30 червня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Три працівники „Сі-Ен-Ен” зрезигнували

НЮ-ЙОРК. – Репортер телевізійної аґенції новин „Сі-Ен-Ен” і два редактори зрезиґнували внаслідок статті‚ яку аґенція надрукувала 22 червня на своїй веб-сторінці. Стаття, яку написав Томас Френк, твердила‚ що Сенатський розвідувальний комітет розслідує‚ чи Ентоні Скарамучі, ключовий член перехідної команди Президента Дональда Трампа, зустрічався з Кирилом Дмітрієвим, одним з керівників Російського безпосереднього інвестиційного фонду під час проміжного часу‚ заки Д. Трамп перебрав президентство. Т. Френк, редактор Ерік Блічтав і головний редактор програми „Сі-Ен-Ен розсліджує” Лекс Геріс зрезиґнували з аґенції, повідомила 26 червня газета „Вашінґтон Пост”. 23 червня аґенція зреклася від статті і перепросила Е. Скарамучі. („Business Insider”)

Результати опитування виборців США

РОЧЕСТЕР‚ Ню-Йорк. – Результати опитування громадської думки, проведеного спільним проєктом відомої компанії „Геріс“ і Центром американських політичних досліджень при Гарвардському університеті, 23 червня були оприлюднені у вашінґтонському виданні „The Hill”. 64 відс. виборців заявили, що розслідування зв’язків Президента Дональда Трампа з Росією шкодять країні. 56 відс. вважають, що настав час, щоб Конґрес і засоби масової інформації привернули свою увагу до інших питань. 44 відс. респондентів зазначили, що увага має надалі зосереджуватися на Росії. 58 відс. кажуть, що їх непокоять звинувачення Д. Трампа у перешкоджанні правосуддю. Така сама кількість респондентів стурбована можливими зв’язками між Д. Трампом і російським урядом. Однак, 73 відс. висловили занепокоєння, що розслідування дій Росії приводить до відволікання уваги Конґресу від питань, які вони вважають важливими для них. До цього числа входять 81 відс. республіканців, 74 відс. незалежних, і 68 відс. демократів. 62 відс. виборців кажуть, що в даний момент немає конкретних доказів на підтримку тверджень про змову президента з Росією. Приблизно 40 відс. дуже незадоволені діями президента. Крім цього, 62 відс. респондентів вказують на існування кампанії для делеґітимізації президента (87 відс. республіканців, 63 відс. незалежних, і 40 відс. демократів). („Голос Америки”)

Вибух вбив 153 особи 

БАГАВАЛПУР, Пакистан. – Довідавшись що перевернувся вантажник з пальним і що з нього витікає пальне, десятки селян в південному Пакистані поспішили 25 червня з баками до місця аварії‚ щоб зібрати пальне. Але витікаюче пальне вибухло, охоплюючи людей вогнем і вбиваючи 153 чоловіків, жінок та дітей, а десятки інших зазнали критичного попечення. („Associated Press”)

Туреччина залишить війська в Катарі

СТАМБУЛ. – Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 25 червня відкинув вимогу головних арабських країн‚ щоб відтягнути турецькі війська з Катару. Він сказав, що Туреччина далі підтримуватиме Катар проти санкцій, які були накладені 5 червня кількома арабськими країнами, щоб ізолювати Катар за підтримку тероризму. Туреччина вислала продовольство і їжу вантажними літаками до Катару після того‚ як його сусіди закрили всі повітряні, наземні й морські шляхи. („Associated Press”)

Суд підтримав церкву 

ВАШІНҐТОН. – Верховний Суд США 26 червня підтримав лютеранську церкву в стейті Мізурі, яка хотіла брати участь у стейтовій програмі для покращання дитячих майданчиків для ігор. Голосами 7-2 суд вирішив, що релігійні інституції не можуть бути виключені від участи в стейтових програмах‚ які мають світську ціль – у цьому випадку, щоб покращати безпеку дитячих майданчиків. Справа дійшла до найвищого суду країни‚ тому що Мізурі і понад 30 інших стейтів мають у своїх конституціях заборону надавати „гроші з публічної скарбниці, безпосередньо чи посередньо, на допомогу якій-небудь церкві, секті чи релігійному згромадженню”. („The Washington Post”)

Суд не змінив рішення щодо зброї

ВАШІНҐТОН. – Верховний Суд США 26 червня відмовився переглянути рішення нижчого суду у Філядельфії, яке дозволяє особам, визнаних винними в дрібніших стейтових злочинах, леґально посідати зброю. Таким чином, найвищий суд країни не змінив рішення Апеляційного суду США для Третьої округи з вересня 2016 року, який вирішив голосами 8-7‚ що федеральний закон забороняє посідати зброю тим особам, які були визнані винними в поважних злочинах, але що заборона не стосується дрібних стейтових провин‚ за які кара не перевивищує два роки ув’язнення. („The Philadelphia Inquirer”)

КНДР коментує смерть студента

ПХЕНЬЯН. – Північна Корея сказала 23 червня, що смерть американського студента Отто Вармбаєра після його повернення додому є загадкою, і відкинула як „безпідставні” закиди‚ що він помер через тортури й побиття під час його поневолення. 22-літній О. Вармбаєр був заарештований на початку 2016 року в цій відлюдній країні‚ подорожуючи як турист. Комуністичний уряд засудив його на 15 років каторги за намагання забрати собі наліпку з пропаґандивним льозунґом зі свого готелю. Він був звільнений і повернувся додому 13 червня, але з поважним пошкодженням мозку, і помер у шпиталі 19 червня. Точна причина його смерти не встановлена. Представники шпиталю не подали деталів, а родина просила не робити розтин тіла. („Reuters”)

Навальному заборонено кандидувати

МОСКВА. – Провідникові російської опозиції Олексієві Навальному формально заборонено брати участь в президентських виборах наступного року. Центральна виборча комісія вирішила 23 червня, що він не може йти у президенти‚ тому що його визнано винним у привласненні майна, за що він отримав завішений вирок. О. Навальний каже, що справа проти нього була політично умотивована‚ тому що він провадив масивні вуличні демонстрації проти Володимира Путіна зимою 2011-2012 років. 13 червня О. Навального засуджено на 30 днів адміністративного арешту за заклик до народу протестувати 12 червня проти корупції. Сотні людей були затримані поліцією того дня. На своїй веб-сторінці 23 червня, О. Навальний написав‚ що протести відбулися в 145 містах Росії і включали вдвічі більше людей‚ ніж подібна акція протесту 26 березня. Він обіцяв апелювати свій вирок знову до Европейського суду з людських прав. Хоч В. Путін ще не заповів свого рішення, він може йти у президенти наступного року. Це був би його четвертий термін на цій посаді. (BBC)

Росія відкликала зустріч з США

МОСКВА. – 21 червня Росія відкликала зустріч з високими дипломатами США через рішення Вашінґтону підсилити санкції на неї через її втручання в Україну та окупацію Криму. Державний підсекретар США Том Шенон мав зустрітися 23 червня в Санкт-Петербурзі з Сергієм Рябковом, заступником міністра закордонних справ Росії. 20 червня США додали 38 осіб та інституцій до існуючого списку санкцій. („AFP”)

Відбулися марші за рівність 

САН-ФРАНЦІСКО. – Десятки тисяч людей демонструвало 25 червня по різних містах США, головно у Сан-Франціско, Ню-Йорку й Чикаґо, вимагаючи рівних прав для осіб нетрадиційної сексуальности. Багато промовців засуджувало адміністрацію Президента Дональда Трампа за відкликання федеральних напрямниx шкільним округам, щоб дозволяти студентам вживати туалети та роздягальні‚ які вони самі собі бажають, а не згідно з традиційною статтю. Демонстранти також критикували президента за те, що він не пішов за прикладом свого попередника Барака Обами, котрий кожного року проголошував червень „Місяцем гордости” для сексуальних меншин. („Associated Press”)

Коментарі закриті.