22 жовтня, 2020

Річні наради Головного Уряду УНСоюзу відбулися віртуально

ПАРСИПАНІ, Ню-Джерзі. – Вперше в 126-літній історії цієї братської орга­нізації, Головний Уряд Українського Народного Союзу скликав свої річні наради не особисто, але через відео­конференцію і телеконференцію з уваги на продовження обмежень у зв’язку з пандемією коронавірусу. Річні наради УНСоюзу є найвищим управляючим органом поміж чотирирічними конвен­ціями.

Головний Уряд УНСоюзу скаладаєть­ся з екзекутиви, контролерів і радних. Цьогорічні наради відбулися в понеді­лок і вівторок, 5-6 жовтня, а його члени брали участь віртуально через комп’ютер зі своїх місцезнаходжень по всій території США й Канади.

Члени Головного Уряду і головний редактор офіційних видань УНСоюзу, „Свободи” та „Українського Тижневика”, здали письмові звіти напередодні нарад.

Усучаснені звідомлення про всі аспекти діяльности УНСоюзу пред­ставили три ключові члени Екзекутив­ного Комітету УНСоюзу: Президент/Головний Виконавчий Директор Сте­фан Качарай, Головний Операційний Директор/Головний Секретар Юрій Симчик, і Головний Фінансовий Дирек­тор/Скарбник Рома Лісович.

У нарадах також брали участь три інші члени екзекутиви: Перший заступ­ник Президента Ярослав Тисяк, Другий заступник Президента Евген Щерба й Директор для Канади Євген Осідач.

Голова Контрольної Комісії Люба Вальчук. (Фото: Michael Gold/The Corporate Image)

Також були присутні члени Конт­роль­ної Комісії Люба Вальчук та Андрій Скиба (Юрій Федорійчук не зміг взяти участи), і радні Оля Черкас, Микола Філь, Ґлорія Горбата, Ірена Яросевич, Оксана Козяк, Михайло Луців, Юліян Пішко, Богдана Пужик, Оксана Станько, Любов Стрілецька та Андрій Шуль. Участь в нарадах також брала головний редактор Рома Гадзевич.

Президент/Головний Виконавчий Директор Стефан Качарай. Конвенція УНСоюзу у 2018 році. (Фото: Michael Gold/The Corporate Image)

Президент С. Качарай відкрив наради відмовленням молитви й переведенням „Приречення вірности” американсь­кому прапорові. Відтак однохвилинною мовчанкою вшановано пам’ять Петра Щерби, секретаря 173 Відділу УНСоюзу впродовж 66 років, котрий відійшов у вічність 12 вересня.

Після схвалення запропонованого порядку цьогорічних нарад і протоколу минулорічних нарад, Президент С. Качарай представив свій звіт. Він відмітив, що 2020 рік є надзвичайним через коронавірус і запевнив членів Головного Уряду що УНСоюз дотри­муєть­ся напрямних виданих стейто­вими урядовцями Ню-Джерзі та Цент­ром для контролі і запобігань хворіб (CDC).

„Наша Головна Канцелярія є відкрита й працює. Але працівники мають роз­поділений розклад робочих годин, щоб забезпечити соціяльну відстань. Це допомагає нам обмежити число осіб, котрі одночасно знаходяться в кан­целярії. Хоч ми всі спочатку працювали віртуально, наші працівники в ділянці забезпечення-страхування повернулися до канцелярії. Працівники видань працюють в більшості віртуально, – пояснив С. Качарай. – УНСоюз зніс бага­то бур і викликів у нашій 126-літній історії і ми витримаємо цей виклик”.

Щодо фінансового стану УНСоюзу, президент звітував що в 2019 році УНСоюз знову збільшив свою резерву, так що на день 31 грудня 2019 року резерва становила 11.287 млн. дол. (порівняно з 11.021 млн. дол. на день 31 грудня 2018 року), а впродовж 2020 року зросла ще більше до 12.898 млн. дол.

Також помітним є те, що 2019 рік був ще одним послідовним роком чистого прибутку для УНСоюзу. Загальний чистий прибуток на день 31 грудня 2019 року становив 328 тис. дол. Попереднього року ця сума була 329 тис. дол.

С. Качарай звітував, що УНС плянував повернутися до ринку ануїтетів у 2020 році з аґресивною ініціятивою продажу, але через коронавірус не вдалося осягнути прогнозованого рівня. Все ж таки, продажі показуються кращими ніж були в 2019 році: продажі життє­вого забезпечення і ануїтетів обидва зросли в 2020 році.

Головний Операційний Директор/Головний Секретар Юрій Симчик. Конвенція УНСоюзу у 2018 році. (Фото: Michael Gold/The Corporate Image)

Головний Секретар Ю. Симчик подав докладну аналізу продажі життєвого забезпечення-страхування та ануїтетів УНСоюзу. Він вказав на показовий зріст продажу життєвого страхування, як в кількості проданих поліс, так і в загаль­ній вартості страхового покриття.

Він поінформував членів Головного Уряду про Плян безпереривности біз­несу, який був впроваджений УНСоюзом в половині березня коли обмеження через коронавірус ввійшли в силу. У червні Головна Канцелярія розпочала процес відкриття знову, хоч з обмеже­ними годинами і розподіленим розкла­дом робочих годин. Встановлені запо­біжні заходи мали на меті забезпечити безпеку всіх працівників. Відвідини канцелярії членами, клієнтами та гість­ми здійснюються тільки за попереднім замовленням щоб забезпечити соціяль­ну відстань, пояснив секретар.

Ю. Симчик також продискутував інші теми: нову комп’ютерну програму ілюстрації життєвого забезпечення-страхування, як для аґентів продажів, так і для працівників Головної Кан­це­лярії; завербування аґентів продажів; зміну формату аплікацій та супровідних документів для використання на комп’ю­тері чи у цифровому форматі; і розроблення нових варіянтів оплати, такі як кредитні карточки та електрон­ний переказ грошей.

Головний секретар відмітив, що зформовано Комітет корпоративного посібника, щоб закінчити працю над цим супровідним документом до нового Статуту УНСоюзу, який був схвалений у січні.

Головний Фінансовий Директор/Скарбник Рома Лісович. Конвенція УНСоюзу у 2018 році. (Фото: Michael Gold/The Corporate Image)

Скарбник Р. Лісович представила звіт під заголовком „Навіґація продуктив­ности в умовах пандемії”, який охоп­лював фінансовий звіт за перших шість місяців 2020 року та аналізу інвестицій до 30 вересня цього року.

Підкресливши що це „дійсно був час викликів”, вона пояснила що УНСоюз, як неодмінний бізнес, продовжував обслу­говувати своїх членів в часі пандемії коронавірусу. „УНСоюз зміг швидко та ефективно зареаґувати на кризу. Він мав систему швидкого реаґування, яка спрацювала добре й дозволила УНСою­зові швидко пристосуватися до нових робочих протоколів. Mодернізація технології, яка була закінчена в січні 2020 року, була вирішальною для цього успіху”, – зауважила Р. Лісович.

Скарбник вказала на позитиви звіт­ного періоду: продаж життєвого забез­печення-страхування збільшився порів­няно з другим кварталом 2019 року, віддзеркалюючи страх перед пандемією коли клієнти захотіли забез­печення життя; позиція з над­лишком капіталу залишалася міцною і зросла, оскільки відсутність акцій в інвестиційному портфелі дозволила уникнути падінь, які зазнали інші забезпечневі установи; грошові поток­и, ліквідність та важелі впливу є здоровими.

Щодо прогноз УНСоюзу в другій половині 2020 року, Р. Лісович сказала, що „надмірні вимоги щодо смертности та потенційні погіршення інвестицій залишаться в центрі уваги, оскільки кількість захворювань і смертей від коронавірусу може поволі збільшува­тися восени й взимку”. Вона зазначила, що УНСоюз дуже детально спостерігає за своїми загальними адміністратив­ни­ми видатками „через непередбачува­ність поведінки покупців під час пан­демії”.

Скарбник звітувала, що назагал УНСоюз переживає добрий рік в якім продажі, доходи та чистий заробіток перевищують 2019 рік.

Всі інші члени Головного Уряду і головний редактор обидвох тижневиків УНСоюзу мали змогу усно додати до своїх звітів під час річних нарад.

Р. Гадзевич відмітила цьогорічну смерть трьох визначних колишніх колеґ: Галини Сміндак і Марти Коло­миєць з „Українського Тижневика”, і Раїси Руденко з „Свободи” (котра відійшла у вічність лиш кілька днів перед цими нарадами).

У відповідь на повідомлення пре­зидента УНСоюзу, що вона відходить на пенсію після „невтомної праці для УНСоюзу за останні 43 роки”, Р. Гадзевич скористала з нагоди щоб заявити: „Дякую Українському Народному Сою­зові і всім людям з якими я працювала за цю незрівнянну нагоду служити українській громаді і членам УНСоюзу через дві газети УНСоюзу”.

Під час першого дня нарад Головного Уряду повідомлено, що Екзекутивний Комітет схвалив склад Номінаційної Комісії; це є постійна комісія згідно з недавно прийнятим Статутом УНСоюзу. Членами комісії є: Перший заступник Президента Я. Тисяк, скарбник Р. Лісо­вич, радна Б. Пужик, та члени УНСоюзу Роман Гірняк і Микола Дяківський.

Три постійні комісії Головного Уряду – Фінансова, Членського зв’язку і Видань – зустрілися віртуально під час другого дня річних нарад, або через телекон­ференцію або через плятформу „Зум”.

Членами Фінансової Комісії є: Р. Лісо­вич (голова), С. Качарай, Я. Тисяк, Е. Щер­ба, А. Скиба і М. Луців.

До Комісії Членського зв’язку вхо­дять: Ю. Симчик (голова), О. Станько, Л. Стрі­лецька, Ґ. Горбата, О. Козяк, Л. Валь­чук, М. Луців і М. Філь.

Членами Комісії видань є: І. Яросевич (голова), Р. Гадзевич, Б. Пужик, О. Чер­кас, Ґ. Горбата, Е. Щерба і Ю. Пішко.

Всі комітети продискутували свої пляни на майбутнє і працювали над окремими хартіями для окреслення своїх цілей, відповідальностей і струк­тур, а відтак звітували повному Головн­о­му Урядові.

Під час заключних дискусій річних нарад, члени Головного Уряду були згідні, що було б корисно зустрічатися частіше. Внаслідок цього було вирішено, що цей орган повинен сходитися щопів­річно (з надією, що одні з цих нарад будуть особисті, а другі віртуальні). Отже, наступні наради Головного Уряду повинні відбутися весною 2021 року.

 

(Переклав Лев Іваськів)

Коментарі закриті.