18 серпня, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Продовжено воєнний стан 

КИЇВ. – Верховна Рада України 15 серпня продовжила дію воєнного стану в країні на 90 діб – до 21 листопада. Також український парлямент проголосував за затвердження указу про „продовження терміну проведення загальної мобілізації“. Обидва рішення підтримали 328 народних депутатів України. (Радіо Свобода)

Виявили російських вбивць

КИЇВ. – 15 серпня встановлено імена російських солдатів, причетних до вбивств місцевих жителів у селі Андріївка Київської области, яке було під контролею російських військових з кінця лютого до квітня. Під час відступу російські солдати залишили у селі 25 фотографій, зроблених на вкрадений телефон місцевого жителя Леоніда Удода. Саме вони допомогли журналістам встановити їхні особи. Це службовці 64-ої мотострілецької бриґади Данило Фролкін, Дмитро Данилов, Руслан Глотов та Іван Шепеленко. Д. Фролкін винен у вбивстві мирного жителя в Андріївці Руслана Яремчука, крадіжці автомобіля в іншого жителя села та розкраданні у ветерана Другої світової війни радянських і українських медалей. 12 березня разом із Р.Яремчуком російські військові вбили ще двох жителів Андріївки – Вадима Ганюка і Віталія Кібукевича. Раніше цього місяця генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив, що в Україні винесли вже вісім реальних вироків проти російських військових за порушення законів і звичаїв війни. (Радіо Свобода)

Загинули майже всі завербовані в’язні

КИЇВ. – Майже всі ув’язнені двох російських колоній, завербовані ПВК „Вагнера“ на війну в Україні, загинули. Мова може йти про 200 убитих. Про це повідомило російське видання „Важные истории“. Ув’язнені пітерської ВК-6 „Обухово“ розповіли виданню, що живими залишилося двоє, обидва в лікарні: один – у комі, другий залишився без ніг. Крім того, джерело видання з ВК-7 „Панковка“ (Великий Новгород) розповіло, що з їхньої колонії також „майже всі загинули“. Із попередніх розмов із родичами в’язнів „Обуховки“ відомо, що ПВК „Вагнера“ могла забрати звідти близько 200 осіб. У „Панківці“, за даними видання, йшлося про десятки людей. „Важные истории“ нагадують, що вперше про вербування ув’язнених на війну вони розповіли на початку липня. З цього часу представники ФСВП спростовують будь-які факти візит представників „Вагнера“ та вербування ув’язнених. Проте участь ув’язнених у війні нещодавно підтвердила російська пропаґанда. На „Росії 1“ показали фраґмент випуску „Бесогон ТБ“, в якому Микита Міхалков розповів про „героїчно“ загиблого 14 липня ув’язненого ВК-7 „Яблунівка“ (Санкт-Петербурґ) Костянтина Тулінова. За розповідями М.Міхалкова, Тулінова помилували посмертно, прирівняли до учасника бойових дій та виплатили родичам обіцяні гроші. 25 липня Центр журналістських розслідувань „MediaHub“ звернув увагу на появу в соцмережах Киргизстану оголошень ПВК „Вагнер“ про вербовку громадян на війну в Україну під виглядом набору працівників у приватні охоронні підприємства у реґіонах Росії. 7 серпня голова Луганської ОВА Сергій Гайдай заявляв, що російська армія використовує ув’язнених чи жителів ОРДЛО як „гарматне м’ясо“ для виявлення вогневих позицій Збройних Сил України. („Важные истории“)

Відкрили притулок для переселенців

ЛУЖАНИ, Чернівецька область. – На Буковині в селищі Лужани відкрили притулок святої Ольги для прихистку 80 людей, які втратили житло через російську аґресію. Новий притулок створений спільно з командою соціяльного служіння ПЦУ за два місяці. Непридатний для життя будинок перетворили на комфортний та безпечний простір. Три поверхи прихистку обладнано для комфортного проживання як сімей з дітьми, так і людей із інвалідністю та особливими потребами. Від початку війни Чернівецька область прийняла близько 100 тис. переселенців. (Укрінформ)

Ухвалено „митний безвіз“

КИЇВ. – 15 серпня Верховна Рада ухвалила закон про митний безвіз, який передбачає приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту з країнами Европейського союзу. Документ наближає українське митне законодавство до законодавства Евросоюзу, зокрема, вдосконалює чинні норми в частині спрощення проходження митниці для надійних підприємств, надання статусу фінансового ґаранта та забезпечення сплати митних платежів. Також зміни передбачають впровадження европейського механізму розгляду скарг і продовження цифровізації митниці, що прискорить її проходження та зменшить корупційні ризики. Подальше укладення „митного безвізу“ із ЕС дасть можливість Україні запровадити обмін митною інформацією щодо транзитних вантажів із 36 країнами в режимі реального часу, спеціяльні транзитні спрощення та прості й рівні умови для фінансових гарантів. (Укрінформ)

Починають співпрацю з розшуку дітей

КИЇВ. – Національна поліція та онлайн-сервіс виклику автомобілів „Uklon“ розпочали співпрацю задля пошуку зниклих дітей.  Користувачі мобільного застосунку, які перебувають неподалік від місця зникнення дитини, будуть отримувати інформацію про зниклу дитину. МВС закликає громадян реаґувати на такі сповіщення й за потреби звертатися до поліції. Під час пошуку неповнолітніх важлива кожна хвилина, наголошують правоохоронці. За даними Офісу омбудсмена, в Україні вважаються безвісти зниклими 198 дітей. (Укрінформ)

Латвія передала вертольоти

КИЇВ. – Повітряні сили України отримали чотири вертольоти, подаровані Латвією, найближчим часом вони повністю ввійдуть до складу авіяційного парку ЗСУ. Півроку тому подаровані Латвією системи „Стінґер“ допомогли українській армії стримати російське вторгнення. Зараз, коли українські воїни контратакують у багатьох місцях, гелікоптери допомагатимуть проводити військові дії та рятувати. „Підтримка України західними країнами не повинна припинятися, доки вона не звільнить всю свою територію від російських окупаційних військ“, – наголосив Міністер оборони Латвії Артіс Пабрікс. Латвія є однією з країн, яка надала Україні найсуттєвішу підтримку в обсязі стосовно валового внутрішнього продукту. Латвія поставила в Україну зброю та особисте спорядження, безпілотні літальні апарати, сухі пайки, боєприпаси, протитанкову зброю та зенітні ракети „Стінґер“ на суму понад 200 млн евро. (Українська правда) 

Загинув найкращий льотчик України

КИЇВ. – У бою з російськими окупантами загинув один з найкращих військових льотчиків України Антон Листопад. Він навчався у Фізико-технічному ліцеї Івано-Франківської обласної ради з 2005 до 2008 року. Після здобуття відповідної освіти став військовим пілотом найвищої кляси. Мільйони українців із захопленням і гордістю спостерігали у день 30-ої річниці Незалежности проліт над Хрещатиком авіяційної колони параду військ. Ведучим цієї колони був А. Листопад. У 2019 році А. Листопада визнали найкращим льотчиком Повітряних сил Збройних сил України. Також він брав участь у бойових діях на сході країни. (УНІАН)

Не буде марок V i Z

КИЇВ. – „Укрпошта“ більше не випускатиме поштові марки та марковані конверти з літерним номіналом V, а також марки з номіналом Z.

Поштові марки та марковані конверти з літерним номіналом V – це тариф вартістю 12 грн для пересилання простих листів по Україні, найпопулярніший серед тарифів в Україні. Марки з номіналом Z – це еквівалент 1 доляра для міжнародної доставки листів. Ці та інші літерні позначення номінальної вартости „Укрпошта“ почала активно використовувати з 2017 року.  („Економічна правда“)

Коментарі закриті.