12 серпня, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Київський саміт перших леді та джентльменів
КИЇВ. – 23 серпня, напередодні Дня Неза­леж­ности України, з ініціятиви першої леді України Олени Зеленської відбудеться Київський саміт перших леді та джентльменів. О. Зеленська плянує, що цей захід відбуватиметься реґулярно. „Це амбітний проєкт – зібрати громадських діячів із найсильнішими голосами з усього світу саме в Україні, у Києві… Спілкування з іншими дружинами президентів, із першими леді завжди відбувається в одній і тій самій ситуації – тільки у вузькому форматі під час офіційних візит. Зокрема, майже ніхто з нас не має офіційних можливостей відвідувати інші країни без свого чоловіка“, – сказала Зеленська. За її словами, у дружин та чоловіків глав держави є свої важливі проєкти, якими можна і варто ділитися. (Укрінформ)

Голову облради виключили з фракції
ХАРКІВ. – Голову Харківської обласної ради Артура Товмасяна, підозрюваного у справі отримання хабаря в сумі понад 1 млн грн, виключили з фракції „Слуги народу“. Його виключили одностайно на засіданні фракції. (Укрінформ)

10 років в’язниці бойовику „ДНР”
КИЇВ. – За матеріялами контррозвідки СБУ суд призначив учасникові незаконних збройних формувань „ДНР“ покарання у вигляді 10 років позбавлення волі. Бойовик чинив збройний опір силам АТО/ООС та обстрілював позиції українських військових підрозділів. Вирок набув законної сили. В СБУ нагадали, що контррозвідники затримали бойовика у травні цього року на лінії розмежування. Зловмисник збирав розвіддані про підрозділи Збройних Сил України. (Пресцентр СБУ)

Під суд за масові вбивства
КИЇВ. – Двом російським генералам повідомили про підозру в організації та здійсненні вбивства українських військовослужбовців біля Іловайська у 2014 році під час виходу з оточення так званим „зеленим коридором“. За даними слідства, начальник головного штабу сухопутних військ – перший заступник головнокомандувача сухопутних військ збройних сил РФ (з січня 2015 року – заступник начальника генштабу ЗС РФ) та начальник центрального командного пункту Генштабу ЗС РФ у серпні 2014 року, іґноруючи норми міжнародного гуманітарного права, нехтуючи людським життям, з метою досягнення своєї мети щодо окупації частини Донецької та Луганської областей, організували та здійснили віроломне вбивство українських захисників біля Іловайська. Впродовж 2014–2015 років підозрювані за попередньою змовою з іншими високопосадовцями ЗС РФ, здійснюючи керівництво ввіреними підрозділами реґулярних військ РФ та незаконних збройних формувань, вели аґресивну війну проти України, у результаті чого порушили територіяльну цілісність України. Вирішується питання про оголошення вказаних осіб у розшук. (Офіс генпрокурора)

Погрожували підірвати Кабмін
КИЇВ. – 4 серпня, близько 10-ої ранку, чоловік з гранатою зайшов в будівлю Кабінету Міністрів, погрожуючи її підірвати. У поліції розпочали спеціяльну операцію. З нападником проводили перемовини та вивели його із будівлі. Щодо нього відкриють кримінальне провадження за чотирма статтями, серед яких – захоплення заручників, що передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі до 15 років. Як зазначив товариш затриманого, цей чоловік був учасником бойових дій, він „каторжно” працює на станції технічного обслуговування, не виключено, що має певні матеріяльні проблеми та загострене відчуття справедливости. (Укрінформ)

Збільшилося виробництво чавуну
КИЇВ. – За січень-липень 2021 року виробництво чавуну в Україні збільшилося на 7,7% порівняно з аналогічним періодом 2020 року, до 12,65 млн тонн. (Укрінформ)

Журналіста призначили заступником міністра
КИЇВ. – Кабінет Міністрів 4 серпня призначив Мустафу Масі Найєма на посаду заступника Міністра інфраструктури. М. Найєм з червня 2021 року виконував обов’язки радника Міністра інфраструктури на громадських засадах. З 2005 року М. Найєм працював журналістом, редактором, телеведучим та медіяменеджером провідних українських видань. Крім того, на посаду першого заступника Міністра інфраструктури призначено Василя Шкуракова. Посаду заступника Міністра інфраструктури з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації обійняв Анатолій Комірний. (Пресслужба Мінінфраструктури)

40 млн евро на оновлення лікарень
ЗАПОРІЖЖЯ. – В Запорізькій ОДА в рамках проєкту „Сприяння розвитку соціяльної інфраструктури УФСІ VIII”, який фінансується урядом Німеччини, було підписано меморандум про співпрацю щодо оновлення лікарень у Мелітополі та Гуляйполі. Проґнозний розмір фінансування наразі становить близько 40 млн грн. Позитивні зміни відбудуться для понад 60 тисяч мешканців, які користуються послугами медичних закладів. „Це вже 8-ий проєкт, спрямований на найбільшу потребу – покращення умов для пацієнтів та медичних працівників. Реалізація таких ініціятив має вплив на весь реґіон. Це сучасні умови лікування для мешканців громад, а також гідні умови праці для наших медиків“, – зазначив перший заступник голови ОДА Володимир Шустов. (Пресслужба Запорізької ОДА)

Єрмак зустрівся зі Салліваном
КИЇВ. – Керівник Офісу Президента (ОП) України Андрій Єрмак провів зустріч із радником Президента США з питань національної безпеки Джейкобом Салліваном. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та керівник А. Єрмак 4 серпня прибули до Вашінґтона для підготовки візити Президента Володимира Зеленського до США, яка відбудеться 30 серпня. (Пресслужба Президента України)

Співробітникові УДО повідомили про підозру
КИЇВ. – Слідчі територіяльного управління Управління державної охорони України (ДБР) Києва повідомили про підозру співробітникові УДО, який 1 серпня жорстоко побив танцюриста шов-балету попвиконавиці, спричинивши йому тяжку закриту черепно-мозкову травму та інші супутні травми. (Пресслужба ДБР)

Середня зарплата сягнула рекордного рівня
КИЇВ. – Середня зарплата в Україні склала рекордні 14,3 тис. грн в місяць. Про це повідомив Прем’єр-міністер Денис Шмигаль. „Більше інвесторів — краща зарплата, кращі умови для працівників і жителів громад. Держстат оновив статистику щодо середньої зарплати в країні. Вона склала 14 тис. 313 грн, понад 500 долярів. Це – рекордний рівень за весь час, але точно не та межа, яку ми прагнемо досягти. Ми хочемо, щоб зарплата росла далі й досягла европейського рівня“, — підкреслив Д. Шмигаль. (Укрінформ)

В Україні навчаються студенти з 155 країн
КИЇВ. – В Україні навчається понад 76,5 тис. іноземних студентів зі 155 країн світу, найчастіше іноземців привалює в українській освіті її якість і вартість навчання. На сьогодні понад 400 університетів навчають іноземних студентів. Програми є як повністю англомовні (таких в Україні понад 300), так і повністю україномовні – після навчання на підготовчому відділенні. Також важливими є, окрім вартости навчання, вартість проживання, визнання українського дипльому на батьківщині студента, можливість працевлаштування. Понад 50% опитаних іноземних студентів відповіли, що рекомендуватимуть Україну своїм друзям, як країну для отримання освіти. Також понад 50% опитаних сказали, що обрали Україну завдяки рекомендаціям своїх друзів. (Укрінформ)

Коментарі закриті.