22 жовтня, 2020

Суд заборонив розповсюджувати книжку „Справа Василя Стуса”

Обкладинка книжки „Справа Василя Стуса”. (Фото: Vivat)

Дарницький районний суд 19 жовтня ухвалив рішення, яким частково задовольнив позов народного депутата від „Опозиційної плятформи – За життя” Віктора Медведчука проти журналіста й історика Вахтанга Кіпіані та видав­ництва „Vivat” про заборону видання і поширення книги „Справа Василя Стуса”.

Зокрема, суд вирішив визнати „недос­товірною і такою, що порушує особисті немайнові права Віктора Медведчука на повагу до честі й гід­ності, недоторкан­ності й ділової репутації” інформацію, поширену в кількох розділах книжки „Справа Василя Стуса”.

„Зобов’язати Кіпіані і видавництво Vivat видалити з книжки із розділів „Кримінальна справа №5. Книга життя і смерті Василя Стуса” та „Чи вбивав адвокат Медведчук поета Василя Стуса” інформацію про особу Медведчука. Заборонити Кіпіані і видавництву Vivat розповсюджувати надрукований тираж книжки „Справа Василя Стуса” і подаль­ше його тиражування до усунення порушення особистого немайнового права Медведчука”, – оголосила суддя Марина Заставенко.

Крім того, суд заборонив В. Кіпіані і видавництву „Vivat” використовувати і поширювати в ЗМІ інформацію, яка міститься в згаданих двох розділах і „надає можливість ідентифікувати Вік­тора Медведчука як персонажа, дійової особи без його згоди”.

Рішення набере законної сили після закінчення строку на подання апеля­ційної справи. Протягом 30 днів ухвалу можна оскаржити в Київському апеля­ційному суді.

Суддя 19 жовтня оголосила резолю­тивну частину рішення. Повний текст буде оголошений протягом 10 днів.

16 жовтня суд провів останнє засідання в цій справі. Під судом тоді зібралися декілька десятків активістів, які проводили акцію „Захистимо Стуса! Медведчука – під трибунал!”.

У вересні 2019 року В. Медведчук заявив, що просить суд заборонити книжку журналіста й історика В. Кіпіані про „Справа Василя Стуса”, бо та містить „висловлювання, які не відповідають дійсності”. Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

Суд має вирішити, чи справді у дев’ятьox епізодах книги В. Кіпіані дозволив собі висловлювання, які не відповідають дійсності і принижують честь і гідність політика. У цих епізодах автор розповідає про В. Медведчука як адвоката поета В. Стуса в судовому процесі 1980 року.

У видавництві „Vivat”, яке видало книжку, прог­нозують, що Дарницький районний суд Києва таки може винести рішення на користь В. Медведчука і заборонити розповсюдження книжки „Справа Василя Стуса” та поширення будь-якої інформації про неї у ЗМІ та інтернеті.

„Іменем України”. Суддя Заставенко вирішила, що 6 епізодів книги „Справа Василя Стуса” є неправдою. Два смішних моменти – не можу тепер згадувати всує тов. Медведчука, але називати „сином поліцая” можна”, – написав В. Кіпіані про рішення суду в своєму Фейсбуці, публікуючи фотокопію судового рішення.

З боку В. Медведчука не було негайної реакції на рішення суду.

Книга В. Кіпіані „Справа Василя Стуса” вийшла друком у травні 2019 року. У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КҐБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента. За словами В. Кіпіані, ця книжка не лише проливає світло на кримінальну справу, а й дає зрозуміти, якою В. Стус був людиною.

В. Медведчук був державним захисником українсь­кого поета В. Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

 

Copyright © 2020 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Европа/Радіо Свобода (https://www.radiosvoboda.org/a/sud-kipiani-stus-medvedchuk/30900716.html).

Коментарі закриті.