30 червня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Поліція перевіряє заклик Скрипки 

КИЇВ. – Поліція перевіряє заяви співака і провідника гурту „Воплі Відоплясова“ Олега Скрипки про необхідність створення ґетто для громадян України, які не можуть вивчити українську мову. Їх треба відокремити, тому що вони соціяльно небезпечні, сказав О. Скрипка. Про це 23 червня повідомили з Національної поліції. За перевірку відповідає Шевченківське управління Головного управління Національної поліції у Києві. Наразі кримінальне провадження за цим фактом не відкрите. У квітні набула розголосу заява Олега Скрипки щодо тих людей, які не можуть вивчити української мови. У зв’язку з цим в Росії розпочалася справжня істерика. Сам О. Скрипка вважає, що вся ситуація навколо його висловів була добре заплянованим сценарієм, який, імовірно, створили у Росії. („Молодий буковинець“)

Буде спільна контроля на кордоні

ПЕРВОМАЙСЬК‚ Одеська область. – На придністровській ділянці українсько-молдовського кордону 23 червня облаштували спільний контрольно-пропускний пункт (КПП) „Кучурган-Первомайськ“, де українські прикордонники й митники працюватимуть пліч-о-пліч із молдовськими колегами. Третина з понад 1,000 кілометрів кордону між Україною та Молдовою припадає на його придністровську ділянку. За останні три роки Україна здійснила низку кроків щодо зменшення ризиків з боку Придністров’я, де російське військо створює загрозу національній безпеці України. Крім загроз військового характеру, є соціяльно-політичні, екологічні, економічні небезпеки, зокрема контрабанда. В лютому на зустрічі керівників урядів України та Молдови було прийнято рішення щодо пунктів спільної контролі на кордоні. В даний час на молдавсько-українському кордоні діють ще чотири спільні КПП. (Радіо Свобода)

У росіян братимуть відбитки пальців 

ХАРКІВ. – Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександер Турчинов оголосив 24 червня під час відкриття нового прикордонного відділу „Тополі“ Харківського прикордонного загону, що громадян Росії мають з часом пропускати через кордон до України тільки за біометричними пашпортами і з одночасною контролею біометричних даних. Підготування для цього вже ведеться і уряд фінансово підтримує цю роботу, яка має дати результат протягом місяця. При цьому О. Турчинов не назвав термінів запровадження такого комплексу перевірки. („Укрінформ“)

Гужву затримали після обшуку

КИЇВ. – Ігоря Гужву, власника і головного редактора інтернет-видання „strana.ua“, 22 червня затримали після обшуку в його київському бюрі. Його підозрюють у вимаганні та отриманні 10 тис. дол. за нерозміщення „компромату на чинного політика“. У липні 2015 року його затримували за звинуваченнями у несплаті податків. І. Гужва має 43 роки, народився в Слов’янську, Донецької области. У 2001-2003 роках І. Гужва працював у Москві координатором проєктів у Фонді ефективної політики, заснованому політологом Глібом Павловським, потім був головним редактором газети „Московскіє новості“. У 2015 році заснував у Києві „strana.ua“. (ВВС)

В бою пропав полковник

КИЇВ. – 3 червня в Луганській області під час виконання бойового завдання безвісти зник полковник Національної ґвардії Олександер Бойко. За непідтвердженими даними, його утримують бойовики одного з терористичних підрозділів. Дружина 35-річного командира розвідки Світлана Бойко заперечує факт зникнення свого чоловіка. „Його залишили на полі бою тяжко пораненим“, – заявила вона. За інформацією підлеглих, які були з командиром на одному завданні, О. Бойка поранили у ногу та живіт. Точної інформації про місцезнаходження чоловіка С. Бойко не має. Наразі у цій справі триває службове розслідування. (5 канал)

Путін поїхав до Криму

КИЇВ. – Міністерство закордонних справ (МЗС) України 24 червня висловило рішучий протест у зв’язку з черговою неузгодженою з Україною візитою російської делеґації на чолі з Президентом Росії Володимиром Путіном на тимчасово окуповану Росією територію України – Автономну Республіку Крим. Українська сторона вважає цю візиту та інші поїздки російських посадовців до Криму та Севастополя грубим порушенням державного суверенітету і територіяльної цілісности України. До МЗС Російської Федерації надіслано ноту протесту. (МЗС України)

Напали на патруль з Европи 

ЯСИНУВАТА‚ Донецька область. – 20 червня стався напад на спостерігачів Спеціяльної моніторинґової місії (СММ) Організації безпеки і співробітництва у Европі (ОБСЕ). Озброєні автоматами бойовики у військовій уніформі та „балаклавах“ вели вогонь у напрямку автомобілів патруля, намагалися вдертися до автомобіля, погрожували спостерігачам зброєю, розбили скло автомобіля. Міністерство закордонних справ України вважає цей напад посиленням курсу Росії та контрольованих нею незаконних збройних формувань на залякування спостерігачів ОБСЕ, обмеження їх доступу до неконтрольованих територій, перешкоджання здійсненню мандату СММ. (МЗС України)

Піднесли прапори кримських татар

КИЇВ. – Кримськотатарський прапор 26 червня піднесли над будівлями посольств і представництв України за кордоном, повідомила Перша заступниця міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова. 26 червня відзначали день кримськотатарського прапора. З нагоди свята у Києві провели автопробіг з кримськотатарськими та державними прапорами України з правого на лівий берег Дніпра. Також у центрі столиці провели ходу з полотнищем, зшитим із кримськотатарських прапорів, віче, дитячі конкурси. День кримськотатарського прапора відзначають з 2010 року. (ВВС)

Депутати припинили голодування 

КИЇВ. – 24 червня провідник фракції „Самопоміч“ Олег Березюк і депутат з цієї фракції Тарас Пастух припинили голодування. 23 червня заступницю голови Верховної Ради Оксану Сироїд, яка теж брала участь у голодуванні, шпиталізували через його наслідки. О. Березюк почав голодування 19 червня, наступного дня до нього приєдналися О. Сироїд і Т. Пастух. Вони протестували проти „сміттєвої блокади Львова“. 22 червня у Львові розпочалося вивезення накопиченого сміття. За день вивезли 270 тонн сміття з майже 12 тис. тонн, які накопичилися в місті. Перевізники обіцяють завершити вивезення сміття впродовж двох тижнів. Кабінет міністрів затвердив плян вивезення сміття до 5 липня на звалища і полігони области. (Радіо Свобода)

Гральний бізнес треба дозволити

ЖИТОМИР. – Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що боротьба з незаконним гральним бізнесом може пожвавитись завдяки законодавчому вреґулюванню та видання ліцензій визначеним льотеріям. Про це він сказав 23 червня у Житомирі. Рада національної безпеки та оборони припинила діяльність двох мереж гральних закладів. Фактично функціонує лише Українська національна льотерія. Вона сплачує податки, а значить її заклади леґально працюють на території України. За минулий рік закрили сотні „точок“ нелеґального грального бізнесу, але вони відновлюються, як гриби після дощу. Кабінет міністрів, на думку Ю. Луценка, має найближчим часом видати офіційні ліцензії льотеріям, решта закладів мають бути усунуті з вулиць міста. Він зауважив, що процес боротьби з нелеґальним гральним бізнесом ускладнюється тим, що його захищають представники правоохоронних органів. У Житомирській області працівник прокуратури займався такою протиправною діяльністю в будинку свого батька. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.