22 грудня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

США наклали вето на резолюцію ООН

НЮ-ЙОРК. — США наклали вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, яка закликала відкликати рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїля. Решта 14 членів ради підтримали резолюцію‚ яку запропонував Єгипет 18 грудня, яка специфічно не згадувала США, але висловлювала „глибокий жаль про недавнє рішення щодо статусу Єрусалиму”. Посол США до ООН Нікі Гейлі назвала цю резолюцію „образою”, нагадуючи‚ що це вперше за понад шість років що США застосували вето. Прем’єр-міністер Ізраїля Беніямін Нетанягу подякував Н. Гейлі і Президентові Дональдові Трампові за це вето. Ізраїль вважає Єрусалим своєю вічною і нероздільною столицею і хоче‚ щоб усі посольства там знаходилися. Палестинці хочуть, щоб столиця майбутньої незалежної палестинської держави була в схiдній частині міста, яку Ізраїль захопив у війні 1967 року та анексував, хоч ця анексія не має міжнародного визнання. На вимогу палестинців, 193-членна Генеральна Асамблея ООН має зійтися 21 грудня у рідкісній наглій сесії‚ щоб обговорити цю справу. За все існування ООН тільки 10 таких сесій було скликано. Остання з них була 2009 року в справі дій Ізраїля на окупованих палестинських територіях. Який небудь результат такої сесії не є зобов’язуючим, але має політичну вагу. („Reuters”)

Північна Корея провела кібератаку

ВАШІНҐТОН. — Білий Дім вперше публічно звинуватив Північну Корею за кібератаку (звану „WannaCry”) в травні, яка „заморозила” понад 230 тис. комп’ютерів у понад 150 країнах. У червні Національна Аґенція Безпеки (NSA) пов’язала цю кібератаку до Північної Кореї. В жовтні британський уряд висловив думку, що винуватцем є Північна Корея. До подібного висновку дійшло в листопаді Центральне Розвідувальне Управління (CIA), але раніше не оприлюднило його. „Північна Корея поводиться погано, в більшості нестримано, понад деситиліття”, – сказав дорадник Департаменту Національної Безпеки (DHS) Том Босерт на прес-конференції 19 грудня в Білому Домі. Він написав про це в коментарі в газеті „Вол Стріт Джорнал” 18 грудня: „Кібератака була широкомаштабною і коштувала мільярди, а Північна Корея є безпосередньо відповідальна”. США закликають всі держави протидіяти кібератакам Північної Кореї та накласти всі потрібні санкції Ради Безпеки ООН. Т. Босерт також перестеріг про небезпеку російських так званих „гакерів” і зазначив, що адміністрація Президента Дональда Трампа вирішила заборонити користування комп’ютерними програми російської компанії „Лябораторія Касперського” в урядових комп’ютерах США. („The Washington Post”)

Дозволено аборти молодим еміґрантам

ВАШІНҐТОН. — Федеральний суд наказав адміністрації Президента Дональда Трампа дозволити двом 17-літнім вагітним дівчатам-еміґрантам, які є під опікою США, зробити аборти. Суддя Окружного суду Таня Чуткан 18 грудня сказала, що президентська адміністрація не може заборонити дівчатам їхнє право на аборти. Американська спілка для громадських свобід (ACLU) подала позов в суді по стороні дівчат, які прибули до США без опіки як малолітні й тепер перебувають у федеральних притулках. Адміністрація Д. Трампа змінила політику адміністрації його попередника Барака Обами, яка дозволяла аборти малолітнім, яких уряд притримав при в’їзді в країну. Адміністрація Д. Трампа подала відклик цього рішення до апеляційного суду в справі однієї з дівчат, яка є на 10-му тижні вагітности. („Associated Press”) 

Сенат схвалив законопроєкт про податки

ВАШІНҐТОН. — Сенат США 19 грудня голосами 51-48 схвалив законопроєкт про податки вартістю 1.5 трлн. дол. Немає сумніву, що Палата Представників, де республіканці мають більшість, також затвердить його найближчим часом, а Президент Дональд Трамп підпише його ще перед Різдвом. Це є найбільше переписання податкових законів від часів Президента Рональда Рейґана у 1986 році. („Reuters”)

Савдійська Арабія збила ракету 

ЕР-РІЯД, Савдійська Арабія. — Протиповітряна оборона Савдійської Арабії 19 грудня збила балістичну ракету, яку вистрілила єменська політично-релігійна група Гуті в напрямі столиці країни. Рух Гуті, який скинув міжнародно визнаний уряд Ємену в 2015 році і є союзником Ірану, сказав‚ що ракета була націлена на палац аль-Ямама в королівському дворі, де відбувалося засідання савдіарабських провідників. Уряд Савдійської Арабії сказав, що ракета була націлена на житлову частину міста і не спричинила жодної шкоди. У Вашінґтоні представник Пентагону видав заяву про співпрацю між Савдійською Арабією і США для оборони їхньої території проти таких атак. Савдіарабський престолонаслідник Магомет бін Сальман сказав, що достава Іраном ракет для Гуті є „безпосередньою військовою аґресією”‚ яка може бути причиною війни. Іран заперечує ці закиди. Минулого місяця Савдійська Арабія перехопила балістичну ракету над летовищем столиці країни. 14 грудня США представили докази достави іранської зброї для Гуті, що порушує резолюції ООН. („Reuters”)

Білий Дім обвинуватив пресу

ВАШІНҐТОН. — Прес-секретар Білого Дому Сара Гакебі сказала, що низька підтримка Президента Дональда Трампа в деяких недавніх опитуваннях спричинена неґативними звідомленнями засобів масової інформації (ЗМІ). На прес-конференції 19 грудня С. Гакебі описала звідомлення ЗМІ про президента як „на 90 відс. неґативне”. Вона додала, що якби ЗМІ більше уваги звертали на „зростаючу економіку”, „перемогу на Іслямською Державою” та „творенні нових місць для праці”, тоді „його цифри були б набагато вищими”. („www.aol.com”) 

Трамп оголосив Національну стратегію

ВАШІНҐТОН. — Президент Дональд Трамп представив Конґресові Національну стратегію безпеки. Закон 1986 року вимагає, щоб президент це робив. Його попередник Барак Обама зробив це в 2010 і 2015 роках. Виступаючи в Будинку Рональда Рейґана у Вашінґтоні 18 грудня, президент представив свій 70-сторінковий документ, який спирається на чотирьох стовпах в інтересах безпеки США: оборона американського народу, розширення американського добробуту, збереження миру крізь міць і просування американського впливу у світі. Президент назвав це „принциповим реалізмом”. Стратегія каже, що „США відповідатимуть на зростаючі політичні, економічні й військові конкуренції” по світі. Далі: „Китай і Росія ставлять виклик американській силі, впливові та інтересам, намагаючись надщербити американську безпеку й добробут. Хоч загроза совєтського комунізму зникла, нові небезпеки випробовують нашу силу волі. Своїми інвазіями Грузії та України Росія продемонструвала свою готовність нарушити суверенітет держав в реґіоні. Росія продовжує залякувати своїх сусідів загрозливою поведінкою”. („www.whitehouse.gov”)

Засудили до смертної кари

СЕУЛ. — Високопосадовець Північної Кореї, котрий був відповідальним за розбудову ядерних приміщень, був покараний на смерть. Про це повідомив японський щоденник „Асаго Шімбун” 19 грудня. Колишній північнокорейський вояк сказав газеті, що директор Загального бюра атомної енерґії (знане як Бюро 131) був недавно звільнений з посади, а відтак покараний на смерть за буцімто виявлення військових секретів. Газета пише, що „виглядає, що він взяв відповідальність за те, що продовжування конструкції ядерного приміщення відклало дату шостого ядерного випробувального вибуху режиму до 3 вересня, коли воно було запляноване на весну”. Північна Корея провела свій шостий і найбільший ядерний вибух 3 вересня, твердячи‚ що вона випробувала могутню водневу бомбу. Вибух спричинив розвал будинків і провал землі в околиці, а відтак серію обвалів землі і потрясень. („United Press International”)

Коментарі закриті.