5 листопада, 2020

Італійський суд виправдав нацгвардійця Віталія Марківа

Віталій Марків (другий праворуч) після звільнення в Італії та (зліва) уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, мама нацгвардійця Оксана Максимчук та Міністер внутрішніх справ України Арсен Аваков. (Фото: facebook.com/denisovaombudsman)

МІЛЯН. – Апеляційний суд в Міля­ні 3 листопада виправдав службовця Національної ґвардії України Віталія Марківа, якого раніше в Італії засудили до 24 років ув’яз­нення за причетність до загибелі двох журналістів під час бойових дій на сході України 2014 року.

Після виправдання апеляційним судом нацгвардійця випустили з в’язниці.

“Правда перемагає. Я безмежно щасливий та вдячний. Мене зараз переповнюють емоції. Я не очікував, але головне вірити”, – наголосив загорнутий в український прапор В. Марків, вийшовши з в’язниці.

Старший сержант Національної гвардії України В. Марків відбував покарання у тюрмі біля Мілана після того, як у липні минулого року суд першої інстанції засудив його за причетність до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та перекладача росіянина Андрія Миронова у травні 2014 року у районі Слов’янська Донецької области. В. Марків перебував під вартою від дня арешту в Болоньї 30 червня 2017 року.

Прокуратура доводила, що В. Марків, який має українське та італійське громадянство, 24 травня 2014 року координував артилерійський вогонь під час перестрілки українських підрозділів та підтримуваних Росією формувань, що тоді контролювали місто Слов’янськ.

Адвокати В. Марківа, доводили, що він був засуджений без доказів провини. Журналісти загинули у перехресному вогні і їхня смерть не була умисним убивством.

На слуханні апеляційного суду був присутній Міністер внутрішніх справ України Арсен Аваков та уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

У Міністерстві внутрішніх справ України з приводу судового вирішального засідання апеляційного суду заявили, що ,,захисники гвардійця представили беззаперечні докази його невинуватости”. За словами А. Авакова, який перебував у залі суду, ,,справа Віталія Марківа – це одна із складових гібридної війни, яку розв’язала Росія проти України, але захист українського гвардійця в італійському суді не лише бореться з російською пропагандою у Европі, але і дає чітке бачення ситуації західним партнерам”.

Л. Денісова на своїй сторінці у Фейсбук написала: ,,Україно, Віталія Марківа – виправдали!!! Міланський апеляційний суд виніс виправдувальний вирок у справі нашого Героя, повністю виправдавши його. Справедливість є. Віталій Марків повертається з нами на Батьківщину!!!!”

На вебсторінці Національної гвардії України подано, що Президент України Володимир Зеленський вітає звільнення нацгвардійця В. Марківа, який несправедливо був засуджений до 24 років позбавлення волі в Італії за смерть журналіста. Президент особисто проводив перемовини щодо звільнення В. Марківа з очільниками Італії з проханням сприяти перегляду справи заради винесення справедливого рішення.

,,Одна помилка перекладу могла призвести до руйнування долі нашого нацгвардійця. І всією країною ми пильно стежили за справою Віталія, переймалися. Звільнення нацгвардійця Марківа – це перемога справедливости. Щиро дякую і італійській стороні, і всій команді, яка працювала задля досягнення цієї справедливости. Без участи Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, українських дипломатів, Офісу Президента нам би не вдалося витягнути Віталія з в’язниці. Всіх нас вітаю. Це справді свято. Справделивість має завжди торжествувати”, – зазначив В. Зеленський.

Глава держави додав, що очікує якнайшвидшого прибуття В. Марківа в Україну.

Щоразу за будь-якої погоди біля приміщення міланського суду збиралися українські активісти з гаслами: ,,Солдат Марків не винен!”, ,,Вимагаємо справедливого суду для Марківа”.

 

Голос Америки, Укрінформ, Радіо Свобода,
Національна гвардія України

Коментарі закриті.