2 грудня, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Росія завдала 16 тисяч ракетних ударів
КИЇВ. – Росія від початку повномаштабної війни завдала по Україні понад 16 тисяч ракетних ударів, більшість із яких – по цивільних цілях, заявив 28 листопада Міністер оборони України Олексій Резніков. За наведеними ним даними, через російські удари пошкоджені, зокрема, близько 220 об’єктів енерґетичної інфраструктури, майже 250 транспортних об’єктів. Загалом було випущено близько 70 крилатих ракет. У багатьох реґіонах відбулися аварійні відключення електроенерґії, також виникли перебої з тепло– і водопостачанням. Одна з найскладніших ситуацій склалася у Києві. (Радіо Свобода)

Росія вивезла 900 тонн зерна
КИЇВ. – Росія продовжує вивозити українське зерно з окупованих територій. Про це повідомив Центр національного спротиву Сил спеціяльних операцій Збройних сил України. Ворог пограбував Старобільський елеватор, Луганська область, звідки вивіз майже 900 тонн зерна врожаю 2021 року. Від початку повномаштабного вторгнення Росії 24 лютого Україна неодноразово заявляла про знищення або незаконне вивезення російськими військами українського зерна. (Радіо Свобода)

Короткі списки „Книги року ВВС-2022”
КИЇВ. – 24 листопада ВВС News Україна оприлюднила короткі списки літературної премії „Книга року ВВС-2022“, „Книга року ВВС – Есеїстика-2022“ та „Дитяча книга року ВВС-2022“, яка проводиться у партнерстві з Культур­ною програмою Европейського банку реконструкції та розвитку. Жюрі обирало фіналістів серед 38 видань, які увійшли до довгих списків „Книги року ВВС-2022“. Переможців конкурсу оголосять у грудні. До Короткого списку в номінації „Книга року ВВС-2022“ увійшли автори Ірена Карпа, Сергій Карюк, Марина Манченко, Галина Петросаняк, Андрій Сем’янків. („ВВС”)

Кличко відповів на критику Зеленського
КИЇВ. – 25 листопада Президент Володимир Зеленський публічно розкритикував роботу київської мерії, яку очолює міський голова Віталій Кличко, і звинуватив мерію в поганій організації пунктів обігріву, так званих „Пунктів незламности“. 27 листопада В. Кличко відповів на критику: „В Києві облаштовані та працюють понад 430 пунктів обігріву. Ми готуємо на випадок надзвичайної ситуації оперативно розгорнути ще понад 100 пунктів. Місто забезпечило понад 400 генераторів для роботи цих пунктів. Ще близько 100 генераторів надали волонтери та благодійні організації. Також незабаром місто отримає 12 пересувних модульних котелень, які замовило спеціяльно під пункти обігріву. Ми готуємось до найгіршого сценарію, коли не буде світла, тепла і води“. („ВВС”)

Українські фармери отримають насіння
КИЇВ. – Українські фармери зможуть отримати насіння основних культур для весняної посівної як гуманітарну допомогу. Про це розповів 28 листопада перший заступник Міністра аґрарної політики та продовольства України Тарас Висоцький. Допомогу плянується роздати до проведення весняних польових робіт через Державний аґрарний реєстр. (Укрінформ)

У Національному інституті раку нова керівниця
КИЇВ. – Нову керівницю Національного інституту раку Олену Єфіменко представив 28 листопада Міністер охорони здоров’я Віктор Ляшко. О. Єфіменко – лікар-педіятр, неонатолог, має досвід роботи в Міністерстві охорони здоров’я, до призначення очолювала департамент охорони здоров’я Київської обласної адміністрації. Національний інститут раку є найбільшою онкологічною установою в Україні. З початку російського вторгнення він не припиняв свою роботу, надаючи необхідну допомогу онкологічним хворим з усіх реґіонів України. (Укрінформ)

Знайшли зниклих безвісти
КИЇВ. – Станом на 28 листопада Національна поліція від початку повномаштабної війни із Росією знайшла майже 30 тис. людей, яких вважали зниклими безвісти. З 24 лютого було близько 48 тис. повідомлень про людей, які зникли безвісти. Всього на даний час було знайдено майже 30 тис. людей за цими заявами. Зниклих безвісти найбільше в тих реґіонах, де йдуть активні бойові дії – це Донецька та Луганська області. В Україні вважаються безвісти зниклими 329 дітей, депортовані понад 12 тисяч. (Укрінформ)

„Мотор Січ” працюватиме 24/7
КИЇВ. – ПАТ „Мотор Січ“, що спеціялізується на виробництві авіяційної техніки, очолив Олексій Нікіфоров. Також відбулися ротації в Наглядовій раді та серед членів Ради директорів акціонерного товариства. Відповідний наказ підписав очільник оборонного відомства Олексій Резніков. Відтепер стратегічне підприємство працюватиме у режимі 24/7 на задоволення оборонних потреб держави та ЗСУ. (Пресслужба Міноборони України)

Миколаїв залишився без води
МИКОЛАЇВ. – На Херсонщині через ворожий обстріл пошкоджено насосну станцію „Миколаївводоканал“, у зв’язку з чим протягом невизначеного часу в Миколаєві подаватимуть тільки технічну воду, повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич. Наразі місто використовує воду з річки Південний Буг, але ця вода солона. Фахівці продовжують ремонтувати мережі, які нищить солона вода, що подається до міста. Питну воду для мешканців Миколаєва завозять із інших реґіонів України, зокрема, з Одеської області. (УНІАН)

На війні загинула 101 жінка
КИЇВ. – В Україні на фронті загинула 101 жінка-військовослужбовиця, 50 вважаються зниклими безвісті, а 100 поранені. Про це повідомив 28 листопада Міністер оборони України Олексій Резніков. 350 жінок відзначені державними нагородами, а дві – отримали звання Героїв України посмертно. Йдеться про Інну Дереусову та Катерину Ступицьку. Загалом в українському війську служать 59,786 жінок, 5 тис. перебувають на передовій. (Українська правда)

Дипломати відвідали Одесу
КИЇВ. – Посол США в Україні Бріджит Брінк, Координатор Державного департаменту з питань санкцій Джим О’Браєн та Міністер інфраструктури України Олександр Курбаков відвідали Одесу, щоб побачити, як відправляється українське зерно в рамках Чорноморської зернової ініціятиви. „Поки Росія використовує продовольство як зброю, президент Зеленський та Україна вживають заходів, щоб зменшити продовольчу небезпеку, спричинену війною Росії. 20 млн дол. підтримки США від USAID через Світову продовольчу програму вже допомагають доставляти зерно з України тим, хто його найбільше потребу“, – написала Посол. Аґентство США з міжнародного розвитку (USAID) виділило 20 млн дол. на ініціятиву „Зерно з України“, оголошену Президентом України Володимиром Зеленським на саміті G20. (Голос Америки)

Бронежилети і шоломи для жінок
КИЇВ. – Спеціяльні моделі бронежилетів та шоломів для жінок уже проходять випробування у бойових підрозділах. Коли буде висновок, міністерство своїм наказом затвердить стандарт і замовлятиме офіційно ці системи захисту, сказав під час Українського жіночого конґресу Міністер оборони Олексій Резніков. Він поінформував, що був відпрацьований і проголосований у парляменті проєкт закону про добровільність прийняття за бажанням жінок для участи у військових діях. На сьогодні вже добровільно на облік стали 1,000 жінок. Проблем із забезпеченням Збройних сил України зимовим одягом немає. (Укрінформ)

Коментарі закриті.