29 вересня, 2022

Часткова „могилізація“ Росії

Вранці 21 вересня Президент РФ Володимир Путін оголосив у Росії часткову мобілізацію та заявив, що „не блефує“ погрозами застосування ядерної зброї, при цьому стверджуючи, ніби ядерні погрози почалися з боку країн Заходу, а не Кремля. Після катастрофічного у військовому і моральному плані становища російських військ під Харковом В. Путін і його радники, очевидно, зрозуміли, що нинішніх російських сил недостатньо, щоб завоювати Україну. 

Через те, що Кремль не може дозволити собі стимулювати новобранців преміями і пільгами В. Путін запроваджує нові та суворіші покарання, намагаючись стримати ризик розпаду російських військових підрозділів, які воюють в Україні та ухиляються від призову в Росії. 20 вересня Кремль пришвидшив ухвалення нового закону, який кодифікує різко посилені покарання за дезертирство, відмову від призову та непокору. Він також передбачає кримінальну відповідальність за здачу в полон і проголошує її злочином, який карається 10 роками в’язниці. 

Міністер оборони Росії Сергій Шойгу після оголошення мобілізації сказав, що до армії збираються призвати 300 тис. резервістів, але за даними ЗМІ диктатор хоче призвати мільйон росіян на війну проти України. В. Путін, ймовірно, сподівається, що посилення самомобілізації та розправи з недоброзичливцями російських окупаційних сил дозволять йому захопити решту Донецької области і захистити окуповані Росією частини Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Він помиляється, не маючи ні часу, ні ресурсів, необхідних для створення ефективної бойової сили. 

Розпочавши безпричинну, аґресивну війну проти сусідньої суверенної країни, анексуючи її території, знищуючи власних солдат заради власних ілюзій  геополітики і любительських лекцій з історії, шантажуючи світ ядерною бомбою, і, нарешті, розпочавши незаконну “часткову” мобілізацію, кремлівський диктатор оголосив війну своєму народові і країні. 

В. Путін оголосив про проведення саме часткової, а не загальної мобілізації, адже розуміє, що в Росії почнеться паніка. Черг у збірних пунктів вже  не очікується, навпаки з’явилися автомобільні черги на десятки кілометрів біля пропускних пунктів на кордонах імперії! Розпочалася “велика втеча” від військового обов’язку – росіяни стараються максимально ухилитися від мобілізації, вибираючи надію на комфортне життя, а не на безглузду смерть в окопі – адже офіційно ніякої війни Росії з Україною досі немає! „Часткова мобілізація“ в Росії вже спровокувала протести в Москві, Санкт-Петербурзі, Томську, Єкатеринбурзі, Улан-Уде, Новосибірську, Красноярську, Рязані, Волгограді, Пермі, Уфі та інших містах.

 Відсутність військових інструкторів і поспішність, з якою Росія почала мобілізацію, дозволяють припустити, що багато призваних військовослужбовців вирушать на передову з мінімальною військовою підготовкою і стануть просто великою частиною “фронтової утилізації” від ЗСУ та новітньої військової техніки з країн НАТО. 

Чотири нещодавні хвилі прихованої мобілізації в РФ, які виснажили за сім місяців запас боєздатних (і охочих служити) резервістів ще до початку „часткової мобілізації“,  та зусилля пропаґанди підривають набір „гарматного м’яса“. 

Саме тому путінська „часткова“ мобілізація хоч і зможе чисельно поповнити армію Росії додатковими силами, буде фундаментально неефективною та обернеться для влади РФ серйозними внутрішніми соціяльними та політичними втратами. 

Нинішні спроби протестів і опору примусовій мобілізації в РФ вже відображають повторювані та несподівані провали В. Путіна у підготовці свого населення до великої війни.  Інформаційні ж провали Путіна щодо цього особливо важливі, оскільки на території Росії немає ані українських військ, ані військ НАТО, а також немає загрози будь-якого вторгнення вглиб Росії. 

Мобілізація в Росії стала ознакою слабкости режиму Путіна і його скорої кончини. 

Рішення Путіна призначити часткову мобілізацію в Росії для посилення війни в Україні є ознакою слабкости, заявили глава Европейської комісії Урсула фон дер Ляєн і прем’єр-міністер Великої Британії Ліз Трасс у спільній заяві. Ніякі погрози й пропаґанда не зможуть приховати того факту, що зараз Україна виграє у війні, міжнародна спільнота об’єднана, а В. Путін стає ґльобальним злочинцем.

Коментарі закриті.