28 липня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Риба призвела до смерти

КИЇВ. – З початку року в Україні 90 людей захворіли на ботулізм, дев’ятеро з них померли. Про це 20 липня повідомило Міністерство охорони здоров’я (МОЗ). Восьмеро з дев’яти померлих отруїлися внаслідок вживання в’яленої риби, четверо з них – риби промислового виробництва. Щоб вберегтися від ботулізму, слід уникати споживання в’яленої, солоної та консервованої риби та м’ясних консервів, передусім домашнього виробництва, радять у МОЗ. (BBC)

Отруїлися діти у санаторії

БЕРДЯНСЬК. – 19 липня сталося масове отруєння дітей в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку „Лазурний“. До лікарні доставили 22 дитини. 261 дитина приїхала до санаторію з Дніпра 11 липня. Частина з них є дітьми учасників війни на Донбасі, були діти зі школи-інтернату. Санаторій працював з порушеннями санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням. Діти скаржились на неякісне харчування. (BBC)

Обшукують 41 спиртзавод

КИЇВ. – Податкова міліція разом з Генеральною прокуратурою 24 липня провели обшуки на 41 спиртзаводі з метою припинення незаконного виробництва та продажу підакцизної продукції. У спецоперації задіяно 430 працівників податкової міліції. Спирт виготовлявся з необлікованої сировини і продавався за готівку. Існування такого тіньового ринку у спиртовій галузі призводить до мільярдних втрат державного бюджету та несе серйозні ризики для здоров’я населення. Минулого року від отруєння суроґатним алькоголем в Україні померли 70 осіб. („Укрінформ“)

МЗС заявило протест 

КИЇВ. – 21 липня Міністерство закордонних справ (МЗС) України висловило протест проти активізації аґресивних дій Росії на Донбасі і закликало міжнародну спільноту посилити тиск на Росію. Лише 18-20 липня на Донбасі загинули 11 українських військовослужбовців, поранення отримали 15 військовослужбовців і двоє цивільних, нарощування насильства супроводжувалося посиленими атаками та обстрілами. (BBC)

Випущено дві монети

КИЇВ. – Національний банк України 25 липня ввів в обіг дві пам’ятні монети – „Колесо життя“ та „85 років Київській области“. Перша з них присвячена розкриттю в художньо-образній манері філософського змісту основоположних принципів людського існування – прагнення любови, щастя і гармонії, пізнання природи добра і зла, пошуку сенсу буття і неповторного шляху людини в безмежному світі. Друга монета присвячена Київщині – колисці Київської Руси, з якої бере початок національний родовід. („Укрінформ“)

Засудили за побиття кота

КИЇВ. – Суд присудив півроку тюрми киянинові, якого обвинуватили у жорстокому поводженні з тваринами. Чоловік підвісив кота на дереві у дворі свого будинку та жорстоко побив його гумовою трубою. Тварина отримала численні переломи і закриту черепно-мозкову травму. Випадкові свідки події зняли знущання на відео, а також викликали правоохоронців. Півроку тюрми – це максимально суворе покарання за статтею про жорстоке поводження з тваринами. (ВВС)

Полонений зустрівся з матір’ю

СТАРОБІЛЬСЬК, Луганська область. – Полонений на Донбасі російський військовослужбовець Віктор Аґєєв 22 липня зустрівся з матір’ю. Народжений у 1995 році В. Аґєєв був захоплений у полон наприкінці червня. Його дії на Донбасі кваліфікуються як тероризм. Матері затриманого Світлані Аґєєвій дозволили зустрітися з сином. Служба безпеки України попросила, щоб вона звернулася до Президента Росії Володимира Путіна з проханням звільнити українських заручників. (BBC)

Президент привітав лемків

КИЇВ. – Президент України Петро Порошенко 21 липня з нагоди проведення XXXV Лемківської ватри привітав її учасників. У його вітанні сказано: „Об’єднання лемків гідно репрезентує українську громаду в Республіці Польща, сприяючи зміцненню добросусідських і партнерських відносин. Від імени усього українського народу висловлюю вам щиру вдячність за активну діяльність у збереженні автентичности та самобутности лемківської культури, відтворенні українського культурного простору на теренах Польщі. Сьогодні перед нами стоїть надважливе завдання зберегти нашу державність, перемогти російського аґресора та збудувати европейську Україну. Наш успіх залежить від єдности усіх українців і ми високо цінуємо увагу та підтримку лемківської громади“. (Адміністрація Президента України)

Закон захистив інвалідів

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко підписав закон про посилення відповідальности за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю. Зокрема, підвищується розмір грошової кари за зупинку чи стоянку, паркування транспортних засобів на місцях, призначених для безоплатного користування особами з інвалідністю чи особами, які їх перевозять. Збільшується відповідальність і за необлаштування на спеціяльно обладнаних чи відведених майданчиках для паркування місць для інвалідів. (Адміністрація Президента України)

Іспити складають українською мовою

КИЇВ. – Теоретичні іспити на отримання водійських посвідчень, які відбуваються у вигляді тестування, зараз складаються лише державною мовою, повідомив 20 липня перший заступник начальника Головного сервісного центру Міністерства вунтрішніх справ Сергій Гончаров. До 1 липня складати теоретичні іспити можна було на вибір українською чи російською мовою. Після оновлення тестів на знання правил дорожнього руху такого вибору більше не існує. (Радіо Свобода)

Спалюють табори ромів

ЛЬВІВ. – В Україні спостерігається збільшення випадків прояву ксенофобії щодо ромів. 22 липня у стихійному поселенні ромів у Львові, де проживали 60 ромів з Закарпатської области, сталася пожежа. 6 квітня у Києві, на житловому масиві Березняки, згорів табір ромської національної меншини. У 2016 році в селищі Лощинівка на Одещині місцеві жителі пошкодили будинки, де живуть роми, закликаючи виселити їх. Незадовго до початку „Евро-2012“ в одному з житлових масивів Києва теж згорів табір ромів.  (Радіо Свобода)

Львів очистили від сміття

ЛЬВІВ. – Усі майданчики у Львові, з яких вивозяться тверді побутові відходи, станом на 24 липня очищено. Відмовилися прийняти тверді побутові відходи обласного центру Белз, Рава-Руська і Броди, де громадські активісти і мешканці висловили свій протест. Також через протидію місцевих мешканців проблеми з вивантаженням сміття були в Стриї та Миколаєві‚ Львівська область, але зрештою тут вдалося знайти компроміс. („Укрінформ“)

Україна не втручалася у вибори

ВАШІНҐТОН. – 25 липня Посольство України у США дало офіційну відповідь на заяву Президента Дональда Трампа зі звинуваченнями української влади у саботуванні його виборчої кампанії. „Уряд України не допомагав жодному з кандидатів на виборах 2016 року.“, – йдеться в заяві. Президент Д. Трамп заявив, що генеральному прокуророві слід було б провести розслідування стосовно спроб України саботувати його виборчу кампанію.  („Укрінформ“)

Коментарі закриті.