8 жовтня, 2021

АМЕРИКА І СВІТ

CIA втрачає інформаторів

НЮ-ЙОРК. – Газета „Ню-Йорк Таймс” повідомила 5 жовтня, що провідні урядовці контрарозвідки США вислали меморандум до всіх ґльобальних станцій Центральнго розвідувального управління (CIA), висловлюючи тривогу, що забагато інформаторів CIA потрапляють у руки ворога і їх знищують. Меморандум є надзвичайним тим, що він подає специфічні деталі й кількість інформаторів. Газета пише, що офіцери CIA часом отримували підвищені посади тільки за те, що їм вдалося завербувати шпигунів, незважаючи на успіхи, діяльність та якість даного шпигуна. Даґлес Лендон, колишній працівник CIA, котрий не знав про цей меморандум, сказав газеті, щo „врешті-решт, ніхто не є відповідальним, коли справи з аґентом проваляться”. Він додав, що „часом є речі поза нашою контролею, але теж є випадки неохайности та недбальства, а високопосадовці ніколи не є покликані до відповідальности”. Газета подає, що меморандум був призначений тим офіцерам, які безпосередньо вербують та перевіряють потенційних інформаторів. ( „The Hill”)

 

Сенатор воює з Держдепартаментом

ВАШІНҐТОН. – Республіканський сенатор Тед Круз з Тексасу зволікає з затвердженням кількох десятків номінацій на різні посади в Державному департаменті США, включно з 59-ма амбасадорами-номінантами. Останнім амбасадором, якого затвердив Сенат, був колишній демократичний сенатор Кен Салазар з Колорадо, якого Сенат затвердив 11 серпня на посаду посла до Мексики.  Т. Круз каже, що він це робить з принципу, бо адміністрація Джо Байдена відмовилася накласти санкції на осіб та інституції, пов’язані з газогоном „Північний потік-2”. Критики кажуть, що цей проєкт є важелем впливу Росії на европейську енерґетичну безпеку та загрозою для України. Демократи кажуть, що Т. Круз та інші республіканці зловживають номінаційним процесом. 3 жовтня демократичний сенатор Баб Менедез з Ню-Джерзі сказав газеті „Ню-Йорк Таймс”, що такі дії підривають національну безпеку США. Наприкінці вересня демократичний сенатор Чак Шумер з Ню-Йорку зумів провести затвердження шістьох номінантів, але десятки інших ще чекають своєї черги. ( „The New York Times”)

 

Китай не дотримується угоди

ВАШІНҐТОН. – Секретар торгівлі США Джіна Рай­мондо сказала 28 вересня, що Китай не дотримується угоди 2020 року щодо закупок американських товарів. Вона сказала, що китайські авіолінії хочуть купити літаки США „за десятки мільярдів долярів”, але китайський уряд бльокує це.  ( „Reuters”)

 

Заборонив видворення міґрантів

ВАШІНҐТОН. – Окружний суддя Емет Салівен заборонив видворення з країни родин міґрантів, які були перехоплені на кордоні Мексики зі США. Наказ про таке видворення був виданий адміністрацією Дональда Трампа в березні 2020 року. Суддя сказав 16 вересня, що таке видворення міґрантів не дає їм „нагоди пошуку гуманітарних пільг”. Розпорядження судді відноситься до родин, а не індивідуальних осіб. У серпні США затримали близько 200 тис. нелеґальних міґрантів на мексиканському кордоні. ( „Reuters”)

 

Компанія зброї переїде

НЕШВІЛ, Тенесі. – Відома американська компанія з виробництва вогнепальної зброї „Smith & Wesson” оголосила 30 вересня, що вона перенесе свої головні бюра з Масачусетсу до Тенесі в 2023 році. Причиною цього є суворі закони проти володіння зброєю в Масачусетсі. Натомість  компанія обрала Тенесі, тому що цей стейт „непохитно підтримує Другу поправку” до Конституції США щодо зброї. Демократи в Бостоні запропонували закон, який цілком забороняє деякі види популярної вогнепальної зброї серед цивільного населення, хоч ця зброя є леґальною в інших стейтах. Керівник компанії Марк Смит подякував губернаторові в Тенесі й законодавцям за створення „прихильних обставин для підприємств”. Компанія плянує створити 750 нових робочих місць і вкласти 125 млн дол. в економіку стейту. ( „The Boston Globe”)

 

Єпископи проти ворожнечі

ВАШІНҐТОН. – Конференція католицьких єпископів США (USCCB) хоче, щоб 70 млн католиків країни „знизили температуру” при обговоренні політики на церковних чи інших подіях. Архиєпископ Оклагома Ситі Павл Ковклій, голова Комітету для домашньої справедливости та людського розвитку при UCCB, сказав це 10 вересня газеті „Вашінґтон Таймс”. Він додав, що останніми роками Церква не є ізольованою від ворожнеч, викликаних контроверсіями. П. Ковклій додав, що немає жодних вимог, щоб католики пов’язували себе з однією чи іншою політичною партією, щоб бути „добрими” вірними. „Наша віра та її навчання заперечують політичну категорізацію”, – сказав він. Щодо політиків-католиків, які підтримують аборти, архиєпископ сказав, що повинні бути приватні дискусії між такими політиками та їхніми парохами чи місцевими єпископами. У червні  UCCB прийняла резолюцію, яка критикує таких політиків, які далі хочуть приступати до Святого причастя. Президент Джо Байден попав на приціл цієї резолюції. ( „The Washington Times”)

 

Адвоката обвинувачують в брехні

ВАШІНҐТОН. – Спеціяльний радник Джан Дургем 16 вересня висунув 26-сторінкове обвинувачення проти Майкла Сасмена, колишнього адвоката президентської кампанії Гиларі Клінтон в 2016 році. Обвинувачення натякає, що адвокати кампанії Г. Клінтон з фірми Perkins Coie намагалися поширити чутки про співпрацю з Росією тодішнього кандидата Дональда Трампа. Дж. Дургем звинувачує М. Сасмена, що той говорив неправду адвокатам Федерального бюра розслідувань (FBI) у вересні 2016 року, коли надавав нібито докази про ролю російського Альфа-банку як посередника між кампанією Д. Трампа та Кремлем. М. Сас­мен не сказав FBI, що він працює для кампанії Г. Клінтон. Щойно у жовтні 2020 року витекла інформація, що тодішній Президент Барак Обама отримав звіт своєї розвідки у липні 2016 року, в якому писалося, що Г. Клінтон плянувала пов’язати Д. Трампа з Росією, щоб „таким чином відтягнути увагу публіки про її незаконне використання приватного комп’ютера” для урядових справ, коли вона була Державним секретарем США. Британський шпигун Кристофер Стіл отримував “докази” про цю “співпрацю” від джерела, яке американська розвідка вважала за російського аґента, а російська розвідка використовувала кампанію Г. Клінтон для поширення дезінформації. Теперішній радник президента в справах національної безпеки Джейк Салівен в той час був старшим радником Г. Клінтон і поширював у заявах до преси твердження про „безпосередній зв’язок між Дональдом Трампом і Москвою”. ( „The Hill”)

 

Путін: США є нелеґально в Сирії

МОСКВА. – Президент Росії Володимир Путін назвав присутність військ США в Сирії нелеґальною. Він це сказав 13 вересня під час зустрічі з Президентом Сирії Башарем Асадом. США мають кілька сотень військовослужбовців у східній Сирії, допомагаючи курдським бойовикам у боротьбі з ісламськими екстремістами. В. Путін сказав, що США не мають дозволу перебувати в країн ні від Сирії, ні від ООН. Росія бере участь у 10-річному конфлікті в Сирії від 2015 року, допомагаючи Б. Асадові втримуватися при владі. У цій громадянській війні вже загинули 500 тис. осіб, а половина населення з 23 млн жителів була переміщена, включно з 5 млн біженцями, які перебувають поза країною.  ( „Newsweek”)

 

Американці незадоволені

АТЛАНТА. – Телеканал „CNN” оприлюднив 10 вересня висліди опитувань американців про їхню терпеливість під час пандемії коронавірусу. Велика більшість респондентів (74 відс.) сказала, що вони є або „дуже незадоволеними” (26 відс.) або „дещо незадоволеними” (48 відс.) теперішніми справами в країні. Серед республіканців  88 відс. кажуть, що вони незадоволені станом країни, але так думають лише 67 відс. демократів. Окреме опитування показало, що 77 відс. американців хочуть, щоб уряд стримав нелеґальну еміґрацію до США. З цим погоджуються 95 відс. республіканців, 52 відс. демократів і 76 відс. незалежних виборців. ( „CNN”)

Коментарі закриті.