26 травня, 2022

Тиск на Україну від „Ню-Йорк Таймс”

НЮ-ЙОРК. – Газета „Ню-Йорк Таймс” надрукувала редакційну статтю 19 травня, в якій відверто проповідує угодівство та потурання російській аґресії в Україні.

„Не в найкращих інтересах Америки поринути у тотальну війну з Росією, навіть якщо мир шляхом переговорів може вимагати від України ухвалення складних рішень… Якщо конфлікт все таки призведе до реальних переговорів, українським провідникам доведеться ухвалити болючі територіяльні рішення, яких потребуватиме будь-який компроміс”, – мовиться у статті. „Вирішальна воєнна перемога України над Росією, в результаті якої Україна повертає собі всі території, захоплені Росією з 2014 року, не є реалістичною метою”, – продовжує газета. Вона закликає Президента Джо Байдена виставити рамки, як довго Україні можна допомагати: „Байден має чітко дати зрозуміти Президентові Зеленському та українському народові, що є межа того, як далеко США та НАТО можуть зайти у протистоянні з Росією, і також є межа, скільки зброї, грошей та політичної підтримки можуть надати США. Пан Путін вклав надто багато особистого престижу в це вторгнення, щоб відступити”, – пишуть редактори цієї впливової газети.

Низка міжнародних експертів розкритикували цю статтю. Експерт Атлантичної Ради Андерс Аслунд дивується, чому на Заході турбуються збереженням репутації російського президента. „Я не розумію, чому б хтось хотів, щоб найгірша зараз людина на землі – Володимир Путін – зміг зберегти своє обличчя? Яку мораль ви відстоюєте? Скажіть мені. Чому ви не хочете, щоб він зазнав поразки і був позбавлений влади?” – пише А. Аслунд.

Відомий російський опозиціонер і шаховий чемпіон світу Ґарі Каспаров пише: „Огидно. Це той тиск на Україну з боку її „союзників”, які повторюють лінію Кремля, що він хоче миру, але продовжує путінську окупацію і геноцид. За 24 години одні й ті ж кремлівські меседжі – в New York Times, BBC та від міністра закордонних справ Франції”, – пише він у Твітері. „Це не випадковість ця „мирна” кампанія виходить із Кремля саме тоді, коли на шляху з’являється все більше й все краща зброя зі США. Це старий трюк Путіна: захопити територію силою, а потім закликати до припинення вогню для консолідації, із допомогою західних миротворців”.

Колишній посол України в Австрії Олександр Щерба не приховує емоцій: „Лише прочитайте ганебну редакційну колонку New York Times. Річ, яку вони не розуміють: очікування „важких рішень” від України означає масовий терор та гено­цид на територіях, якими поступились. Відтак ми будемо боротися, зі згодою чи без згоди на це від New York Times”.

Колишній посол США в Росії Майкл Макфол закликає США та Европу надавати Україні краще озброєння і пришвидшити темпи його надсилання.
Газета „Kyiv Independent” гостро відповіла 24 травня на цю „розчаровуючу” статтю, яка „намагається видати угодівство й зраду цінностей вільного світу як прагматичне мислення”.

Коментарі закриті.