5 листопада, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Зустріч з послами „Великої сімки”

КИЇВ. – 30 жовтня керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів зустріч з послами країн „Великої сімки”. Основною темою зустрічі стали останні події, пов’язані з рішенням суддів Конституційного суду, яке викликало великий резонанс у суспільстві. А. Єрмак поінформував про термінове засідання Ради національної безпеки і оборони України та позачергове засідання уряду з участю президента й ухвалені на них рішення. Було заявлено, що всі антикорупційні органи України будуть працювати. Це принципова позиція щодо боротьби з корупцією. До Верховної Ради було спрямовано законопроєкт, який має відновити довіру до конституційного судочинства в Україні. „Президент і його команда, держава й державні органи продовжують боротьбу з корупцією і з тими, хто стоїть за всіма цими процесами в Україні.”, – заявив А. Єрмак. (Прес-служба Президента України)

 

Відзначили річницю Листопадового чину

ЛЬВІВ. – На площі Ринок у Львові 1 листопада громадська організація „Товариство пошуку жертв війни „Пам’ять” традиційно організувала театралізоване військово-історичне дійство „Проголошення Західної Української Народної Республіки” (ЗУНР) і „Бої за столицю – Львів”. Реконструктори одягнулися у військові однострої, цивільне вбрання початку ХХ ст. Учасники акції роздавали глядачам звернення Української національної ради до галичан про проголошення ЗУНР, розповідали про події Листопадового чину. Також на площі відтворили епізод боїв між українськими та польськими вояками, які були в листопаді 1918 року. На Личаківському і Янівському цвинтарях відбулися панахиди біля могил українських січових стрільців і вояків Української Галицької армії. На Личаківському цвинтарі спочивають і польські вояки, які загинули обороняючи Львів у 1918-1919 роках. Сюди традиційно 1 листопада приходять представники польських товариств і запалюють лямпадки. (Радіо Свобода)

 

Боксер Усик переміг Чісору

ЛОНДОН. – 1 листопада український боксер Олександр Усик переміг британця Дерека Чісору й здобув перший титул у суперважкій вазі (від 90.7 кілограма). Українець заволодів поясом WBO Inter-Continental. За підсумком 12 равндів О. Усик отримав одностайну перемогу за точками – 117:112, 115:113, 115:113. Президент Володимир Зеленський привітав О. Усика з перемогою. (Радіо Свобода)

 

Знайшли картини Юліана Панькевича

РОГАТИН, Івано-Франківська область. – У музеї-садибі Миколи Угрина-Безгрішного виявлено 16 картин українського художника Юліана Панькевича, які шукали з 1941 року, коли їх передали зі Львова на чотири тижні. Полотна до Львова не повернулись. У Рогатині жив колись чоловік, який на горищі будинку вчителя гімназії Івана Вербяного знайшов картини й забрав їх собі. Частину цих краєвидів чоловік подарував музею. (Укрінформ)

 

Україна сплачує зовнішній борг

КИЇВ. – За січень-вересень цього року за зовнішніми зобов’язаннями з урахуванням відсоткових платежів уряд сплатив понад 5.5 млрд. дол., із них 3.1 млрд. дол. – у третьому кварталі. Україна успішно пройшла пік виплат за зобов’язаннями державного сектору. Успішному проходженню пікових виплат 2020 року сприяла співпраця з міжнародними фінансовими організаціями, завдяки чому Україна протягом січня-вересня отримала близько 3 млрд. дол. офіційного фінансування. Уряд двічі вдало виходив на ринки еврообліґацій. Завдяки цьому міжнародні резерви станом на кінець червня сягнули найвищого за останні вісім років рівня. Усе ж боргове навантаження залишається високим. Виплати уряду за зовнішніми зобов’язаннями у 2021 році перевищуватимуть 5 млрд. дол., що разом із закладеним значним дефіцитом бюджету потребуватиме значного фінансування, зокрема зовнішнього. (Укрінформ)

 

Зеленський зробив емоційну заяву

КИЇВ. – Президент України Володимир Зелен­сь­кий 1 листопада назвав рішення Конститу­ційного суду про скасування деяких норм антикорупційного законодавства змовою старих еліт проти президента і країни. Скандальне рішення про часткове скасування системи електронного деклярування Конституційний суд ухвалив минулого тижня. Воно одразу викликало хвилю обурення у західних партнерів України. Експерти заговорили про можливе припинення співпраці з Міжнародним Валютним Фондом та загрозу безвізовому режиму з Евросоюзом, адже для цих речей електронне деклярування є ключовою умовою. Президент направив депутатам проєкт закону, яким запропонував розпустити нинішній склад Конституційного суду та обрати новий. Така пропозиція також викликала хвилю обурення експертів з конституційного права та опозиції. Адже запропонована президентом процедура розпуску не передбачена законами та Конституцією України. (BBC)

 

У Карпатах врятували туристів

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. – 31 жовтня в Карпатах рятувальники розшукали туристів, які загубилися в горах через сніг та туман. Про це повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій. Жителі Львова, рухаючись гірським туристичним маршрутом в зв’язку з випаданням мокрого снігу й туманом значно знесилились, втратили орієнтування і не могли самостійно продовжувати рух. Для пошуку туристів відправили чотирьох рятувальників з поста „Заросляк”. Виснажених туристів знайшли біля озера Несамовите. (Укрінформ)

 

Знову виявили наркотики

ОДЕСА. – Партію наркотиків прикордонники і митники виявили 1 листопада у морському порту „Південний”. Її вартість на чорному ринку становить понад 10 млн. дол. Кокаїн доправили на теплоході з вантажем бананів, який прибув в Україну з Еквадору. 45 брикетів з наркотиком були заховані у вентиляційних люках одного з контейнерів. Усі брикети мали своє фірмове маркування у вигляді літер та цифр, що вказує на його приналежність до певного наркосиндикату. Загальна вага виявленого наркотику становила 50.8 кілограмів. У Миколаєві затримали організатора та активного учасника транснаціонального злочинного угруповання, яке займалося контрабандою та збутом великих партій важких наркотиків. Вони займалися контрабандою кокаїну в Україну для продажу через розгалужену мережу наркоділерів. За кордон переправляли канабіс. Співробітники Служби безпеки України затримали активного учасника угруповання на пункті пропуску „Ягодин” Волинської области на спробі контрабанди за кордон майже 10 кілограмів марихуани. Наркотик був у спеціяльно обладнаній схованці авта. Під час обшуків у Миколаєві правоохоронці виявили 10 кілограмів канабісу та обладнання для його фасування. Загальна вартість вилучених наркотиків за цінами „чорного” ринку сягає 4.5 млн. грн. (Укрінформ)

 

Програма „Горизонт 2020” діятиме

КИЇВ. – 30 жовтня 203 ґрантових угоди на суму 38 млн. 358 тис. евро підписали учасники Програми „Горизонт 2020” в Україні. Проєкти реалізовують 153 українських суб’єкти наукової, науково-технічної та інноваційної діяльности, починаючи з 2014 року. „Програма „Горизонт 2020” завершується наприкінці цього року, а її успішна реалізація надала шанс нашим науковцям розкрити свій науковий потенціял саме в Україні. Ми зацікавлені у подальшій співпраці з Евросоюзом та участі в наступній програмі з досліджень та інновацій „Горизонт Европа”. Це сприятиме широкому залученню української наукової спільноти до участи в міжнародних проєктах, формуватиме новий рівень якости освітнього процесу в Україні”, – зазначив тимчасово виконуючий обов’язки Міністра освіти і науки Сергій Шкарлет. (Урядовий портал)

 

Чорне море в небезпеці

КИЇВ. – 31 жовтня причорноморські країни відзначали День Чорного моря. Саме в цей день у 1996 році шість причорноморських країн підписали Стратегічний плян з реабілітації та захисту Чорного моря. У Чорному морі вперше вдалося визначити вісім з 11 показників гарного екологічного стану. На жаль, не всі відкриття виявились радісними. З’ясувалось, що Чорне море досить забруднене сміттям. 83 відс. морського сміття, знайденого в Чорному морі, складає пластик (пляшки, упаковка, пластикові пакети); Дунай та Дністер несуть в море від шести до 50 одиниць сміття на годину; кількість морського сміття в Чорному морі майже вдвічі перевищує аналогічний рівень для Середземного моря. Також у ході дослідження виявлено 124 хемічні сполуки, шкідливі для морської екосистеми і здоров’я людини. (Урядовий портал)

Коментарі закриті.