2 грудня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

Латвія: дозволити Україні атакувати цілі в РФ
БУКАРЕШТ. – Міністер закордонних справ Латвії Едґарс Рінкевичс закликав дозволити Україні атакувати цілі у глибині російської території. Країни НАТО покищо утримуються від постачання озброєнь достатнього радіюсу дії. „Ми повинні дозволити українцям використовувати зброю для враження ракетних пускових установок або аеродромів”, – заявив він на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Букарешті 29 листопада. За його словами, члени альянсу не повинні боятися ескаляції конфлікту. Країни НАТО, серед інших озброєнь, постачають Україні артилерійські установки і снаряди для них, реактивні системи залпового вогню та протикорабельні ракети. Їхня дальність дії звичайно не перевищує 100-120 км. Однак вони утримувалися від постачання тактичних ракет і ракетних комплексів із радіюсом дії до 300 км, штурмової та винищувальної авіяції. Світові ЗМІ з посиланням на джерела припускали, що Вашінґтон побоюється подальшої ескаляції війни Росії та України. За словами Е. Рінкевичса, кілька інших держав-членів НАТО також вважають, що Україна не повинна мати обмежень щодо вибору цілей. (Радіо Свобода)

Білий Дім підтримує протести в Китаї
ВАШІНҐТОН. – Адміністрація Джо Байдена 28 листопада підтримала мирні протести в Китаї, які розпочалися після пожежі 24 листопада в місті Урумкі, яка спричинила смерть 10-ох мешканців. Місцева влада заперечує, що це сталося внаслідок надзвичайно суворих обмежень та закриття нормальної діяльности. Але в інтернеті та соціяльних мережах поширюються розповіді про те, як у багатьох містах люди померли через брак медичної допомоги, а вагітні матері втратили своїх дітей. Демонстранти звинувачують за ці нещастя жорстоку політику Пекіну в умовах пандемії. Вони вже місяцями кипіли гнівом, а тепер протести поширилися на інші міста в країні, включаючи Пекін, Ченґду, Ґванґжу, Шанхай та Вугань. Протестувальники теж вказують на брак харчів у багатьох місцевостях. Речник Ради національної безпеки США Джан Кірбі заявив, що Білий Дім підтримує демонстрантів, бо „люди повинні мати право на публічні зібрання й мирно опротестовувати політику чи закони чи диктати, з якими вони не погоджуються”. Він додав, що США заохочені зустріччю обох президентів і хочуть продовжувати дискусії. Акції протесту на вулицях Китаю включають порожні листки паперу, які символізують обмеження свободи слова. Цю форму протесту було видно останніми роками в Гонґ-Конґу, коли люди вийшли на вулиці проти обмежень Китаю на їхню юридичну незалежність. Аналітики звертають увагу на факт, що у теперішніх протестах в Китаї беруть участь тисячі осіб. Це є найбільший вияв незадоволення людей від 1989 року, коли уряд криваво здушив протести на Майдані Тіянанмен в Пекіні, спричинивши смерть кількох тисяч осіб. Серед теперішніх протестувальників лунають голоси за демократію та свободу преси. Правдоподібно, уряд скасує деякі обмеження, щоб заспокоїти демонстрантів. („USA Today”)

Енерґетична безпека України і США
ВАШІНҐТОН. – США нададуть Україні розподільчі трансформатори, автоматичні вимикачі, запобіжники, роз’єднувачі, транспортні засоби й інше важливе обладнання у рамках пакету допомоги, який Державний департамент оголосив 29 листопада. Вартість цієї допомоги є понад 53 млн дол. Ця допомога виділяється у додатку до 55 млн дол., наданих на підтримку енерґетичної галузі в надзвичайних ситуаціях для придбання ґенераторів та іншого обладнання, що допоможе відновити електро– та теплопостачання місцевим муніципалітетам, які постраждали від російських атак на енерґосистему України. Від часу повномаштабного вторгнення Росії 24 лютого, адміністрація Президента Джо Байдена у співпраці з Конґресом надала майже 32 млрд дол. допомоги Україні, в тому числі 145 млн дол. на ремонт, обслуговування і зміцнення енерґетичної галузі України в умовах тривалих атак. (Радіо Свобода)

Конґрес США далі підтримує Україну
ВАШІНҐТОН. – Новообрані законодавці Респуб­лі­канської партії, які в січні переберуть провідництво в Палаті Представників, пообіцяли, що Конґрес далі мілітарно підтримуватиме Україну в її боротьбі з Росією. Конґресмени Майкл МекКовл з Тексасу і Майк Тирнер з Огайо виступили 27 листопада на програмі „This Week” на телеканалі „ABC” і сказали, що підтримка України серед республіканців і демократів продовжуватиметься. М. Тирнер, правдоподібний новий голова Конґресового Комітету для розвідки, сказав: „Ми забезпечимо, що вони отримають все, що вони потребують. Ми матимемо двопартійну підтримку”. М. МекКовл, правдоподібний голова Конґресового Комітету закордонних справ, сказав: „Якщо ми доставимо їм те, що вони потребують, вони виграють”. Але він додав, що „ми забезпечимо більше нагляду, прозорости й підзвітности; ми не виписуватимемо необмежений чек”. („Voice of America”)

Польща далі підтримує Україну
ВАРШАВА. – Прем’єр Польщі Матеуш Моравєць­кий зустрівся 26 листопада зі своїми українським і литовським колеґами. Вони обговорили спільні зусилля для протидії російському вторгненню в Україну. Прем’єр підтвердив подальшу підтримку Україні, незважаючи на випадок 15 листопада, коли українська ракета впала на село в Польщі недалеко кордону України. „Европа запізно завважила загрозу від Росії, і саме тому ми не можемо собі дозволити на зволікання з наданням помочі Україні. Війна закінчиться тоді, коли [в Україні] кожна хата, кожна школа, кожний шпиталь і кожна дорога будуть визволені”, – він сказав. Два дні перед цим, виступаючи в Словенії, М. Моравєцький закликав світових провідників до „превентивної дії”, щоб підкріпити Україну перед зимою. „Наступні місяці можуть бути дуже, дуже тяжкими, бо ж надходить зима і росіяни навмисно бомбардують енерґетичну інфраструктуру, позбавляючи народ України електрики, тепла і викликаючи гуманітарну драму”, – він сказав. („Newsweek”)

Польща демонтує совєтські пам’ятники
ВАРШАВА. – На інтернеті 27 жовтня з’явилися відео про демонтування пам’ятників, якими вшанувалися „визволення” Польщі Черво­ною армією після Другої світової війни. Демон­тування відбулися одночасно в містечках Ґлубчице, Бичина, Боболіце і Сташув. Закон з 2016 року забороняє вихваляння тоталітарних режимів. („BBC”)

Ізраїль відкинув розслідування США
ЄРУСАЛИМ. – Уступаючий Міністер оборони Ізраїля Бенні Ґанз сказав представникам США 14 листопада, що Ізраїль не співпрацюватиме у розслідуванні причини смерти 51-літньої журналістки Ширін Абу Акла, яка працювала для арабської радіоаґенції новин „Аль Джазіра”. Вона загинула 11 травня під час стрілянини на Західньому березі Йордану. Ізраїльські оборонні сили (IDF) заявили, що її, правдоподібно, ненавмисно вбив вояк IDF. Журналісти, очевидці й незалежні спостерігачі кажуть, що її застрелили члени IDF навмисно, які теж поранили іншого журналіста. Члени родини Ш. Акли сказала журналістам 15 листопада, що вони вітають розслідування США, які можуть приєднати аґентів Федерального бюра розслідувань (FBI). („BBC”)

Внучка Мусоліні знову в ЕП
СТРАСБУРҐ. – Алесандра Мусоліні, внучка італійського диктатора Беніто Мусоліні, знову є в Европейському парляменті. Вона була однієї з восьми італійських делеґатів, які отримали місця в ЕП 10 листопада. Вона вже була членом ЕП від центральної Італії в 2014-2019 роках, але програла, коли кандидувала на переобрання. У 2020 році вона публічно розкритикувала свою партію „Forza Italia” і відійшла від політики. 60-літня А. Муссоліні розпочала свою кар’єру 1962 року як член Палaти депутатів італійського парляменту. Перед тим вона мала кар’єру як моделі та акторки – з поміччю своєї тітки по матері Софії Лорен, відомої акторки. А. Мусоліні має троє дітей. Вона затримала своє дівоче прізвище і не раз боронила пам’ять свого діда. („RT”)

Коментарі закриті.