28 жовтня, 2021

АМЕРИКА І СВІТ

Кому найбільше довіряють?

ПАРИЖ. – Ґльобальна дослідна компанія „Іпсос” 12 жовтня оприлюднила висліди опитувань про те, що думають люди в 28 країнах про 18 різних професій. Найбільше довірою втішаються лікарі (64 відс.), а відтак науковці (61 відс.), вчителі (55 відс.), військовослужбовці (42 відс.), звичайні чоловіки й жінки (38 відс.) та поліцаї (37 відс.). Найменше довір’я мають політики (10 відс.), а за ними – урядові міністри (14 відс.). Військовослужбовцям найбільше довіряють в Індії та США (64 відс.). Також лікарям найбільше довіряють у США (69 відс.). Далі у США після військовиків найбільше довіри мають науковці (62 відс.), учителі (57 відс.) та поліцаї (53 відс.), а найменше – політики (9 відс.). Загалом журналістам довіряють 23 відс. (26 відс. у США), а духовним особам – 25 відс. (але 45 відс.  у США та 40 відс. в Еспанії). („www.ipsos.com”)

 

Криза з поліцією в Ню-Йорку

НЮ-ЙОРК. – Тисячі поліцаїв, пожежників, працівників термінових медичних послуг і санітарних робітників демонстрували 25 жовтня в Ню-Йорку проти рішення посадника Била де Блазіо вимагати примусової вакцинації всіх міських працівників до 29 жовтня. Комісар поліції Дермот Шія признав, що досі лише 72 відс. поліцаїв отримали принаймні одну дозу вакцини проти коронавірусу, але сказав, що ті поліцаї, котрі не дотримаються реченця, будуть вислані додому без платні. Щоб заохотити міських працівників до вакцинації, Б. де Блазіо запропонував їм 500 дол., якщо отримають щеплення в міських установах де роблять вакцинації. („Newsweek”)

 

США надали вакцину

ВАШІНҐТОН. – США безплатно доставили 200 млн доз вакцин проти коронавірусу до країн по всьому світу. Про це написав Державний секретар Ентоні Блінкен 21 жовтня. США надали вакцини понад 100 країнам безкоштовно і без жодних умов, додала заступниця речника Державного департаменту Джаліна Портер. Серед отримувачів вакцин зі США є Україна, яка отримала понад 2 млн доз вакцини виробництва „Moderna“ та „Pfizer“. (Голос Америки)

 

Заарештували 150 осіб

ГАҐА, Нідерлянди. – Правоохоронні органи США та Европи заарештували 150 осіб, причетних до купівлі або продажу нелеґальних товарів в інтернеті, в рамках однієї з найбільших операцій проти так званої „темної мережі”, доступ до якої можна отримати тільки при використанні специфічного програмного забезпечення. Понад 26.7 млн евро готівкою та віртуальними валютами було вилучено в рамках операції „Dark HunTOR”, а також 234 кілограми наркотиків і 45 одиниць вогнепальної зброї, повідомили Департамент юстиції США та Европол в окремих заявах 26 жовтня.  Серед заарештованих – 65 осіб у США, 47 – у Німеччині, 24 – у Великобританії, четверо – в Італії, четверо – у Нідерляндах, троє – у Франції, двоє – у Швайцарії та одна – у Болгарії. Згідно із заявою США, серед вилученого – підроблені ліки, опіоїдні таблетки, понад 152 кілограма амфетаміну, 21 кілограм кокаїну та 32.5 кілограма екстазі. Кероване німецькими правоохоронцями міжнародне розслідування тривало 10 місяців щодо ринку „темної мережі”, яку називають найбільшою у світі і яку вживають для продажу наркотиків, крадіжок даних кредитних карток та поширення шкідливих програм. (Радіо Свобода)

 

Число вбивств зросло

ВАШІНҐТОН. – Федеральне бюро розслідувань (FBI) оприлюднило свій річний звіт 27 вересня. В ньому вказується, що число вбивств у США зросло майже на 30 відс. в 2020 році порівняно з 2019 роком. У 2020 році було зареєстровано 21,570 вбивств, а правоохоронні органи заарештували 7.8 млн осіб. Більшість злочинців і жертв мали 20-29 років. („The Hill”)

 

Професор судить університет

ЛОС АНДЖЕЛЕС. – Проф. Ґордон Клайн з Каліфорнійського університету подав позов проти університету 27 вересня.  Влітку 2020 року один студент написав йому, що він повинен ставитися „поблажливо” під час надання оцінок афроамериканським студентам через расові заворушення, які проходили країною. Ґ. Клайн відписав, що це було б несправедливо і образливо для темношкірих студентів. Він запитав, що робити, коли студент є напівчорний, або змішаної чорно-азійської раси? Ще того самого дня зібрано 20 тис. підписів студентів до адміністрації школи, вимагаючи усунення його з посади. Три дні пізніше  університет звільнив його, але через три тижні комітет Академічного сенату школи привернув йому посаду, кажучи, що професор має право вирішувати, які надавати оцінки. У своєму позові  Ґ. Клайн вказує, що університет очорнив його репутацію, і що він втратив свої додаткові праці як радник адвокатських фірм та інших корпорацій. („Newsweek”)

 

Засновник Фейсбуку дав 1.3 млн дол.

НЮ-ЙОРК. – Засновник соціяльної мережі „Фейсбук“ Марк Цукенберґ і його дружина Прісіла Чан пожертвували 1.3 млн дол. для 11 єврейських організацій. Про це повідомили єврейські філантропічні видання 20 вересня. Дві організації є національними, одна з них організовує обіди щосуботи для молодих євреїв, а друга роздає безкоштовно єврейські дитячі книжки й музичні записи. („Jewish Telegraphic Agency”)

 

Нове розпорядження щодо вакцинації

ВАШІНҐТОН. – Президент Джо Байден підписав розпорядження 25 жовтня про нові вимоги щодо вакцинації для більшости чужоземних осіб, подорожуючих повітряним транспортом, та визнав деякі обмеження для подорожей з Китаю, Індії та більшости країн Европи. США наклали ці обмеження в березні 2020 року, коли розпочалася пандемія коронавірусу. Тепер,  починаючи з 8 листопада, США скасують обмеження для повністю вакцинованих осіб, що подорожують  повітряним транспортом з 33 країн. Будуть зроблені винятки для осіб, які мають медичні перешкоди до вакцинації. Білий Дім видав точні вимоги авіолініям, щоб вони могли впевнитися, що чужоземні подорожні отримали вакцинацію перед тим, як полетять до США. Центри контролі захворювань (CDC) сказали, що приймуть подорожніх з будь-якою вакциною, яка є підтверджена урядовцями США або Світовою організацією охорони здоров’я. Чужоземні повітряні подорожні мусять представити докази своєї вакцинації від офіційних джерел, а авіолінії мусять підтвердити їх. Міжнародні повітряні подорожні мусять мати доказ неґативного тесту на коронавірус, який був взятий до 72 годин перед відлетом. Невакциновані особи, яким зроблено виняток, мусять представити доказ неґативного тесту на коронавірус, який був взятий до 24 годин перед летом. („Reuters”)

 

„Космос-2551“ згорів в атмосфері

БОСТОН. – Російський космічний апарат „Кос­мос-2551“ 21 жовтня  згорів в атмосфері Землі через півтора місяці після запуску. Американське метеоритне товариство отримало понад 80 повідомлень про те, що в штаті Теннесі та Мишиґен у небі фіксується палаючий об’єкт. З’ясувалося, що на численних відео відображений російський супутник „Космос-2551“, який 21 жовтня увійшов в атмосферу Землі. Як повідомив астроном Джонатан Макдавелл, об’єкт повністю згорів в атмосфері. З моменту запуску на орбіту 9 вересня, супутник не реаґував жодні сиґнали. Російський супутник важив приблизно 500 кілограмів. „Космос-2551“ належить до кляси Емка. Експериментальний космічний апарат  призначався для оптичної розвідки. (space.com)

Коментарі закриті.