24 листопада, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Про позбавлення мандату депутатів від ОПЗЖ
КИЇВ. – 18 листопада петиція до президента щодо позбавлення мандатів народних депутатів, які представляють “Опозиційний блок – За життя”, набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів. Автор петиції – народний депутат від фракції “Европейська солідарність” Олексій Гончаренко. Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду 15 вересня відхилив апеляційну скаргу проросійської політичної партії „Опозиційна платформа – За життя“ та остаточно заборонив її діяльність в Україні. (Укрінформ)

Венедіктову призначено Послом у Швайцарії
КИЇВ. – 17 листопада Президент Володимир Зеленський призначив Ірину Венедіктову Послом України у Швайцарській Конфедерації. Президент 9 липня підписав указ про звільнення І. Венедіктової з посади Генерального прокурора. (Укрінформ)

На Алеї героїв „Небесної сотні“
КИЇВ. – 21 листопада у День гідности та свободи на Алеї героїв „Небесної сотні“ відбулася спільна міжконфесійна молитва за Україну та борців за її свободу. На молебні були присутні рідні і близькі загиблих героїв „Небесної сотні“, працівники Музею Революції гідности, небайдужі громадяни. У пам’ять про загиблих захисників України пролунав Дзвін гідности. (Укрінформ)

Посол США привітала українців
КИЇВ. – Посол США в Україні Бріджит Брінк привітала українців із Днем гідности та свободи, який відзначається 21 листопада. Вона запевнила, що США підтримуватимуть Україну в боротьбі з Росію стільки, скільки буде потрібно: „Ми залишатимемося вашим партнером і підтримуватимемо у боротьбі з тими, хто працює на знищення волі України та її народу. Ми знаємо, що Україна переможе, і ми будемо поряд із вами стільки, скільки буде необхідно“. (Радіо Свобода)

У Херсоні знайшли чотири катівні
ХЕРСОН. – Прокурори та поліцейські разом із експертами оглянули у Херсоні чотири приміщення, де під час окупації утримували та катували людей. За даними слідства, це будівлі слідчих ізоляторів та районного відділу поліції. Про це свідчать знайдені посвідчення, графіки чергувань, розклеєні позначки „Кабінет слідчого“, „Кримінальний розшук“ російською мовою. У катівнях вилучили частини кийків, дерев’яну биту, апарат, яким окупанти катували мирних мешканців струмом, лампу розжарювання та кулі зі стін. Зараз встановлюють особи всіх потерпілих, слідство щодо порушення звичаїв та законів війни триває. Росія офіційно заперечує скоєння воєнних злочинів в Україні. („ВВС”)

На медалі – Херсон
КИЇВ. – Національний банк презентував першу пам’ятну медалю із серії, присвяченої містам героїв – “Херсон – місто героїв”. 19 листопада на центральній площі вільного Херсона відбулася презентація першої пам’ятної медалі. Голова Національного банку України Андрій Пишний вручив пам’ятні медалі голові Херсонської обласної військової адміністрації Ярославові Янушевичу. Дизайн пам’ятної медалі розробила художниця Наталія Фандікова. Він відтворює краєвиди довоєнного міста Херсона у сплетінні історичних подій весни 2022 року, коли місто протестувало проти окупантів. У серії запляновано випуск медалей, присвячених Маріюполю, Бучі, Гостомелю, Ірпеню та іншим містам. 25 листопада буде презентована пам’ятна медаля “Маріюполь – місто героїв”, 5 грудня “Київщина. Міста героїв: Буча, Гостомель, Ірпінь”. (Укрінформ)

Російські в’язні гинуть в Україні
На Луганщині загинув засуджений на 15 років за вбивство своєї дружини колишній майор поліції Сергій Кадацький із Ростова. В Україні він воював у складі „ПВК Вагнера“. Після смерти його нагородили державною медалею Росії „За відвагу“. Влітку 2017 року в сильному алкогольному сп’янінні майор розстріляв з ґвинтівки автомобіль, у якому були його дружина та тесть. Це другий випадок загибелі ростовського ув’язненого на території України. На початку листопада з’явилася новина про смерть Павла Рудакова, який відбував 13 років за розбій та вбивство. Російське видання „The Insider“ підрахувало, що на початок листопада на війні загинуло понад 500 російських в’язнів. („ВВС”)

Україна годує Европу
КИЇВ. – Україна за три квартали 2022 року стала найбільшим постачальником вершкового масла та сиру до країн Европейського Союзу. За підсумками дев’яти місяців Україна експортувала в ЕС 4,300 тонн вершкового масла і посідає першу позицію в оцінці. За даними аналітиків, конкуренцію українській продукції складають Туреччина та Нова Зеляндія, але за підсумками року Україна збереже лідерські позиції. За цей же період у ЕС з України поставлено 1,500 тонн сиру. Найбільшим постачальником цього товару до ЕС Україна стала вперше. У січні– вересні 2022 року Україна експортувала 72.43 тис. тонн молочної продукції, що на 11 відс. більше, ніж за аналогічний період минулого року. (Укрінформ)

У Львові „Тиждень скульптури“
ЛЬВІВ. – Почався перший „Львівський тиждень скульптури“, який триватиме до 27 листопада. Представили понад 200 робіт, які створили у XX та XXI століттях. Основна тема події має дуже зрозумілу назву – „Хаос“. Основну експозицію тижня представили в корпусі старих майстерень Академії мистецтв. Продовження програми можна побачити в артцентрі Павла Гудімова – „Я Галерея“. Робота Олекси Фурдіяка та Ігоря Слободяна „Дудіння“ на площі Петрушевича – також частина програми. 60 художників з різних міст України візьмуть участь у „Львівському тижні скульптури“. (Укрінформ)

Через тривоги втрачає економіка
КИЇВ. – Маштабні тривоги в робочий день паралізують економічну активність країни і завдають шкоди економіці у 7.5 млрд грн. Про це повідомив 31 жовтня голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він закликав українців не „віддавати ворогу ці вкрай необхідні нам гроші“ і запропонував організувати роботу як державного, так і приватного сектора економіки в неробочі часи та у вихідні таким чином, аби не тільки компенсувати простій, а й забезпечити виробництво необхідної для перемоги продукції. (Укрінформ)

У Херсоні заборонили алькоголь
ХЕРСОН. – На території Херсона з 14 листопада заборонили продаж і виготовлення алькоголю. Відповідний наказ підписала начальник Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова. На території всіх населених пунктів Херсонської міської територіяльної громади заборонено виготовлення, перевезення та торгівлю алькогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі (окрім лікарських та дезінфікуючих засобів), включаючи торгівлю пивом, вином та слабоалькогольними напоями. Заборона діятиме до припинення чи скасування воєнного стану або прийняття наказу про втрату чинности даного наказу. Контролю за виконанням цього наказу здійснюватимуть представники Нацполіції, СБУ, Нацґвардії та інших військових формувань, які дислокуються на території населених пунктів Херсонської міської територіяльної громади. (Українська правда)

Коментарі закриті.