28 жовтня, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Україна отримала допомогу від ЕС

КИЇВ. – Европейський Союз надав Україні другий транш макрофінансової допомоги на суму 600 млн евро. Про це повідомив 25 жовтня Президент Володимир Зеленський, який подякував Президенту Еврокомісії Урсулі фон дер Ляєн та Віцепрезиденту ЄК Валдісу Домбровскісу за плідну співпрацю та дієву підтримку реформ. „Разом будуємо европейську Україну“, – підкреслив глава держави. Прем’єр-міністер Денис Шмигаль також висловив вдячність керівництву Европейської комісії за підтримку. 22 квітня 2020 року Европейська комісія ухвалила рішення про виділення макрофінансової допомоги у розмірі 3 млрд евро для 10 країн-кандидатів та членів Східнього партнерства, з метою допомогти цим країнам у подоланні економічних наслідків пандемії COVID-19. З цих фондів Україні були призначені 1,2 млрд евро. (Укрінформ)

 

Акція під посольством Росії

КИЇВ. – Громадські організації „Українська народна рада Донеччини та Луганщини“ та „Восток-SOS“ 25 жовтня провели під будівлею посольства Російської Федерації у Києві акцію протесту проти політики ізоляції та ненадання жителям тимчасово окупованих територій адекватної медичної допомоги під час пандемії COVID-19. (Радіо Свобода)

 

Каратимуть за фальшування  сертифікатів

КИЇВ. – Генеральна прокуратура бере під особисту контролю справу з підробними ковід-сертифікатами і обіцяє покарання особам, які ними торгують, запевнила 23 жовтня Генеральний прокурор Ірина Венедіктова. Вона згадала нещодавній інцидент з затриманням колишньої депутатки від „Батьківщини“ Надії Савченко, яку разом з сестрою Вірою затримали на летовищі  „Бориспіль“ з підробленим свідоцтвом про вакцинацію. За цим випадком поліція відкрила кримінальне провадження. І. Венедіктова розповіла, що половина із майже 800 цьогорічних кримінальних проваджень цієї категорії стосуються саме махінацій з документами про щеплення. 88 обвинувальних актів вже направили до суду. (BBC)

 

Вибух у Донецьку

ДОНЕЦЬК. – 21 жовтня в окупованому Донецьку вибухнув склад з боєприпасами бойовиків, що знаходився у Куйбишевському районі міста у приміщеннях колишнього підприємства „Реал-авто“. Вибуховою хвилею було пошкоджено будинки  поруч зі складами і газова труба. Місцеві жителі чують детонацію, є небезпека сильних вибухів, тому обмежена робота громадського транспорту. Мешканці окупованого міста повідомляють, що причиною вибуху стали порушення умов зберігання снарядів. („Вчасно“)

 

 „Гранослов-2021“ назвав переможців

КИЇВ. – Жюрі Міжнародного молодіжного літературного конкурсу „Гранослов“ 23 жовтня оголосило фіналістів і переможців, чиї твори вийдуть окремими книжками. Переможці – Олена Бодасюк (поезія) та Святослав Олєйніков (проза). Саме їхні книжки будуть готуватися до виходу, завдячуючи цьогорічному партнеру конкурсу – „Друкарському дому Олега Федорова“. Загалом оргкомітет „Гранослова“ отримав понад 80 заявок від молодих авторів. У видавництві „Саміт-книга“ вийшла книжка поезій переможця „Гранослова-2020“ Тараса Яреська і перебуває у друці збірка віршів іншого переможця – Івана Берегового. (Укрінформ)

 

Везли контрабанду до Росії

ВОВЧАНСЬК, Харківська область. – Співробітни­ки Державної прикордонної служби 25 жовтня припинили спробу незаконного переміщення з України в Росію партії автозапчастин, тютюнових виробів та атрибутики російських силовиків. Незаконний вантаж троє громадян України намагалися переправити через кордон двома автомобілями „УАЗ“. Під час огляду автівок прикордонники виявили короби з майже 4,5 тис. пачками цигарок, авто та мото запчастинами, а також з атрибутикою російських силовиків. Виявлені товари та транспортні засоби передано співробітникам митниці.  (Укрінформ)

 

Піде потяг до Варшави

КИЇВ. – „Укрзалізниця“ з 4 листопада відновить курсування потягу Київ – Варшава, яке припинили торік у березні через карантинні обмеження. З 21 жовтня діють нові правила безпечних подорожей, запроваджені постановою Кабінету міністрів України. Для поїздки у потягах далекого сполучення пасажири повинні мати один із документів, що підтверджує: отримання хоча б однієї дози вакцини проти COVID-19; отримання повного курсу вакцинації (міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат про вакцинацію проти COVID-19); неґативний результат ПЛР-тесту (чинний 72 години) або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години (станом на час посадки у поїзд). „Укрзалізниця“ наразі здійснює залізничні пасажирські перевезення до Молдови, Польщі, Словаччини, Угорщини та Австрії. (Укрінформ)

 

СБУ викрила злодіїв

КИЇВ. – Кіберфахівці СБУ та спецоргани США провели спільну операцію із викриття „відмивання“ грошей в мережі „Darknet“. Зловмисники за час своєї діяльности леґалізували для міжнародних гакерів десятки мільйонів долярів. Для виведення грошей з „тіні“ вони організували маштабну схему, ховалися в мережі, мали багатьох підставних осіб, а також працювали через різні фінансові сервіси. Також зловмисники самостійно виготовляли та продавали флеш-накопичувачі із вірусами, які зламували цифрові гаманці жертв та викрадали з них криптовалюту. Їх вдалося викрити у Миколаєві, в рамках міжнародного співробітництва із органами США. Під час обшуків правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльности; шкідливі програмно-апаратні засоби; чорнові записи та готівку. (Укрінформ)

 

Союзники Путіна є в Україні

КИЇВ. – Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що щонайменше три групи впливу з’ясовують між собою, хто представлятиме в Україні інтереси Президента Росії Володимира Путіна, а раніше Віктор Медведчук лідирував у цьому. Зараз між цими групами йде з’ясування взаємин, хто буде тут старшим і представлятиме інтереси Російської Федерації. (Українська правда) 

 

Кару платитимуть пасажири

КИЇВ. –  Відповідальність за наявність документу про щеплення або неґативного тесту на COVID-19 під час поїздок автотранспортом між реґіонами, за винятком легкових авто, покладається на пасажирів. Відповідні зміни внесли на засіданні Кабінету міністрів 20 жовтня. Не поширюється ця норма на перевезення легковими автомобілями, якщо кількість пасажирів там не більше п’яти (без врахування дітей до 14 років). При цьому дозволяється більша кількість пасажирів за умови, що вони є членами однієї сім’ї. Під час перевезень у залізничному та авіотранспорті відповідальність за наявність відповідних документів у пасажирів несе перевізник. (Економічна правда)

 

На конкурс поїде Олена Усенко

КИЇВ. – Переможницею національного відбо­ру на Дитячий пісенний конкурс Евробачення-2021 стала Олена Усенко, яка виконувала авторську пісню „Важіль“. Їй  14 років, вона живе у Білій Церкві і навчається у „Katapulta Art Music School“. Фінал національного відбору відбувся 24 жовтня на суспільному телеканалі „UA: Культура“ з використанням відеозаписів виконання 11-ма учасниками наживо однієї своєї пісні або пісні, наданої Суспільним для тих, хто на першому етапі відбору не виконував ориґінальної пісні. Суспільний телеканал „UA: Культура“ транслюватиме фінал Дитячого пісенного конкурсу Евробачення-2021, який відбудеться 19 грудня у паризькому концерт-голі „La Seine Musicale“. (Укрінформ)

Коментарі закриті.