30 квітня, 2021

Україна будує дороги

Жахливий стан українських автомобільних доріг став загальнонаціональною проблемою. Протягом останніх 30 років витрати на ремонт і будівництво автомобільних шляхів в Україні не забезпечували відновлення їх належного стану. Втім, останніми роками уряд суттєво збільшив витрати на автошляхи та взявся за наведення ладу в автодорожньому господарстві. Однак, враховуючи застарілість цієї проблеми і маштаби країни, стає очевидним, що розв’язання проблем, накопичених у цій сфері української економіки, вимагатиме величезних витрат протягом значного часу.

Сукупна довжина доріг загального користування з твердим покриттям в Україні (без урахування окупованого Криму) становить 160 тис. кілометрів. Автомобільні дороги поділяють на п’ять категорій. Дороги першої категорії повинні бути з обов’язковою розподільчою смугою і кількома смугами для руху в одному напрямку. Із сукупної довжини доріг загального користування з твердим покриттям в Україні лише 1,7 відс. припадало на дороги першої категорії. Найбільше таких доріг в Київській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській і Харківській областях. А найменше  у Сумській, Закарпатській і Чернівецькій областях.

Однак, кардинальне покращення якости дорожнього покриття потрібне практично в усіх реґіонах України.

Вочевидь, в уряді і в органах місцевої влади добре усвідомлюють маштаби і гостроту цієї проблеми.

Президент України  Володимир Зеленський 1 березня 2020 року став інінціятором національної програми „Велике будівництво“, яку 64.2 відс. українців вважають одним з пріоритетів для держави. 89.8 відс. респондентів вважають, що держава повинна вкладати кошти в розвиток інфраструктури (будівництво та ремонт доріг, мостів, транспортних розв’язок, дитячих садків, шкіл, лікарень, поліклінік, спортових майданчиків, стадіонів тощо). Разом з тим, 85,2 відс. респондентів вважають, що роботи з будівництва та реконструкції об’єктів транспортної і соціяльної інфраструктури не варто зупиняти через пандемію.

Україна успішно розгортає співпрацю з будівництва шляхів з закордонними інвесторами. Україна і Польща підписали меморандум про будівництво міжнародної автомаґістралі, яка повинна з’єднати українські та польські порти – Одесу і Ґданськ. Цей проєкт підтримує  Світовий банк. Польські фірми підписали договір з „Укравтодором“, згідно з яким за 60 млн. евро буде капітально відремонтовано автошляхи до прикордонних переходів.

„Укравтодор“ підписав контракти на виконання ремонтних робіт на ділянках українських автомобільних доріг з китайською компанією коштом кредиту Світового банку. Компанія „Arca Industry Ukraine“, дочірня структура чеської „Arca Capital“, підписала тристоронній меморандум,  спрямований на спільні дії при будівництві доріг по всій Україні.

Однією з ключових проблем розвитку українського автодорожнього господарства залишається проблема фінансування ремонтних і будівельних робіт у цій сфері. Дефіцит фінансування будівництва доріг зберігатиметься ще протягом ряду років, оскільки за короткий час неможливо якісно відновити покриття всієї мережі автомобільних доріг України до рівня сусідніх европейських держав (Польщі, Словаччини, Угорщини, країн Балтії).

Президент В. Зеленський, виступаючи на форумі „Україна 30. Інфраструктура“ 22 лютого, звітував, що  за 2020 рік поліпшено 6.5 тис. кілометрів доріг. Правда, не уточнив: йдеться про будівництво нових шляхів чи ремонт уже наявних. На 2021 рік пляни аналогічні: 2,000 кілометрів доріг місцевого значення і 4,500 – державного.

Влітку 2020 року Верховна Рада вирішила перерозподілити гроші з Фонду боротьби з COVID-19 на ремонт і будівництво доріг та інших об’єктів інфраструктури. Обсяг виділених коштів за рік становив 78,4 млрд. грн.

Суспільство критично сприйняло, що фінанси Фонду боротьби з коронавірусною інфекцією, були значною мірою витрачені на будівництво доріг. Але без доріг не зростатиме економіка, важче буде й хворим допомагати.

Коментарі закриті.