26 травня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Буде відзначено 100-річчя Академії Наук

КИЇВ. – 21 травня Президент Петро Порошенко підписав указ про відзначення 100-річчя Національної Академії Наук (НАН) України у 2018 році. Кабінетові міністрів доручено в місячний строк утворити Організаційний комітет із підготування та відзначення 100-річчя НАН України, співголовами якого стануть Прем’єр-міністер та глава Адміністрації Президента. Також уряд у двомісячний строк має затвердити та забезпечити виконання пляну заходів щодо відзначення 100-річчя Академії. Такі заходи покликані підкреслити важливість наукової діяльности для держави і суспільства, подальшого розвитку вітчизняної економіки на іноваційних засадах, а також дозволять засвідчити повагу до самовідданої праці багатьох поколінь українських вчених. („Укрінформ“)

Президент відвідав „Книжковий арсенал“

КИЇВ. – 21 травня Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною відвідали VII Міжнародний фестиваль „Книжковий арсенал“. „Довга черга на вхід у „Книжковий Арсенал“ – єдина черга, яка мене радує“, – зазначив П. Порошенко. На фестивалі президент з дружиною ознайомилися з майже усіма виставковими експозиціями, оглянули виставку „Енеїда Базилевича“, присвячену історії створення ілюстрацій і макета книги до поеми Івана Котляревського, інші виставки. Вони також поспілкувалися з відвідувачами фестивалю. Президент придбав книги, присвячені історії мистецтва, спілкувався з багатьма видавцями та авторами книг. („Укрінформ“)

Били у дзвони в пам’ять геноциду 

КИЇВ. – 18 травня з нагоди Дня пам’яти жертв геноциду кримськотатарського народу (18 травня 1944 року з Криму було виселено 238.5 тис. кримських татар) на знак солідарности та скорботи в усіх катедральних храмах Української Православної Церкви Київського Патріярхату було здійснено поминальний дзвін протягом п’яти хвилин, зокрема у Києві – у Володимирському катедральному соборі та Михайлівському Золотоверхому, Михайлівському Видубицькому і Феодосіївському монастирях. („Укрінформ“)

Відвернули провокацію Росії

УЖГОРОД. – Чергову російську провокацію, спрямовану на розпалювання міжнаціональної ворожнечі у Закарпатській області, зірвала Служба безпеки України (СБУ). Структури країни-аґресора плянували використати конференцію представників національних меншин, що мала відбутися в Ужгороді, для проголошення закликів про надання області автономного статусу. Російська сторона також плянувала залучити проплачених псевдоактивістів для сутичок з правоохоронними органами. У трьох районах області вночі було розміщено аґітаційні конструкції з написами угорською мовою. Аґітаційні матеріяли були виготовлені поліграфічним підприємством Києва на замовлення осіб, які підтримують контакти з російськими інформаційними центрами. 18 травня СБУ затримала чоловіка, який мав забезпечити фільмування провокацій в Закарпатті за 10 тис. грн., на які отримав замовлення від російського оператора мобільного зв’язку. („Укрінформ“)

Заборонили ряд соціяльних мереж

КИЇВ. – Указ про заборону в українському секторі інтернету соціяльних мереж „ВКонтакті“, „Одноклясники“, веб-сторінки Mail.Ru Group та сервісу „Яндекс“ 15 травня підписав Президент України Петро Порошенко, ввівши таким чином у дію рішення Ради національної безпеки та оборони, яке передбачає застосування нових санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. Спеціялісти стверджують, що виконати ці дії наразі технічно неможливо, принаймні в короткий термін. Згідно з указом, інтернет-постачальники мають бльокувати доступ користувачів до цих мереж, але не знають, як виконати ці вимоги. (Радіо Свобода)

Скасували „закон Савченко“ 

КИЇВ. – 18 травня Верховна Рада Україна скасувала так званий „закон Савченко“. Відтепер попереднє ув’язнення зараховується судом у строк покарання у разі засудження до позбавлення волі день за день. Народний депутат Надія Савченко заявила, що буде домагатися зупинки дії нового закону щодо зарахування строку попереднього ув’язнення. Вона заявила: „Цей закон я буду зупиняти“. У засіданні парляменту вона участи не брала і не голосувала за новий законопроєкт. Так званий „закон Савченко“, набрав чинності 24 грудня 2015 року. Він передбачає зарахування одного дня у слідчому ізоляторі як двох днів позбавлення волі. За цим законом звільнено колишнього голову Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича та екс-депутата Віктора Лозінського, багатьох кримінальників. (Радіо Свобода)

Залишилося мало лосів

КИЇВ. – 20 травня заступник Міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко заявив про намір провести облік популяції лося в Україні та звернувся до Національної комісії з питань „Червоної книги“ щодо внесення лося до переліку охоронюваних видів. Причиною для такого рішення стали численні звернення від науковців та екологічних активістів. 3 лютого цього року в Україні набув чинности мораторіюм на полювання лосів на 25 років. Лося плянували включити до „Червоної книги України у 2009 році, проте вид не отримав цього охоронного статусу. Чисельність лосів в Україні становить 2,000-6,000 особин. (Радіо Свобода)

Розбійник втік з колонії

ПОЛТАВА. – Полтавська прокуратура 21 травня почала перевірку Крюківської виправної колонії ч. 29, з якої втік засуджений колишній працівник Служби безпеки України‚ 1980 року народження, житель Симферополя, який відбував покарання за розбій, незаконне заволодіння транспортним засобом і незакінчений замах на втечу з місць позбавлення волі в Чернігівській області, у Менській виправній колонії ч. 91. У Крюковську колонію переведений рішенням Апеляційної комісії 15 вересня 2016 року. Здійснив втечу 19 травня з молочно-тваринницької фарми, де працював. (Радіо Свобода)

Провели День вуличної музики

СУМИ. – 20 травня, на відзначення Днів Европи, у місті провели День вуличної музики з метою її популяризації, єднання довкола неї. Цей проєкт є одним із переможців міського конкурсу програм, на здійснення яких у цьому році буде надана фінансова підтримка з міського бюджету. Запрошені музиканти грали біля Пам’ятника цукру та на майданчику „Мануфактура”. День вуличної музики започаткував у 2007 році литовський музикант Андрюс Мамонтовас у Вільнюсі. До литовського свята музики долучились Латвія та Ірляндія, Велика Британія та Грузія, Нідерлянди і Бельгія, Норвегія, Вірменія, Португалія і Росія. 16 травня 2014 року День вуличної музики вперше відбувся і в Україні. Цього року День вуличної музики відбувся у 30 містах Україні. („Укрінформ“)

Московський Патріярхат провів протест

КИЇВ. – 18 травня служителі Української Православної Церкви Московського Патріярхату на чолі з Митрополитом Київським Онуфрієм прийшли до Верховної Ради, щоб протестувати проти обговорення двох законопроєктів, покликаних обмежити політичну діяльність Московського Патріярхату в Україні. Участь у акції тисяч учасників показала, що мобілізаційний потенціял промосковської Церкви – кольосальний. Церква з такою потужною мережею може стати дуже ефективним важелем завуальованого впливу на Україну. Автори законопроєктів запевняють, що мова іде про тимчасові заходи і правові норми можна переписати до другого читання. Молебень тривав цілий день. („Українська правда“)

Коментарі закриті.