29 жовтня, 2020

Книгу про Стуса читали біля суду

Українська молодь читає книгу „Справа Василя Стуса” під стінами суду. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – Рішенням судді Дарницького районного суду Марини Заставленко було заборонено поширювати книгу Вахтанга Кіпіані „Справа Василя Стуса” без дозволу Віктора Медведчука. Обурені громадські активісти та інтеліґенція на знак протесту влаштували читання при свічках цієї книги 20 жовтня під стінами суду, де свого часу В. Стуса було засуджено до ув’язнення, звідки він уже живим не повернувся, а нині на цьому місці знаходиться вже український Печерський суд та Голов­не управління Національної поліції у Київ­ській області.

Митрополит Православної Церкви України Єпіфаній з забороненою книгою „Справа Василя Стуса”.

Читання відбувалось при свічках як символ того, що через 30 років В. Стус знову під забороною і читати його історію можна лише потайки. На заклик громадської організації „Відсіч” прийшло багато молоді.

Свою думку з приводу цієї ганебної ситуації висловив і Митрополит Православної Церкви України Єпіфаній: „Українcький народ продовжує виборювати право знати свою історію – справжню, а не системно фальсифіковану державою-аґресором з усіма її міфами та втаємниченням правди. На жаль, справедливість цього твердження ще раз доводить резонансне рішення суду щодо заборони книги „Справа Василя Стуса”. Відтак суспільство змушене протистояти посяганню на свободу слова, як на основоположне право людини, без якого неможлива правова країна, у якій ми всі прагнемо жити”.

Протест проти заборони книги висловили також активісти в Дніпрі, Львові та інших містах України.

Коментарі закриті.