8 жовтня, 2021

Саакашвілі затримали в Грузії

Михайла Саакашвілі супроводжують до в’язниці. (Фото: Новини-Грузії)

Колишнього Президента Грузії Михайла Саакашвілі 1 жовтня затримали в Грузії, повідомив Прем’єр-міністер країни Іраклій Ґарібашвілі. М. Саакашвілі переведений до пенітенціярної установи.

М. Саакашвілі очолював Грузію в 2008-2013 роках. Після поразки на виборах у 2013 році він залишив країну, після чого проти політика порушили низку кримінальних справ, за деякими з них він був заочно засуджений на тюремні терміни. У 2015 році він був позбавлений грузинського громадянства і вже майже шість років є громадянином України. Зараз він є головою Виконавчого комітету Національної ради реформ України.

Попри втрату грузинського громадянства, М. Саакашвілі продовжує брати активну участь у грузинській політиці, підтримуючи свою партію  „Єдиний національний рух“ на муніципальних виборах 2 жовтня.

У червні 2018 року в Грузії заочно засудили М. Саакашвілі до шести років позбавлення волі в справі про побиття колишнього опозиційного депутата Валерія Гелашвілі у 2005 році. М. Саа­каш­вілі назвав вирок незаконним.

М. Саакашвілі перед арештом встиг записати відеозвернення, в якому заявив, що був готовий до подібного розвитку подій і нічого не боїться.

Речник Державного департаменту США Нед Прайс заявив:   „Ми отримали повідомлення про арешт М. Саакашвілі й уважно стежимо за розвитком подій“.

Водночас, він наголосив, що Сполучені Штати  „закликають владу Грузії забезпечити справедливе ставлення до Саакашвілі, у відповідності до грузинського законодавства та міжнародних зобов’язань Грузії щодо прав людини“.

М. Саакашвілі оголосив голодування і оголосив себе політичним в’язнем, про це заявила народний захисник Грузії Ніно Ломджарія.

2 жовтня в Грузії порушило проти М. Саакашвілі кримінальну справу за фактом незаконного перетину кордону. Стаття за незаконний перетин державного кордону передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років.

Президент Грузії може помилувати М. Саакаш­вілі по тих справах, стосовно яких винесено вирок. Він був визнаний винним за двома справами: про побиття депутата В. Гелашвілі (шість років в’яз­ниці) і помилування фіґурантів вбивства співробітника  „Об’єднаного банку Грузії“ Сандро Ґирґвліані (три роки в’язниці). Крім того, проти М. Саакашвілі порушено ще дві справи: про перевищення повноважень при розгоні демонстрації і надмірні витрати на особисті потреби. В даному випадку процедури тривають і помилування неможливе.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі не має наміру вирішувати позитивно питання про помилування заарештованого М. Саакашвілі. Про це вона заявила у своєму відеозверненні.

Міністер закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував затримання М. Саакашвілі. Він зазначив, що йому надаватимуть  „відповідну підтримку“, оскільки він є громадянином України.

Міністерство закордонних справ України викликало Посла Грузії в Києві. Прес-секретар Прези­дента України Сергій Никифоров заявив, що Володимир Зеленський занепокоєний затриманням М. Саакашвілі.

Коментарі закриті.