28 липня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Іде війна слів між Росією та Польщею

ВАРШАВА. – У Польщі 17 липня прийнято закон, який забороняє поширення комуністичної чи „якої-небудь іншої тоталітарної” ідеології. Згадки про події, які вихваляють дії тоталітарних режимів‚ що довели до жертв, будуть усунені з деяких публічних пам’ятників. У відповідь Москва назвала це „важкою образою”. Міністерство закордонних справ Польщі видало заяву 19 липня, пояснюючи‚ що закон не є звернений проти місць поховань вояків Червоної Армії і не відноситься до них. „Ціллю закону є заборонити прославлення символів тоталітаризму, жертвами якого були поляки, українці, росіяни та інші народи”, сказано в заяві. Сенатори Російської Федерації одноголосно звернулися 24 липня відкритим листом до Президента Володимира Путіна, закликаючи його накласти санкції на Польщу‚ щоб покарати її. („Newsweek”)

Ракети можуть досягти США

ВАШІНҐТОН. – Заступник Шефа Штабу Збройних Сил США генерал Пол Селва 18 липня сказав Конґресові‚ що хоч комуністична Північна Корея „очевидно” має ракети‚ які спроможні досягти США, вона не має спроможности провести успішний або точний удар. П. Селва є другим найвищим американським офіцером. Північна Корея 4 липня успішно випробувала свою першу міжконтинентальну ракету. („ABC News”)

Конґрес проголосував за нові санкції

ВАШІНҐТОН. – 25 липня Палата Представників США проголосувала майже одноголосно (419-3), щоб накласти нові санкції на Росію‚ Іран і Північну Корею. Законопроєкт ще мусить бути прийнятий Сенатом, а відтак буде пересланий до Білого Дому, щоб Президент Дональд Трамп або підписав його, або наклав вето на нього. Президент ще не вирішив‚ чи підпише його. („Reuters”)

Росія має відтягнути війська

КИШИНІВ. – Молдовські законодавці закликали Росію вивести свої війська з Придністров’я, самопроголошеної промосковської держави, яка відділилися 1990 року і проголосила незалежність два роки пізніше після короткої війни з Молдовою, але жодна країна (включно з Росією) не визнає її. Символічну заяву, вимагаючи відтягнення російських військ, зброї та військового обладнання, прийнято 21 липня під час бурхливої сесії парляменту голосами 61 законодавців у 101-членній асамблеї. Опозиція, яка складалася головно з соціялістів, покинула залю‚ протестуючи, що це є провокація‚ яка погіршить відносини з Росією. За виїмком президента, Молдова має прозахідній уряд від 2009 року, а в 2014 рові підписала Угоду про Асоціяцію з Европейським Союзом. Відносини між Молдовою та Росією погіршилися цього року, коли в березні була суперечка про трактування молдовських урядовців‚ котрі подорожують в Росії, а в травні Молдова видалили п’ятьох російських дипломатів. Напередодні голосування, 19 липня‚ Молдова заборонила Заступникові прем’єр-міністра Росії Дмитрові Роґозінові приземлитися в Придністов’ї на військовому літаку. („Reuters”)

Компанія покарана за порушення санкцій

ВАШІНҐТОН. – Департамент Фінансів США 20 липня оголосив кару в сумі 2 млн. дол. на велику нафтову компанію „Ексон Мобіл” за порушення санкцій‚ накладених США на Росію в 2014 році після її збройних дій в Україні. В той час керівником компанії був Рекс Тілерсон, теперішній державний секретар. Компанія порушила санкції‚ коли президенти її американських субсидованих компаній провадили діловодство з особами, котрих активи були забльоковані через санкції. У відповідь, „Ексон Мобіл” подала позов проти Департаменту Фінансів та його Секретаря Стівена Мнучіна в Окружному Суді США Північної Округи Тексасу. Компанія каже, що вона дотримувалися „авторитетних і специфічних напрямних”, які були надані Адміністрацією Президента Бараки Обами, а тепер Департамент Фінансів міняє правила до того, що стосується минулого. („The New York Times”)

Путін знов може бути президентом

СОЧІ. – Президент Росії Володимир Путін провів інтерв’ю з учасниками середньої школи для здібних дітей у Сочі. На запитання, що він робитиме після закінчення свого терміну, В. Путін сказав: „Але я ще не вирішив‚ чи я покину президентство”, викликаючи оплески прихильної авдиторії. Виступ президента 21 липня був один місяць після протестів в Москві проти корупції Кремля, в яких головну ролю грали молоді люди. Провідник опозиції Олексій Навальний хоче кандидувати на президента, але виглядає‚ що уряд не дозволить йому балотуватися. Закон не дозволяє президентам бути на посаді довше‚ ніж два терміни. В. Путін вже відслужив два терміни в 2000-2008 роках, потім передав владу на один термін довіреному спільникові Дмитрові Медведєву, відтак знову успішно балотувався на посаду в 2012 році. Рік раніше російська Дума прийняла закон, який продовжив президентський термін до шістьох років. („United Press International”)

Поляки протестують проти законопроєкту

ВАРШАВА. – Десятки тисяч поляків вийшли на вулиці столиці протестувати проти законопроєкту, який‚ на думку критиків‚ підриватиме незалежність польського судівництва. Згідно з обчисленням Міської ради, 50 тис. осіб брало участь в демонстрації 20 липня перед президентською палатою. Поліція казала, що було 14 тис. В інших великих містах країни також демонстрували тисячі осіб. Юрби народу вимагали, щоб Президент Анджей Дуда наклав вето на цей законопроєкт і на два інші, які надають політикам багато впливу над судовою системою держави. Несподівано для всіх, президент поступився і оголосив 24 липня‚ що накладе вето на два законопроєкти, які найбільше обмежили б незалежність судівництва країни. Третій законопроєкт дозволяє міністрові справедливости мати більше контролі над окружними й місцевими судами. Провідники опозиції привітали цей крок президента, але дали кредит за успіх демострантам, котрі протестували в столиці понад тиждень. („Financial Times”, „The Washington Post”)

Атлетка зійшла з подіюму через гимн

ҐРОСЕТО, Італія. – На европейському чемпіонаті 22 липня з легкої атлетики (віком до 20 років), який проходив у Ґросето, білоруська атлетка Віялета Скворцова зійшла з подіюму під час нагородження медалею, тому що заграно неправильний національний гимн. В. Скворцова, котра здобула золоту медалю за потрійний скок, сказала‚ що вона була ображена‚ коли організатори чемпіонату заграли гимн Боснії-Чорногорії замість Білорусі під час церемонії нагородження. „Я розуміла‚ що я підривала процедуру церемонії нагородження і могла підлягати санкціям через те, включно з позбавленням медалі, але я не могла там стояти‚ коли грали гимн країни іншої від моєї вітчизни”, – сказала вона у заяві на веб-сторінці легкоатлетичної федерації Білорусі. Організатори церемонії вибачилися за помилку і провели другу церемонії для В. Скворцової. („RFE/RL”)

Савдійська Арабія заарештувала принца

РІЯДАГ, Савдійська Арабія. – Король Сальман бін Абдулазіз 20 липня наказав заарештувати Принца Савда бін Мусаеда аль-Савда. Йому закидають побиття чотирьох жителів столиці. Газета „Арабські новини” написала, що принца заарештовано ще перед оприлюдненням наказу, після того як на соціяльних мережах появилися відео‚ в яких чоловік‚ подібний до принца‚ усно й фізично атакує кількох жертв – між ними жителя Ємему й двох жінок. Королівський наказ каже, що уряд хоче цим запевнити‚ що кожний‚ хто порушує закон‚ буде покараний без огляду на його статус. Внаслідок наказу принц сидітиме в тюрмі аж поки суд не винесе вироку. Уряд Савдійської Арабії вже карав членів королівської родини в минулому. У жовтні 2016 року страчено Принца Туркі бін Савд аль-Кабіра після того‚ як його визнано винним у смерті громадянина під час бійки. („United Press International”)

Коментарі закриті.