Премія „Книга року ВВС-2017“ представлена в партнерстві з Культурною програмою Европейського банку реконструкції та розвитку. („Укрінформ“)

Сніг зупинив літаки

КИЇВ. – З летовища „Київ“ через снігопад 18 грудня перенесли низку рейсів до Борисполя. Ідеться про маршрути Гановер-Київ, Мілян-Київ, Одеса-Київ, Львів-Київ. Починаючи від 7-ої ранку скасували низку місцевих рейсів на виліт. У Борисполі багато літаків вилітають із затримками. Над Україною був циклон, який приніс сніг у центр країни. (ВВС)

„Рух нових сил“ провів акцію

КИЇВ. – 17 грудня прихильники провідника партії „Рух нових сил“ Михайла Саакашвілі провели третій „Марш за імпічмент“. Учасники акції пройшли центральними вулицями Києва вздовж бульвару Шевченка до Бесарабської площі і далі вулицею Хрещатик до Майдану Незалежности. Серед їхніх вимог – ухвалення законів про імпічмент президента і вибори, створення антикорупційного суду, відставка генерального прокурора. Прихильники М. Саакашвілі намагалися зайти в Жовтневий палац після того, як М. Саакашвілі у виступі заявив про намір створити в палаці штаб громадської контролі. Правоохоронці перешкоджали активістам захопити будівлю, застосовуючи проти них вогнегасники і сльозогінний газ. Почалися сутички. М. Саакашвілі закликав активістів повертатися на Майдан Незалежности, де вони проводили віче. Він заявив, що виступає проти будь-яких провокацій і що захоплювати будівлю не збиралися, а мали намір взяти там в оренду приміщення. Посли Канади і Великої Британії в Україні Роман Ващук і Джудіт Гоф засудили спробу активістів „Руху нових сил“ зайти в приміщення Жовтневого палацу в Києві, щоб створити там свій штаб. Посольство США в Україні увечері 17 грудня приєдналося до цієї оцінки подій у центрі Києва. (Радіо Свобода)

Вкрали погруддя Коцюбинського

ЧЕРНІГІВ. – 18 грудня на могилі письменника Михайла Коцюбинського скинули з постаменту та вкрали бронзове погруддя‚ яке важило близько 100 кілограмів. На місці злочину виявили розкидану солому, що може свідчити про намагання зловмисників заглушити шум від падіння погруддя. Могила М. Коцюбинського розташована в історичній частині Чернігова біля Іллінської церкви. Там його поховали ще 1913 року. Місце поховання письменника останнім часом неодноразово намагались понівечити заради наживи. Нещодавно невідомі пошкодили огорожу навколо могили – виламали деякі елементи, ймовірно з метою здати їх на металобрухт. (ВВС)

Україна і Португалія співпрацюватимуть

КИЇВ. – Президент України Петро Порошенко‚ перебуваючи 17-18 грудня з офіційною візитою у Португалії‚ узяв участь у підписанні низки документів про співпрацю в економічній, архівній сферах та сфері молодіжної політики, фізичної культури і спорту. Передбачається заохочення та розвиток співробітництва між суб’єктами господарювання та відповідними компетентними органами, надання інформації про економічну ситуацію в обох державах, правила та економічні програми, конкретні можливості для співпраці та розвитку двосторонніх економічних відносин‚ а також розвиток дружніх зв’язків між молодіжними громадськими організаціями та громадськими організаціями фізкультурно-спортивної спрямованости шляхом зустрічей, обмінів та інших форм взаємодії.(„Укрінформ“)

Розглянуть скарги на суддю 

КИЇВ. – 18 грудня Вища рада правосуддя заявила, що жодного зв’язку між дисциплінарною справою, яку можуть відкрити проти судді Лариси Цокол, і тим, що вона обирала запобіжний захід Михайлові Саакашвілі, немає. Саме ця суддя відхилила клопотання Генеральної прокуратури про його домашній арешт. На розгляді першої дисциплінарної палати перебувають дві скарги на дії Л. Цокол‚ що надійшли 14 березня та 11 квітня цього року. 22 грудня відбудеться засідання першої дисциплінарної палати з розгляду вказаних скарг. („Українська правда“)

Суд пом’якшив вирок Семені

СИМФЕРОПІЛЬ. – 18 грудня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму пом’якшив вирок журналістові Миколі Семені в частині додаткового покарання – зменшив строк заборони займатися публічною діяльністю з трьох років до двох. М. Семену звинуватили в публічних закликах до порушення територіяльної цілісности Росії.  („День“)

Коментарі закриті.