12 листопада, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Президент Косово зрезиґнував

ПРИШТИНА. – Президент Косово Гашім Тгасі зрезиґнував 5 листопада, після того як трибунал у Гаазі звинуватив його у воєнних злочинах. Прокурори кажуть, що Г. Тгасі є відповідальний за смерть майже 100 цивільних осіб під час війни в 1998-1999 роках, коли Косово здобуло незалежність від Сербії. Г. Тгасі був командиром повстанської групи Косовської визвольної армії. Він відкинув всі звинувачення і сказав репортерам на прес-конференції в столиці, що він зрезиґнував, щоб не дозволити президентові Республіки Косово стати перед судом. Населення цієї маленької держави, яке складається з 1.9 млн. осіб, ворожо ставиться до намагань розслідити воєнні злочини повстанців, котрих тепер вважають героями. („Reuters”)

 

Трамп звільнив секретаря оборони

ВАШІНҐТОН. – Президент Дональд Трамп 9 листопада звільнив Секретаря оборони Марка Еспера. Виконувачем обов’язки секретаря президент призначив директора Національного Центру Контртероризму Кристофера Мілера, котрий перебував на своїй дотеперішній посаді від 10 серпня, коли його номінацію схвалив Сенат. („Reuters”)

 

Мусульманки судилися з поліцією

НЮ-ЙОРК. – Міська поліція Ню-Йорку повідомила 10 листопада, що вона не буде більше вимагати від заарештованих жінок, щоб вони для сфотографування знімали свій гіджаб – заслону, яка закриває волосся, вуха й шию. Це рішення прийнято внаслідок полагодження судового позову мусульманок, котрі судили місто за те, що поліція змушувала їх скинути гіджаб для поліційної фотографії. Це нове рішення також стосується інших релігійних уборів, таких як ярмулка, перука, турбан, і т. п. У певних обмежених ситуаціях поліція може вимагати від арештованих скинути такі убори, але „шануючи їхню приватність, права й релігійні вірування”, – сказано в документах полагодження позову з датою 5 листопада. („USA Today”)

 

Джо Байден присоромив Трампа

ВІЛЬМІНҐТОН. – Обраний новий Президент Джо Байден виступив 10 листопада з промовою у Вільмінґтоні, Делавер. Опісля, на зустрічі з репортерами, на запит про відмову Президент Дональда Трампа визнати виборчу поразку Дж. Байден сказав: „Я тільки думаю, що це є встидом, говорячи цілком відверто”. Він додав, що вірить, що „кінець-кінцем все здійсниться 20 січня”, тобто в день інавґурації президента. На другий запит про республіканців, котрі досі не визнають, що він переміг, Дж. Байден відповів: „Вони визнають. Вони визнають”. („CNN”)

 

Незадоволені арештом генерала

МЕКСИКО-СИТІ. – Міністер закордонних справ Мексико Марсельо Ебрард сказав репортерам 29 жовтня, що його країна незадоволена тим, що не має інформації від США про арештованого колишнього Міністра оборони генерала Сальвадора Сієнфуеґоса. США затримали його 15 жовтня на летовищі в Лос-Анджелесі, коли він подорожував з його родиною. Його звинувачують в торгівлі наркотиками та відмиванні грошей. С. Сієнфуеґос був міністром оборони в уряді колишнього Президента Енріка Пени Нієти (2012-2018 роки). Федеральні прокурори США винесли звинувачення ще в серпні 2019 року, але не оприлюднювали їх досі, бо підозрівали корупцію серед мексиканських високопосадовців. 72-літній С. Сієнфуеґос тепер перебуває під арештом в Ню-Йорку. Суд відмовився 20 жовтня випустити його за порукою в сумі 750 тис. дол., бо прокуратора вказала, що він зможе втекти до Мексико, де він співпрацював з горезвісним наркокартелем „Н-2”. („AFP”)

 

Римо-католики привітали Байдена

ВАШІНҐТОН. – Єпископи Римо-Католицької Церкви у США 7 листопада привітали Джо Байдена, який є другим католиком на посаді президента США після Джона Кеннеді, та Камалу Гаріс, яка стала першою жінкою в історії країни на посаді віце-президента. Вітаючи Дж. Байдена, глава Конференції Католицьких Єпископів США архиєпископ Лос-Анджелесу Хосе Ґомез наголосив на важливості згуртувати зусилля, щоби дбати про спільне благо: „Американський народ висловився, тож тепер настав час, щоб наші провідники об’єдналися в дусі національної єдности та виявили готовність до діялогу й зусиль на користь спільного блага. На мою думку, – наголосив ієрарх, – у цей період історії США на католиках лежить особливий обов’язок бути миротворцями, поширювати братерство та взаємодовіру, молитися за оновлений дух справжнього патріотизму в нашій країні”. Підносячи молитву до Пречистої Діви Марії, архиєпископ побажав, щоб вона допомагала у здійсненні „прекрасного бачення” засновників країни, що бачили її як країну, „яка ходить під Богом, де захищається сакральність кожного людського життя та ґарантовано свободу сумління і релігії”. Деякі єпископи в минулому критикували Дж. Байдена, за його підтримку абортів. („Релігійно-Інформаційна Служба України”)

 

Арешт був помстою за санкції

МОСКВА. – Колишній морський піхотинець США Пол Вілен, засуджений у червні в Росії до 16 років ув’язнення під закидом шпигунства, заявив, що його арешт і судовий процес були помстою за санкції, які США запровадили проти Росії, і його особу можуть використовувати як розмінну монету в можливому обміні. „Я не знаю, чому обрали саме мене. Я думаю, що це було частково помстою у відповідь на санкції”, – сказав П. Вілен 10 листопада в інтерв’ю американській телекомпанії „АВС”. Він заявив, що його арешт може бути пов’язаний з роботою на посаді керівника з безпеки у постачальника запасних авточастин „BorgWarner”. Ця компанія вела бізнес із російським виробником вантажівок КамАЗ, що частково належить російському оборонному концерну „Ростех”, який перебуває під санкціями США. „Я не думаю, що я буду тут довго – уряди це швидко вирішать. Гадаю, це трохи незручно для російського уряду, тому що вони вже зрозуміли, що припустилися помилки”, – ствердив 50-річний П. Вілен, котрий був заарештований у Москві в грудні 2018 року та засуджений після того, як прокурори заявили, що знайшли у нього секретну інформацію. П. Вілен відбуває покарання у виправній колонії у Мордовії. США вимагають негайного звільнення П. Вілена, назвавши поводження з ним та його засудження жахливими. (Радіо Свобода)

 

Застерігають про расизм у фільмах

БУРБЕНК, Каліфорнія. – Велика міжнародна компанія „Волт Дізней” вирішила посилити минулорічне застереження проти расизму у своїх клясичних фільмах. Починаючи з 16 жовтня, такі клясичні фільми як „Dumbo”, „Peter Pan” та „Jungle Book” мають яскраве повідомлення на екрані: „Ця програма включає неґативні зображення і/або погане поводження супроти людей чи культур. Ці стереотипи були неправильні тоді і є неправильні тепер. Ми хочемо визнати їхній шкідливий вплив, навчитися від цього і викликати дискусію, щоб разом створити більш інклюзивне майбутнє”. Інші фільми з цією пересторогою є „The Aristocats” і „Lady and the Tramp”. Компанія заявила: „Ця програма передається в ориґіналі, так як була створена. Вона може включати застарілі культурні зображення”. Деякі фільми, наприклад „Song of the South”, компанія взагалі перестала показувати через їхній „расизм”. („BBC”)

Коментарі закриті.