26 листопада, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Схвалено процес урядового переходу

ВАШІНҐТОН. – Голова Адміністрації загальної служби (GSA) Емілі Мирфі повідомила новообраного Президента Джо Байдена, що адміністрація Дональда Трампа схвалила процес урядового переходу. У листі з 23 листопада Е. Мирфі написала, що Дж. Байден тепер має доступ до мільйонів долярів з федеральних фондів та інших ресурсів, щоб розпочати свій перехід до влади. Д. Трамп написав у Твітері, що хоч він продовжує свої леґальні оспорювання вислідів виборів, „я рекомендую, щоб Емілі та її команда зробили те, що треба зробити стосовно офіційних протоколів, і сказав моїй команді зробити те саме”. („NBC News”)

 

Чи буде ефективна вакцина на вірус?

ЛОНДОН. – Бритійська компанія виробництва ліків „AstraZeneca” оголосила 23 листопада, що вона має вакцину проти коронавірусу, яка може бути ефективною на 90 відс. захворювань. Але інвестори вважають, що ця вакцина є менш ефективною від конкурентів і може забрати довше часу на схвалення у США. Компанії „Pfizer” і „Moderna” раніше оголосили ефективність своїх вакцин на 95 відс. Одначе, „AstraZeneca” має перевагу, бо її вакцина є дешевшою та легко перевозиться і зберігається. („Reuters”)

 

Байден обрав своїх посадовців

ВІЛЬМІНҐТОН, Делавер. – Новообраний Президент Джо Байден 23 листопада оголосив імена деяких високопосадовців своєї адміністрації. Відповідальним за справи клімату буде колишній Державний секретар Джан Кері. Дж. Байден також призначив Алегандро Майоркаса на секретаря Департаменту національної безпеки (DHS), Лінду Томас-Ґрінфілд на посла до ООН, Джека Салівена на дорадника з національної безпеки, та Аврілу Гейнс на директора національної розвідки. Посада Дж. Кері це вперше, що у Раді національної безпеки є особа відповідальною за справи клімату. А. Майоркас є першим латиноамериканцем і першим еміґрантом, котрий очолюватиме DHS. Сподіваються, що позиціія посла до ООН буде підвищена до рівня Кабінету. В адміністрації Дональда Трампа, тодішній Посол до ООН Нікі Гейлі була членом Кабінету, але після її відходу в 2018 році ця посада вже не входила до Кабінету. Дж. Байден і новобраний Віце-президент Камала Гаріс 23 листопада зустрілися віртуально з Конференцією посадників США. Ця організація включає посадників з понад 1,400 міст, кожне з них з населенням понад 30 тис. осіб. Того дня стало відомо, що Дж. Байден призначить Дженет Єлен на секретаря скарбниці. 74-літня Дж. Єлен буде першою жінкою на цій посаді. У 2014-2018 роках вона очолювала федеральну резервну систему, яка є центральною банковою системою США. („NBC News”, „Politico”)

 

Контрадмірал США відвідав Тайван

ЙОКОСУКА, Японія. – Військово-морські сили (ВМС) США 21 листопада знов вислали бойовий корабель через Тайванську протоку. Це вже 12-ий раз цього року, що корабель ВМС США проплив через цю протоку. Аґенція „Ройтерс” повідомила 23 листопада, що контрадмірал Майкл Студемен, директор розвідки для Індо-тихоокеанського командування, прибув попереднього дня до Тайвану. Пентагон відмовився від коментарів в цій справі. Представник 7-ої Фльоти США, яка базується в Йокосуці, заявив, що „перехід корабля крізь Тайванську протоку демонструє зобов’язання США до вільного й відкритого індо-тихоокеанського реґіону”. Протока, шириною 110 миль, відділяє Китай від Тайвану. Представник Міністерства закордонних справ Китаю заявив 23 листопада, що Китай „рішучо противиться” якимнебудь військовим стосункам між США й Тайваном, і що Китай матиме „леґітимну й потрібну відповідь” на цю візиту. („www.military.com”)

 

Звільнений шпигун виїде до Ізраїля

ВАШІНҐТОН. – Департамент юстиції США вирішив 20 листопада, що Джонатан Полард, котрий був засуджений за шпигунство для Ізраїля, закінчив своє умовно-дострокове звільнення і може виїхати з дружиною до Ізраїля після того, як він відсидів 30 років в ув’язненні. Його умовно звільнено в листопаді 2015 року. 66-літній Дж. Полард був заарештований 1985 року, а відтак засуджений на досмертну тюрму за шпигунство. В час арешту він намагався отримати притулок в Посольстві Ізраїля у Вашінґтоні. Його прихильники кажуть, що він діяв на користь союзника США; критики вважають його зрадником, котрий завдав великої шкоди своїй країні, коли виявив багато чутливих державних таємниць. Дж. Полард був цивільним експертом слідчої служби Військово-Морських Сил США в Пентагоні. Він визнав, що продавав Ізраїлеві, за тисячі долярів щомісячно суворо засекречені документи стосовно питань оборони. Це спричинило напруження в стосунках між США та Ізраїлем впродовж десятиліть. Він отримав ізраїльське громадянство в 1995 році, коли був у в’язниці. Прем’єр-міністер Ізраїля Беньямін Нетаньягу робив заходи щодо звільнення шпигуна. Його бюро видало заяву 21 листопада, вітаючи Дж. Поларда з дружиною в скорому часі в Ізраїлі, і бажаючи їм всього найкращого. („The Telegraph”)

 

Американці висловилися про карантин

КЕЙМБРІДЖ, Масачусетс. – Центр для американських політичних студій (CAPS) при Гарвардському університеті та компанія ринкових дослідів „Гаріс” оприлюднили 23 листопада висліди опитування американців про те, що стейти повинні робити при зростанні епідемії коронавірусу. Більшість опитуваних (54 відс.) сказали, що хочуть, щоб їхні стейти залишилися відкритими, а 46 відс. хочуть, щоб знову закритися, так як було на початку пандемії. Деякі стейти та місцевості вимагають ношення масок. Новообраний Президент Джо Байден підтримує примусове ношення масок в цілій країні, називаючи це „патріотичним обов’язком”. Цю ідею підтримали 77 відс. респондентів, а 23 відс. були проти. („The Hill”)

 

Китай перестерігає Захід

ПЕКІН. – Китай гостро скритикував Об’єднане Королівство Великобританії, США, Австралію, Нову Зеляндію і Канаду у відповідь на звинувачення, що Пекін проводить пляновані зусилля заглушити критиків у Гонґ-Конґу. Ці країни, які творять альянс „П’ятьох очей”, скритикували накладання Китаєм нових правил, щоб дискваліфікувати вибраних законодавців Гонґ-Конґу, і закликали Китай припинити ці кроки. У відповідь представник китайського Міністерства закордонних справ перестеріг їх не втручатися в справи Китаю, кажучи: „Вони повинні стерегтися, або їхні очі будуть вирвані”. Він сказав журналістам 19 листопада, що не робить різниці „чи вони мають п’ять чи 10 очей”. Після того як Пекін прийняв закон, який дозволяє урядові звільняти політиків, котрі є „загрозою національній безпеці”, і відтак звільнив чотирьох продемократиних законодавців Гонґ-Конґу, вся решта 15 продемократичних законодавців зрезиґнувала на знак протесу 11 листопада. У відповідь на цей закон Британія відкрила шлях до британського громадянства тим жителям Гонґ-Конґу, котрі мають статус британської закордонної національности. Таких осіб є приблизно 300 тис., але 2.9 млн. жителів можуть його набути, якщо вони народились перед 1997 роком, коли Британія передала Гонґ-Конґ Китаєві. („BBC”)

 

„Тойота” відкликає 5.84 млн. авт

ТОЙОТА, Японія. – Велика компанія „Тойота” відкликає 5.84 млн. авт з цілого світу через хибу паливної помпи, яка може спричинити, що авто втратить швидкість і зупиниться, а відтак не вдасться завести мотор. Повідомлення компанії з 29 жовтня включає численні моделі, котрі були зроблені від липня 2017 року до вересня 2020 року. Авторизовані торгівці компанії заміняють помпу безкоштовно. („www.yahoo.com”)

 

США зменшують війська

ВАШІНҐТОН. – Діючий Секретар оборони Кристофер Мілер оголосив 17 листопада, що США зменшать число своїх військовиків в Афганістані та Іраку до 2,500 осіб в кожній країні до половини січня 2021 року. Він сказав, що Президент Дональд Трамп прийняв це рішення після консультацій зі своїми найвищими дорадниками з національної безпеки. В цьому році США зменшили число своїх військовиків в Афганістані від 13 тис. до 4,500 осіб, а в Іраку від 5,660 до 3,000 осіб. („ABC News”)

Коментарі закриті.