28 жовтня, 2021

Вивчали ставлення українців до діяспори

Проведено перше в історії України всеукраїнське опитування „Обізнаність мешканців України про діяспору та ставлення до неї“. Метою опитування було дізнатися не лише про рівень знань і зацікавлення населення України темою українців за кордоном, але й отримати дані про ставлення громадян України до своєї діяспори, підтримку населенням виділення коштів з державного бюджету України для діяльности українських організацій за кордоном, залучення української діяспори до роботи у керівних органах державної влади України, до економічної діяльности, освіти.

Дослідження ініційоване Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діяспорою Національного університету „Львівська політехніка“ (МІОК) і проведене Фондом „Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва“ спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 3 по 9 серпня 2021 року в усіх реґіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2,018 респондентів віком від 18 років.

Населення України демонструє незначний інтерес до питань, пов’язаних з українською діяспорою: виявляють зацікавлення тільки 23 відс. опитаних, натомість майже три чверті скоріше не цікавляться або взагалі не цікавляться діяспорою.

Загалом більше зацікавлення українською діяспорою мають мешканці заходу і центру; ті, хто вдома спілкується українською мовою; особи з вищою чи незакінченою вищою освітою на відміну від тих, хто має середню спеціяльну освіту супроти людей із загальною середньою освітою.

Майже половина з усіх опитаних дізнається про діяспору з телебачення.

Зважаючи на доволі низький рівень зацікавлення питаннями, пов’язаними з діяспорою, 39 відс. мешканців України хотіли б дізнаватися більше про українців за кордоном, натомість кожен другий не виявляє такого бажання.

Попри те, що цікавляться питаннями, пов’язаними з українською діяспорою лише 23 відс. опитаних, позитивно до неї ставляться 67 відс. українців. Загалом більш позитивно до української діяспори ставляться  мешканці заходу та центру порівняно з тими, хто проживає на півдні та сході України.

Лише 30 відс. вважають, що Україна повинна виділяти кошти для підтримки українських організацій за кордоном. Майже половина є проти цього.

На запитання „Чи варто Україні залучати українську діяспору до вкладання коштів в економіку Украї­ни?“ 71 відс. опитаних відповіли „так“. Водночас усього 35 відс. опитаних вважають, що Україні варто залучати українську діяспору до роботи у керівних органах державної влади.

На запитання „Чи варто Україні залучати українську діяспору до навчального процесу в Україні?“ більше половини (57 відс.) дали позитивну відповідь.

Кожен другий мешканець України асоціює українську діяспору насамперед з Канадою. На другому місці опинилася Польща, на третьому – США. До п’ятірки увійшли також Італія та Росія. Водночас близько 18 відс. від усіх опитаних було складно назвати країни, в яких проживає велика українська діяспора, тому вони утрималися від відповіді.

Коментарі закриті.