16 липня, 2020

Собор св. Софії в Стамбулі став мечеттю

Собор св. Софії в Стамбулі. (Фото: 24 канал)

КИЇВ. – 10 липня Вищий адміністративний суд Туреччини – Державна рада – скасував указ 1934 року, який перетворив Собор св. Софії в музей, Постанова відкриває шлях для використання як мечеті Стамбульської культової св. Софії.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган видав указ, яким офіційно надав Собору св. Софії в Стамбулі статус мечеті. Р. Ердоган зробив це одразу після того, як вищий адміністративний суд Туреччини дозволив змінити статус собору, скасувавши рішення 1934 року про перетворення собору на музей.

Собор св. Софії, один з найважливіших в світі об’єктів історичної та культурної спадщини, був побудований за часів Візантії і служив резиденцією Грецької Православної Церкви. Будівництво собору розпочалося майже 1,500 років тому, а понад 1,000 років він був найбільшим храмом у християнському світі.

Ще в 532 році візантійський імператор Юсти­ніян наказав збудувати на цьому місці нову церкву св. Софії, яка б стала прикрасою столиці імперії. Собор має і пряме відношення до християнства в Україні: саме там посланці князя Володимира Великого знайомилися з християнською вірою. Остання літургія в соборі відбулася в 1453 році. Після цього храм, як і Константинополь, захопили османи й перетворили на мечеть. У 1934 році в ній зробили музей.

 

УНН, „Европейська правда”, 24 канал

Коментарі закриті.