26 листопада, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Помолилися за полеглих героїв

КИЇВ. – Молебень та покладання квітів біля екуменічного храму архистратига Михаїла та українських новомучеників Української Греко-Католицької Церкви відбулися 21 листопада на алеї Героїв Небесної Сотні. Меморіяльні заходи, присвячені памяті загиблих героїв під час Революції Гідности, проведені в багатьох містах України. День гідности та свободи встановлений 13 листопада 2014 року на честь Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідности 2013 року. (Укрінформ)

 

Маркарова може стати послом в США

КИЇВ. – 20 листопада Міністер закордонних справ Дмитро Кулеба висунув Оксану Марка­рову на посаду нового Посла України в США. О. Маркарова два роки очолювала Міністерство фінансів України. Роботою нинішнього Пос­ла України у США Володимира Єльченка Міністерство закордонних справ задоволене, але діє принцип ротації в дипломатії. „У разі призначення Україна вперше матиме у Вашінґтоні посла, яку добре знають в адміністрації США”, – пояснив Д. Кулеба. Якщо кандидатуру О. Маркарової затвердить Президент Володимир Зеленський, то вона буде першою в історії жінкою на посаді посла України в США. (BBC)

 

Показали серіял про рятувальників

КИЇВ. – 20 листопада у найстарішому кінотеатрі столиці „Жовтень” відбулася презентація першого українського серіялу про рятувальників, який створено у співпраці з Державною службою України з надзвичайних ситуацій (ДСНС). Героями картини стали вогнеборці, піротехніки, верхолази, кінологи, водолази, психологи та парамедики. Ртуючи зі смертельної небезпеки постраждалих, кожен рятувальник передусім ризикує власним життям. (Урядовий портал)

 

Протестувальники ночували на дорозі

ОДЕСА. – Працівники ринку „Сьомий кілометр” 22 листопада перекрили дорогу на Овідіополь на знак протесту проти карантину вихідного дня і стали тут ночувати. Люди періодично перекривають рух по Овідіопольській трасі. Вдень на місце прибув директор департаменту економічної політики та стратегічного плянування Одеської обласної адміністрації Дмитро Радулов, який запропонував зустрітися у адміністрації, але протестувальники відмовилися. Промтоварний ринок „Сьомий кілометр” – найбільший у Европі та Україні. На площі 75 гектарів розташовано 15 тис. торгових і складських об’єктів. Щорічно підприємство перераховує понад 120 млн. грн. податків і зборів до бюджетів усіх рівнів. (Укрінформ)

 

Серед оселедців знайшли сигарети

ЛУЦЬК. – На кордоні з Білоруссю 22 листопада прикордонники Луцького загону спільно із митниками в пункті пропуску „Дольськ” у вантажівці з оселедцями знайшли сигарет на 10 млн. грн. Всього вилучено 679 скринь сигарет білоруського виробництва загальною кількістю майже 340 тис. пачок. За документами 21-річний волинянин незаконно віз через білорусько-український кордон оселедці. (Укрінформ)

 

Знак солідарности з білорусами

КИЇВ. – 21 листопада білоруський активіст Антон Лукашук сім годин простояв на колінах і в наручниках перед будівлею Посольства Білорусі в Києві на знак солідарности з репресованими співвітчизниками. За словами активіста, мета його акції – привернути увагу Президента України Володимира Зеленського до беззаконня, яке панує в Білорусі, і попросити його спростити перебування білоруських громадян в Україні. В даний час білоруси можуть перебувати в Україні 90 днів протягом шести місяців без реєстрації з можливим продовженням терміну перебування при наявності підстав. (Укрінформ)

 

МЗС України призначило нового речника

КИЇВ. – 22 листопада речником Міністерства закордонних справ України призначено Олега Ніколенка. Останні п’ять років він працював речником Постійного представництва України при ООН. На посаді речника О. Ніколенко змінив Катерину Зеленко, яка стала Надзвичайним і повноважним послом України в Республіці Синґапур. (Радіо Свобода)

 

Збудували нову дорогу

ПОЛТАВА. – Рух транспорту на 80 кілометрах автошляху Київ-Харків-Довжанський у Полтавській області відкрили 20 листопада. Починаючи з 2013 року, ділянку дороги від Лубен до Полтави бралися відновлювати дві іноземні компанії. Через невиконання ними зобов’язань щодо строків та якости робіт контракти було розірвано. Відсутність зручного та швидкого коридору між Києвом та Полтавою утримувало розвиток туризму та економічного зростання. Автошлях Київ-Харків-Довжанський проходить через п’ять областей, збігається з найдовшим европейським коридором Е-40 та забезпечує транспортне сполучення центральної та східньої частини України. Відрізок від Києва до Полтави стане пілотним проєктом у рамках Першої державно-приватної програми у дорожньому секторі України. Це означає, що її утриманням та розвитком буде займатися приватний інвестор. (Укрінформ)

 

Імпорт послуг скоротився

КИЇВ. – За січень-вересень цього року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року імпорт послуг із країн Евросоюзу скоротився на 27.2 відс. Найбільше послуг за дев’ять місяців цього року Україна експортувала до Німеччини, Великої Британії та Кіпру. (Укрінформ)

 

Режисер помер після побиття

ХАРКІВ. – 16 листопада в лікарні помер побитий невідомими ввечері 14 листопада харківський режисер, завідувач катедри майстерности актора Харківського національного університету мистецтв ім. Івана Котляревського, заслужений діяч мистецтв України Леонід Садовський. Йому був 71 рік. На Л. Садовського напали пізно ввечері. Нападники не взяли у побитого режисера нічого, хоча при ньому була доволі велика сума грошей. (Харків Times)

 

Уряд затвердив інвестиційні проєкти

КИЇВ. – 18 листопада Кабінет Міністрів затвердив перелік пріоритетних для держави 13 інвестиційних проєктів на період до 2023 року. До переліку увійшли 13 енерґетичних проєктів, які можуть бути здійснені із залученням міжнародних інвесторів, за рахунок кредитних коштів, міжнародної технічної допомоги, на умовах державно-приватного партнерства. Це важливий сиґнал для інвесторів і всіх органів державної влади та чіткий перелік пріоритетів для енерґетичних компаній. (УНН)

 

Блоґери писатимуть про „позитивні тренди”

КИЇВ. – В Офісі Президента України створюють лояльний до чинної української влади групу блоґерів, повідомив в інтерв’ю виданню „Бабель” радник керівника ОПУ Михайло Подоляк. „Вони самі, думаю, будуть публічно говорити про позитивні тренди у внутрішній політиці, а не просто хейтити. У нас, на жаль, 90 відс. інформпростору – це хейт. Вважається, що неґатив добре продається, що на ньому можна добре сидіти. Ця велика проблема, якій понад 20 років”, – сказав М. Подоляк. Він твердить, що блоґерам, які співпрацюють з ОПУ, покищо не платять, але не заперечує такої можливости. „Якщо знадобиться технічна підтримка. Якщо ми вирішимо збільшити авдиторію, ввести якісь нові формати, які вимагають внесків, тоді так… Чому? Тому що зараз немає пропрезидентських відеомайданчиків, де б ми могли розповідати про те, що робимо”, – пояснив він. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.