25 серпня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

США дають Україні озброєння 

ВАШІНҐТОН. – США дадуть Україні додаткову допомогу зброєю вартістю 3 млрд дол. Про це заявив високопосадовець американського уряду 23 серпня. На відміну від попереднього озброєння, ця допомога є на дальшу мету, а не на негайні потреби. Досі адміністрація Президента Джо Байдена надала Україні 10.6 млрд дол. військової допомоги. („Bloomberg News”)

Громадяни США повинні покидати Україну

ВАШІНҐТОН. – Уряд США 23 серпня знову видав заклик, щоб його громадяни покидали Україну. Посольство США в Києві застерегло американців, що Державний Департамент має інформацію про збільшення російських ударів, „які становлять постійну загрозу цивільним особам і цивільній інфраструктурі”. („ABC News”)

Дипломати вимагають відповідей

ЄРУСАЛИМ. – Посол Европейського Союзу до Ізраїля Дімітер Цанчев і дипломати з 18 европейських країн 22 серпня висунули вимогу до МЗС Ізраїля, вимагаючи відповідей про рейд, які перевели ізраїльські оборонні сили 18 серпня проти семи палестинських неурядових організацій, яких Ізраїль категорізує як терористичні угруповання. Дипломати не прийняли ізраїльського визнання їх терористами, кажучи, що вони не отримали жодних доказів про це твердження. Подібну гостру заяву того дня видав Йосеп Борел, Високий представник ЕС для закордонних справ і безпекової політики. ООН також засудили цей рейд, а США висловили турботу. Ізраїль сказав, що дані неурядові організації пов’язані з Народним фронтом визволення Палестини, який США та ЕС називають терористичною організацією. Газета „The Jerusalem Post” з дипломатичних джерел отримала інформацію, що Ізраїль не сподівався такої реакції ЕС у цій справі, і що ЕС не залишить її. Три члени „Спільного списка” – об’єднання чотирьох головних арабських політичних партій в Ізраїлі – звернулися 23 серпня до ЕС прийняти заходи проти Ізраїля. Правозахисні організації та неурядові організації в Ізраїлі та за кордоном об’єдналися, щоб разом засудити цей рейд, кажучи, що це було намаганням Ізраїля придушити палестинське громадянське суспільство. Група 150 міжнародніх організацій закликала міжнародню спільноту докласти всіх сил в обороні палестинських правозахисників. Група 45 ізраїльських неурядових організацій  22 серпня закликали уряд скасувати визнання цих палестинських організацій терористичними, кажучи, що „захист людських прав не є тероризмом”. („The Jerusalem Post”)

Латвія: Росія є спонзором тероризму

РИГА. – Парлямент Латвії оголосив Росію „державою-спонзором тероризму” і закликав інші европейські країни „висловити таку саму думку”. Рішення від 11 серпня теж називає дії Росії „геноцидом проти українського народу”. Усі присутні 67 (із 100) делеґатів проголосували за цей текст. Міністер закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив вдячність за „вчасне” проголошення. За прикладом Естонії, парлямент Латвії закликав Европейський Союз перестати видавати туристичні візи російським і білоруським громадянам. („AFP”)

Журналістку вдруге оштрафовано

МОСКВА. – Колишня російська тележурналістка Марина Овсянікова була оштрафована 28 липня на 50 тис. рублів (820 дол.) за дискредитацію збройних сил країни, тому що на соціяльних мережах вона засудила дії Росії в Україні. Вона назвала цю судову розправу „абсурдом”. У РФ невдовзі після початку російського вторгнення в Україну прийнято закон проти „дискредитації” збройних сил. Світ звернув увагу на М. Овсянікову в березні, коли вона несподівано ввійшла в студію російського державного телебачення під час передачі новин і засудила війну в Україні. В той час її оштрафовано на 30 тис. рублів за порушення законів про протести. Стоячи тепер вдруге перед судом, вона сказала, що Росія є країною-аґресором, і що „початок цієї війни є найбільшим злочином нашого уряду”. Суддя відкинув арґументи її адвоката, що вона має право говорити згідно з російською конституцією. („Reuters”)

Військові навчання у Південній Кореї

СЕУЛ. – США та Південна Корея 22 серпня розпочали найбільші за багато років спільні військові навчання, щоб протистояти загрозі з боку Північної Кореї. Навчання, які триватимуть два тижні, включають польові навчальні програми, що моделюють різні сценарії, зокрема реаґування на атаки Північної Кореї на життєво важливу інфраструктуру Південної Кореї. Обидва союзники скорочували або відкладали навчання з 2017 року, щоб залучити Північну Корею до переговорів, а також через пандемію коронавірусу. Президент Південної Кореї Юн Сук Йоль пообіцяв активізувати навчання для стримування Північної Кореї, яка цього року здійснила рекордну кількість ракетних запусків – понад 30, у тому числі міжконтинентальних балістичних ракет, призначених для націлювання на США. Фахівці кажуть, що Північна Корея може провести сьоме ядерне випробування будь-якої миті. Південна Корея не має власної ядерної зброї, але для захисту покладається на так звану „ядерну парасольку” США. У Південній Кореї США розмістили близько 28.5 тис. військових. („Голос Америки”)

Путін розраховує на припинення санкцій ЕС

БРЮСЕЛЬ. – Президент Росії Володимир Путін розраховує, що об’єднана реакція Европейського Союзу на його вторгнення в Україну розіб’ється на тлі зростаючих цін. Про це в інтерв’ю 23 серпня сказав Йосеп Борел, Високий представник  ЕС для закордонних справ і безпекової політики. Він сказав, що „ми повинні витримати, розподілити кошти всередині ЕС”. Наприкінці серпня Й. Борел прийматиме в Празі міністрів закордонних справ і оборони всіх 27-ох членів ЕС. Досі ЕС надав Україні озброєння вартістю 2.5 млрд евро. „Володимир Путін залишається непохитним. Ми повинні продовжувати тиснути через санкції та відбудову українських військ, – сказав Й. Борел. – Війна набирає нового оберту. Українці йдуть у наступ”. („AFP”)

Естонія і Латвія вийшли з мережі

ТАЛІН. – Естонія і Латвія 11 серпня виступили з мережі співпраці між Китаєм і низкою центрально– і східньоевропейських країн. Вони пішли за прикладом Литви, яка відійшла в травні. Захід критикує Китай за збільшення військового тиску на Тайван, демократичний острів, на який Китай має претензії. Минулого року  Литва дозволили Тайванові відкрити „де факто” посольство у Ризі, чим розсердила Пекін. У мережі залишилися дев’ять країн. („Reuters”)

Держдеп попередив Конґрес

ВАШІНҐТОН. – Державний Департамент США серйозно занепокоєний через можливе визнання Росії державою-спонзором тероризму. Ліберальна газета „Politico” 18 серпня написала, що у Вашінґтоні побоюються, що включення Росії до списку держав-спонзорів тероризму може поставити під загрозу угоду щодо дозволу зерновим суднам залишати українські порти, яка зменшила напругу на ґльобальному продовольчому ринку. Країна з чорного списка терористів підпадає під загальні санкції, через які США позбавляють американців можливости участи в ділових відносинах у цих країнах. Але „Департамент казначейства міг би зробити виняток, щоб догодити промисловості”, – пише „Politico”. Верховна Рада України 3 травня звернулася до Конґресу з проханням визнати Росію країною-спонзором тероризму. З таким же закликом до світової спільноти реґулярно звертаються Президент України Володимир Зеленський і глава МЗС Дмитро Кулеба. Спікер Палати Представників Ненсі Пелосі 21 липня виступила з вимогою до Державного секретаря Ентоні Блінкена визнати Росію державою-спонзором тероризму, або Конґрес сам прийме таке рішення. Сенат США 27 липня прийняв резолюцію, яка закликає Державний департамент визнати Росію державою-спонзором тероризму. Президент Зеленський подякував американським сенаторам, які одноголосно схвалили резолюцію. Санкції щодо таких держав, включають обмеження на отримання допомоги від США, заборону на експорт і продаж продукції оборонного призначення, заходи контролі за експортом товарів подвійного призначення, різні фінансові та інші обмеження. Наразі в американському списку країн-спонзорів є Сирія, Іран, Куба і Північна Корея. („UNIAN”)

Коментарі закриті.