18 листопада, 2021

Стан Саакашвілі погіршився

Учасники протесту в Тбілісі. (Фото: УНН)

ТБІЛІСІ. – У Михайла Саакашвілі, який перебуває в тюремній лікарні, 13 листопада значно погіршився стан здоров’я, до в’язниці пригнали реанімобіль.

Він не зміг піднятися з ліжка. М. Саакашвілі внаслідок протестного голодування у Руставській в’язниці схуднув на понад 20 кілограмів.

Пенітенціярна служба Грузії знову відмовила М. Саакашвілі бути присутнім на засіданні Тбілісь­кого міського суду 15 листопада на процесі проти нього у справі про розтрату державних коштів. Відмову доставити М. Саакашвілі до суду пояснили міркуваннями безпеки.

У заяві, опублікованій за кілька годин до слухань 15 листопада, пенітенціярна служба додала, що М. Саакашвілі, який сьомий тиждень голодує на знак протесту проти свого арешту за іншим обвинуваченням, також не може бути присутнім у залі суду через поганий стан здоров’я.

Суд 15 листопада за звинуваченням у розкраданні відбувається через тиждень після слухання у справі проти нього щодо його ролі у насильницькому розгоні опозиційних протестувальників у листопаді 2007 року. Його також не допустили до цього процесу.

У Грузії М. Саакашвілі фіґурує в кількох кримінальних справах. Своє затримання він вважає незаконним, а звинувачення на свою адресу зфальшованими.
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що прибула до Грузії з наміром відвідати в пенітенціярній установі у місті Глдані громадянина України, голову Виконавчого комітету Національної ради реформ при президентові України М. Саакашвілі.

„Минулого тижня отримала листа від М. Саакашвілі, в якому він скаржиться на погіршення стану здоров’я, незадовільні умови утримання та просить про зустріч. Посольство України в Грузії скерувало запит до Міністерства юстиції Грузії щодо надання дозволу на моє відвідання Міхеїла у пенітенціарній установі 16 листопада 2021 року. Очікую на рішення“, – написала Л. Денісова у фейсбуці.

Европейський суд з прав людини закликав М. Саакашвілі припинити голодування, наголосивши при цьому, що влада Грузії має забезпечити відповідне медичне лікування ув’яз­неного, зокрема, в процесі реабілітації.

Прем’єр-міністер Грузії Іраклі Ґарібашвілі відмовив Володимирові Зеленському в допуску до М. Саакаш­вілі українських лікарів.

Дев’ять депутатів парляменту Грузії від опозиційної партії „Єдиний національний рух“ оголосили голодування з вимогою перевести М. Саакашвілі до багатопрофільної цивільної клініки. Про це заявив один із лідерів партії Давид Кіркі­тадзе. Крім Д. Кіркітадзе, голодування розпочали Акакій Мінашвілі, Темур Джанашія, Бачукі Кардава, Ніка Мачутадзе, Георгій Годабрелідзе, Сулхан Сібашвілі, Леван Бежашвілі та Абдулла Ісмаїлов. З 3 листопада голодування на підтримку М. Саакашвілі також продовжує лідер партії „Дроа“ і депутатка парляменту Грузії Єлене Хоштарія.

13 листопада в Тбілісі на проспекті Руставелі відбулася акція на підтримку М. Саакашвілі. Його прихильники вимагали переведення М. Саа­кашвілі в багатопрофільну клініку.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова 17 листопада поінформувала, що до М. Саакашвілі, який очолює Виконавчий комітет Національної ради реформ при Президен­тові України, не допускають його особистого лікаря Ніку Кіпшидзе.

За наявною у неї інформацією, під час останнього відвідування лікарем М. Саакашвілі в його аналізах було виявлено критично низький рівень калію, дефіцит якого призводить до погіршення роботи сердцево-судинної системи.

Лікар зазначив, що М. Саакашвілі готовий припинити голодування, якщо його буде поміщено до багатопрофільної цивільної лікарні для проходження реабілітації після голодування.

Д-р Ніка Кіпшидзе продовжуватиме спроби побачити М. Саакашвілі.

Коментарі закриті.