24 листопада, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

Мільярдер дає 740 млн дол. Україні
ПЕРТ, Австралія. – Австралійський маґнат Ендрю Форест доробився свого майна в гірничій індустрії країни. Його вартість оцінюють на 20 млрд. дол. Виступаючи на австралійському радіо 17 листопада, він пригадав відомий „Плян Маршала”, яким США допомогли відбудувати Західню Европу після Другої світової війни, і тим самим це посередньо допомогло їм пізніше виграти Холодну війну. Тепер Е. Форест заповів про створення нового фонду – „Ініціятиви зеленого росту України”, до якого він вклав своїх 740 млн дол. На його думку, після війни з Росією настане „золота ера” для України, яка стане „без сумніву економікою найвищого зростання в Европі”. Він сподівається, що фонд осягне від 25 до 100 млрд дол., і це стане сиґналом для світу, що можна інвестувати в Україну. Президент України Володимир Зеленський сказав, що „Ендрю і я погодилися, що не будемо замінювати сміття російської інфраструктури з комуністичної ери, а замість того скочимо вперед до найновішої технології”. („Fortune”)

США применшують можливість перемоги
ВАШІНҐТОН. – Голова Об’єднаних шефів штабу генерал Марк Мілей перестеріг, що Росія ще має поважну боєздатність в Україні, незважаючи на недавні поразки на полі бою. М. Мілей сказав, що „ймовірність української військової перемоги в недалекому майбутньому не є високою з військової точки зору”. Разом з ним виступав Секретар оборони США Лойд Остін, який підтвердив заяву генерала, що США допомагатимуть Україні оборонятися наскільки буде потрібно. Вони виступали на пресовій конференції в Пентагоні 18 листопада після віртуальної зустрічі численних міністрів оборони. „Україна далі тримається. Україна не поступиться”, – сказав Н. Мілей, додавши, що Україна є вільною, „і вони хочуть залишитися вільними”. Він назвав „воєнним злочином” смертельні обстріли України крилатими ракетами 15 листопада. („Kyiv Post”)

Польща хоче ракети поставити на кордоні
ВАРШАВА. – Польський міністер оборони Маріуш Блащак радо прийняв пропозицію свого німецького колеґи передати Польщі системи протиракетної оборони „Patriot“ і хотів би розмістити їх на кордоні з Україною. Німеччина запропонувала Польщі „Patriot“ після того, як минулого тижня в прикордонне село Пшеводув впала ракета, що вбила двох поляків. Розслідування про те, чия це була ракета – українська чи російська – все ще триває. Однак за попередньою версією, яку підтримує НАТО, це була українська ракета, яка не самознищилась. Президент Володимир Зеленський, посилаючись на дані командувачів ЗСУ, стверджує, що ракета, яка впала на польські території, була російською. („ВВС”)

Північна Корея запустила нову ракету
СЕУЛ. – Комуністична Північна Корея 18 листопада запустила міжконтинентальну балістичну ракету, яка впала у море близько Японії. Це вже друге випробування цього місяця цієї важливої зброї, яка має спроможність досягти будь-яку ціль на материкових США. Північна Корея останнім часом запустила цілу серію ракетних випробувань зі свого ядерного арсеналу, намагаючись таким чином здобути дипломатичні поступки Заходу. США швидко засудили цей останній запуск і прирекли вжити „всі необхідні засоби”, щоб ґарантувати безпеку своєї території і своїх союзників – Південної Кореї та Японії. Військові кола цих країн підтвердили, що ця остання ракета пролетіла 3,600-3,900 миль на висоті до 620 миль. Міністер оборони Японії Ясуказо Гамада сказав, що дальність польоту ракети перевищила 15 тис. кілометрів (9,320 миль), і „в такому випадку може повністю покрити материкові Сполучені Штати”. Північна Корея вже давно підлягає санкціям ООН за свої попередні ядерні та ракетні випробування, які є заборонені резолюціями Ради безпеки ООН, але цього року на неї не накладено жодних додаткових санкцій. Росія та Китай, які мають право вето в Раді безпеки, виступають проти нових санкцій. („Associated Press”)

Остін: „Світ тиранії та бурхливости”
ГАЛІФАКС, Нова Шотляндія. – Секретар оборони США Лойд Остін перестеріг, що вторгнення Росії в Україну є образом світу, в якому країни з ядерною зброєю можуть загрожувати іншим країнам. Виступаючи 19 листопада на річному Галіфакському міжнародному безпековому форумі, Л. Остін сказав, що „вторгнення Росії вказує на можливий світ тиранії та бурхливости, в якому ніхто з нас на захотів би жити”. Секретар відкинув твердження президента Росії Володимира Путіна, що „сучасна Україна була повністю створена Росією”, називаючи це бачення „світу, в якому автократи вирішують, котрі країни є правдиві, і котрі країни треба знищити”. Минулого місяця Президент США Джо Байден заявив, що ризик ядерного „Армаґедону” є найвищим від часу кубинської кризи в 1962 році. Після багатьох невдач упродовж останніх дев’яти місяців війни в Україні російські урядовці не раз натякали про можливість використання тактичної ядерної зброї. Л. Остін сказав, що НАТО є оборонним альянсом і не творить жодної загрози Росії. Це вже була 14-та річна конференція в Галіфаксі з участю багатьох оборонних і безпекових високопосадовців від західніх демократій. Вона проходить в Галіфакс-готелі, в якому працюють тепер 13 українських біженців. („Military Times”)

Індонезія потерпіла від землетрусу
ДЖАВА. – Головний індонезійський острів Джава 21 листопада потерпів від землетрусу, потужність якого сягла 5.6 балів. Загинули десятки осіб, а десятки зазнали поранень. Офіційне число вбитих є 62 особи, хоч раніше реґіональний губернатор подав цифру 162, яка не була перевірена. Понад 2,200 будинків пошкоджено, і понад 13 тис. осіб мусіли бути переміщені через це лихо. Багато мешканців не мають електрики й тепла. Струс можна було відчути в столичномі місті Джакарта на віддалі 63 миль. Землетруси часто стаються в Індонезії та навколишніх реґіонах Тихого океану. В 2018 році понад 2,000 осіб загинули внаслідок землетрусів. („BBC”)

Зростуть ціни за газ у Пенсильванії
ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – Стейтові чинники 27 жовтня дозволили енерґетичній компанії „PECO” піднести ціни своїм клієнтам на 9 відс., починаючи з 1 січня 2023 року. Типовий рахунок для мешканців стейту зросте на 8.57 дол. місячно, і тепер становитиме 95.3-103.88 дол. Це вже є друга підвишка цін за два роки. Компанія погодилася не прохати нової підвишки до 15 березня 2024 року. «PECO» обслуговує 1.6 млн клієнтів електрикою і 540 тис. природнім газом у південносхідній Пенсильванії. („The Philadelphia Inquirer”)

Американці не довіряють ЗМІ
ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. – Відома компанія опитувань „Ґелуп” оприлюднила 18 жовтня висліди свого опитування про те, наскільки американці довіряють засобам масової інформації. Опитування виявили, що лише 7 відс. опитуваних сильно довіряють ЗМІ, а 27 відс. мають якусь довіру. Натомість, 28 відс. не мають значної довіри до ЗМІ, а 38 відс. взагалі не мали жодного довір’я. Ці думки вказують на розподіл по партійній лінії. Серед республіканців лише 14 відс. дещо або сильно довіряють ЗМІ; серед демократів – 70 відс., а серед незалежних виборців – 14 відс. („www.gallup.com”)

Хто має найбільше довір’я?
ВАШІНҐТОН. – Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” 18 жовтня оприлюднив статистику про те, яким професіям найбільше довіряють американці. Найбільшим довір’ям користуються медичні науковці – 84 відс. опитуваних кажуть, що вони діють в інтересах громади. На другому місці є члени збройних сил – 79 відс. Далі слідують науковці (76 відс.), поліцаї (70 відс.), наставники публічних шкіл (66 відс.) і релігійні провідники (52 відс.). Найменше довір’я мають журналісти (38 відс.), бізнесові провідники (41 відс.) і обрані посадовці (27 відс.). („www.pewresearch.org”)

Коментарі закриті.