25 лютого, 2021

АМЕРИКА І СВІТ

США підтримують Україну
ВАШІНҐТОН. – США підтримують Україну у розбудові спроможности захисту від російської аґресії, а також програму реформ на шляху до евроатлантичної інтеґрації. Про це заявив Міністер оборони США Ллойд Остін під час зустрічі з міністрами оборони Великої Британії, Канади, Литви, Польщі та України. П’ять країн-членів НАТО активно надають навчальну підтримку Україні, йдеться у повідомленні Пентагону. Зустріч відбулась в онлайн режимі 22 лютого. Міністри наголосили на підтримці суверенітету та територіяльної цілісности України та обмінялись думками стосовно безпеки в Чорному морі, в контексті тривалих аґресивних дій Росії в реґіоні. 19 лютого відбулась телефонна розмова між Міністром оборони США та Міністром оборони України Андрієм Тараном. (ВВС)

Руслан Рябошапка став лавреатом
ВАШІНҐТОН. – 23 лютого Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив про вручення колишньому генеральному прокуророві України Русланові Рябошапці новоствореної урядом США премії Державного департаменту в сфері в боротьби з корупцією (International Anticorruption Champions Award). „Вітаємо колишнього Генпрокурора Руслана Рябошапку, одного з 12 лавреатів премії Державного департаменту з боротьби з корупцією. Очо­лений ним процес переатестації прокурорів мав довготривалий вплив, та за підтримки українського уряду був доведений до кінця його наступником“, – заявило Посольство України у США. Р. Рябошапка отримає нагороду разом із 12-ма іншими особами з Албанії, Еквадору, Мікронезії, Ґватемали, Ґвінеї, Індії, Іраку, Киргизької Республіки, Лівії, Філіппін та Сьєра-Леоне. (ВВС)

Обіцяють збільшення доставок вакцин
ВАШІНҐТОН. – Представники компаній „Moderna” та „Pfizer” заявили 23 лютого про запляноване збільшення доставок вакцин від коронавірусу. У наданих компанією підкомітетові Палаті Представників письмових свідченнях йдеться про розширення виробництва, яке дозволить виконати додаткове замовлення уряду США, зроблене на початку лютого. „Moderna” плянує до квітня збільшити доставки до 40 млн. доз на місяць. Досі компанія доставила 45 млн. доз і плянує до кінця вересня надати ще 200 млн доз. „Pfizer” заявила про розгортання виробництва і плянує до половини березня почати виробляти 13 млн. доз на тиждень, а протягом цього року виробити 2 млрд. доз. Телеканал „CNN” повідомив, що вакцини „Moderna” та „Pfizer” будуть ефективними і проти нових варіянтів коронавірусу, як південноафриканський. Компанія „Johnson&Johnson” також заявила, що за умови схвалення урядом її однодозової вакцини, до кінця березня вона зможе доставити у США 20 млн доз. Упродовж наступних п’яти місяців США можуть отримати досить вакцин для щеплення понад 90 млн. осіб. („Голос Америки”)

Байден розкритикував Росію
МЮНХЕН. – Президент США Джо Байден під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки 19 лютого розкритикував Росію. За його словами, Москва здійснювала зловмисні й узгоджені дії для підриву демократії в США, Европі та інших країнах. Джо Байден закликав европейських союзників твердо стояти на позиціях Вашінґтону. Президент позитивно оцінив продовження російсько-американського договору про скорочення ядерних арсеналів. Він наголосив, що Вашінґтон залишиться прихильником територіяльної цілісности України. США повернулися на світову арену, трансатлантичний союз повернувся, наголосив президент. За його словами, Вашінґтон повністю налаштований на те, щоб співпраця Европи і США тривала. Ця конференція – щорічне зібрання світових провідників, цього року пройшла у віртуальному форматі через пандемію коронавірусу. (Радіо Свобода)

Марсохід опустився на Марс
ПАСАДЕНА, Каліфорнія. – NASA (Національна аеронавтична й космічна аґенція) досягла великого успіху 18 лютого, коли її марсохід „Perseverance” („Стійкість”) успішно опустився на поверхню Марса й почав надсилати перші світлини. Лет тривав понад шість місяців і покрив віддаль на майже 300 млн. миль. Вчених найбільше цікавлять результати дворічних досліджень, які „Perseverance” буде проводити в пошуках слідів біологічного життя на Марсі. Посадка на Марс є одним із найскладніших завдань у космонавтиці, оскільки в цієї плянети є атмосфера. Марсохід мусів сповільнити свою швидкість з 12 тис. до 1.7 милі на годину. Минулі місії дуже часто завершувалися невдачею. Але цього разу, після „семи хвилин жаху”, впродовж яких апарат спускався на поверхню плянети, послідувала успішна посадка. Передані з марсохода дані про успішне завершення лету в Центрі управління зустрічали бурхливими оплесками. „Perseverance” також стане розвідником для майбутніх марсоходів – досвід успішної посадки улегшить завдання для наступних місій. (Бі-Бі-Сі, „CNN”)

Як помер поліцай Капітолія?
ВАШІНҐТОН. – Обставини смерти поліцая Капітолія Браєна Сикника, котрий брав участь у стримуванні заворушників 6 січня, залишаються нез’ясованими. Спершу голова профспілки поліції Капітолія сказав місцевому телеканалові „CBS” 7 січня, що 42-літній Б. Сикник помер того дня від інсульту. Пізніше в інтерв’ю для телеканалу „CNN” він сказав, що зайшла „деяка помилкова інформація”, і що поліцай ще живе. Але того вечора, поліція Капітолія видала заяву, що Б. Сикник „помер від поранень, які він зазнав під час виконання своєї служби”. В заяві сказано, що він повернувся до свого поліційного центру 6 січня і там впав від отриманих травм. Від того часу не було більше офіційних повідомлень. На запит про це 22 лютого ні поліція, ні голова профспілки, ні FBI (Федеральне бюрo розслідувань), ні Департамент юстиції не мали коментарів. Починаючи від 8 січня, газета „Ню-Йорк Таймс” друкувала багато версій під заголовком „Поліцай помер від травм під час заворушень за Трампа”, „Він був убитий натовпом за Трампа”. У дальших версіях газета писала, що поліцай був вдарений вогнегасником під час заворушення. Це повторила аґенція „Associated Press”. Одначе, Кен Сикник, брат Браєна, сказав пресі, що родина отримала мобільний текст від Браєна увечорі 6 січня, де він написав, що „потрапив під перцевий обприскувач”, але „є в доброму стані”. Родина просила пресу й публіку не політизувати його смерть. Відтак телеканал „АВС” повідомив, що він помер від медичної причини. Щойно 2 лютого „CNN” повідомив, що немає жодного доказу, що Б. Сикник мав травму під час подій 6 січня. У звинуваченнях демократів під час імпічменту колишнього Президента Дональда Трампа 9 лютого пишеться, що „бунтівники вбили поліцая Капітолія, вдаривши його по голові вогнегасником”. На запит веб-сторінки „Yahoo News”, Бюро головного медичного експерта у Вашінґтоні відповіло, що забирає 90 днів або більше щоб встановити причину й спосіб смерти. („www.yahoo.com”)

Перейменували 44 школи
САН-ФРАНЦИСКО. – Шкільна Рада Сан-Франциско проголосувала (6-1), щоб перейменувати 44 публічних школи, включно зі школами ім. Джорджа Вашінґтона, Томаса Джеферсона та Абрагама Лінкольна. Шкільна округа має 140 публічних шкіл і понад 57 тис. учнів. Рішення зроблене 26 січня за арґументами, що Дж. Вашінґтон і Т. Джеферсон мали рабів, а А. Лінкольн погано трактував індіянів. У списку перейменованих шкіл є теж школа ім. героя Американської революції Пола Ревера та Президента Рузвельта, хоч ніхто не міг встановити, чи то є Теодора чи Френкліна Рузвельта. Кошт перейменування мав виносити 440 тис. дол. Але 22 лютого новообрана голова ради Ґабрієля Лопез оголосила, що це рішення не буде впроваджене під час пандемії, бо важливішим є те, що учням треба повернутися до школи. („The San Francisco Bee”)

Коментарі закриті.