26 травня, 2022

Битва за Україну

Російські війська намагаються знайти „слабкі місця“ в обороні українських сил, намагаючись оточити українські війська біля Лисичанська та Сєвєродонецька і вийти на адміністративні межі Луганської области, повідомив речник Мініс­терства оборони Олександр Мотузяник.

Українські воїни відбили кілька спроб окупантів просунутися у напрямках селища Довгеньке (Харківська область) і Богородичне на Донеччині. На Лиманському напрямку ворог веде інтенсивний наступ з метою повного взяття під контролю населеного пункту. Ситуація в Лимані є однією з найскладніших по всій лінії фронту.

У Міністерстві оборони зазначають, що зараз спостерігається найактивніша фаза повномаштабної військової аґресії Росії. Президент України Володимир Зеленський під час онлайн-спілкування в Українському домі в Давосі сказав, що найгострішими гуманітарними питаннями для України на сьогодні є обмін полоненими, розбльокування українських портів та експорт зерна, а також пошук і встановлення місцеперебування незаконно депортованих країною-аґресором українців.

Оперативна інформація Генерального штабу станом на 24 травня
На Донецькому напрямку ворог продовжував наступальні дії, намагаючись прорвати оборону та вийти на адміністративні кордони Луганської области. На Харківському напрямку ворог здійснив артилерійський обстріл підрозділів Зброй­них сил України (ЗСУ) в районі села Циркуни, провів розвідку боєм в районі села Пасіка, зазнав втрат і відійшов.

На Лиманському напрямку противник за підтримки артилерії та авіяції, наступав у напрямку міста Лиман. На Сіверодонецькому напрямку, за підтримки вогню артилерії, ворог наступав у напрямку Сіверодонецька, бойові дії тривають. На Бахмутському напрямку противник наступає в районах Липове та Білогорівка.
В окупованому Ізюмі розташовано понад 20 тис. військових ворога, які намагаються наступати на Слов’янськ.


У небі біля Попасної був знищений генерал-майор Військово-повітряних сил Росії у відставці Канамат Боташев. Підрозділ протиповітряної оборони 80-ої окремої десантно-штурмової бриґади збив російський штурмовик Су-25. У результаті загинув пілот К. Боташев, якому за два дні до загибелі виповнилося 63 роки.


Вороги вбили в Україні 234 дитини, ще 433 дітей поранено. У Київській області вже виявлено 1,297 загиблих мирних жителів. Від початку деокупації Київщини знайдено 10 масових захоронень громадян. Але і ця цифра не є остаточною. У Маріюполі під час розбору завалів багатоповерхівки в підвалі знайшли близько 200 тіл загиблих.


Україна розпочне будівництво вузької европейської колії, аби з’єднати свою залізницю з европейською. У більшості країн Евросоюзу, за винятком Еспанії та Португалії, використовують „вузьку“ колію, і на даний час це є проблемою для України.


У Харкові запустили усі лінії метро, але поїзди ходитимуть рідше, ніж у довоєнний час. Від початку війни метро Харкова, як і в Києві, було сховищем для всіх мешканців і ось тепер нарешті воно запрацювало.


Рада ЕС ухвалила рішення про збільшення військової допомоги для України ще на 500 млн евро. 490 млн евро підуть на закупівлю військової техніки, ще 10 млн евро призначені для покриття забезпечення обладнанням і засобами індивідуального захисту й аптечками, а також пальним. Загалом ЕС уже виділив України 2 млрд евро військової допомоги.


Батькам російських строковиків, які проходили службу на крейсері „Москва“, знищеному українськими військовими, пропонують визнати синів „померлими внаслідок катастрофи“.

Коментарі закриті.