2 грудня, 2022

У світі вшанували роковини Голодомору

Біля Меморіялу жертвам Голодомору у Вашінґ­тоні. (Фото: Посольство України в США)

Подаємо добірку новин про вшанування роковин Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні, яку підготував Укрінформ за повідомленнями Міністерства закордонних справ.

Біля Меморіялу жертвам Голодомору у Вашінґ­тоні. (Фото: Посольство України в США)

ВАШІНҐТОН. – Біля Меморіялу жертвам Голодомору українська й американська громади вшанували пам’ять мільйонів невинних жертв сталінського злочину – Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні.

Посол України Оксана Маркарова наголосила, що путінський режим вкотре намагається стерти українську націю з лиця землі. Але міжнародна спільнота більше не мовчить. Вона висловила вдячність керівництву США за підтримку та закликала до міжнародного визнання Голодомору геноцидом.

Помічник Державного секретаря США Джефрі Р. Пайєт запевнив, що уряд США постійно підтримуватиме Україну в її боротьбі проти тиранії.

Молитвою за жертвами Голодомору захід відкрив о. Андрій Чорнописький, парафіяльний вікарій Української національної католицької святині Пресвятої Трійці.


ЕДМОНТОН, Канада

Учасники презентації збірки поезії Леоніда Коровника. (Фото: Consulate General of Ukraine in Edmonton)

У столиці канадської провінції Альберта, напередодні Дня пам’яті жертв Голодомору, провели презентацію збірки поезії Леоніда Коровника – свідка Голодомору. Передмову до цього видання написав Генеральний консул України Олександр Данилейко. Виступаючи перед присутніми, він звернув увагу на те, що через 90 років після Голодомору, Росія чинить такий самий геноцид українського народу. Російські злочинці мають бути зупинені та покарані.

У канадському парляменті депутат від Лібе­ральної партії Канади Іван Бейкер під час виступу вшанував жертв Голодомору. Він зауважив, що канадський парлямент щороку вшановує жертв геноцидів та масових злочинів та зобов’язується, що подібне не повториться. „Утім прямо зараз на окупованій Росією частині України це відбувається знову. Росія чинить в Україні геноцид”, – наголосив депутат.


САНЛІС, Франція

У місті Санліс вшанування пам’яті жертв Голодо­мору. (Фото: Посольство України у Франції)

У місті Санліс, де розташована єдина у Франції меморіяльна табличка пам’яті жертв Голодомору в України, вшанували українців, загиблих в результаті штучного голоду у 1932-1933 роках. Захід, організований Центром Анни Київської, зібрав українську громаду міст Санліс і Париж, дипломатів Посольства та духовенство на чолі з Владикою Глібом Лончиною. Після молитви у церкві свв. Бориса і Гліба французький історик Філіп Делорм представив історію створення Центру Анни Київської. Також було урочисто відкрито пам’ятний знак французької скульпторки Картрін Керн, присвячений дітям України, які загинули під час голодоморів.


СЕУЛ, Республіка Корея

Панахида в Сеулі за жертвами Голодомору. (Фото: Посольство України в Республіці Корея)

У Соборі св. Миколая Чудотворця відбулася панахида за жертвами Голодомору в Україні 1932-1933 і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років.


ПРАГА, Чехія

Виставка у Національній бібліотеці Чехії. (Фото: Embassy of Ukraine in Pragu)

До 90-ої річниці початку Голодомору-геноциду українського народу в 1932-1933 роках в Національній бібліотеці – одному з найпрестижніших книгосховищ Центральної Европи – триває виставка про Голодомор в Україні 1932-33 років.

Експозицію формують також видання різними мовами про Голодомор в Україні, які зберігаються в фондах бібліотеки. Зокрема, і перше чеське видання про трагедію – інформаційний бюлетень „Голод на Україні“, виданий у 1933 році Ольгердом Бочковським.

Коментарі закриті.