27 жовтня, 2022

Росія оголосила сценарій атаки „брудною бомбою“

Міністер закордонних справ України Дмитро Кулеба (Фото: Фейсбук МЗС України)

КИЇВ. – Місія Міжнародного аґентства по атомній енерґії (МАҐАТЕ) погодилися відвідати Україну через заяви Росії про те, що Київ нібито готує атаку „брудної бомби“. Про це повідомив Міністер закордонних справ Дмитро Кулеба. Він провів розмову з генеральним директором організації Рафаелем Ґроссі, під час якої запросив МАҐАТЕ до України. Міністер запропонував надіслати експертів на мирні об’єкти в Україні, які Росія описує як місця розробки „брудної бомби“. Р. Ґроссі погодився на пропозицію. 

Міністер оборони Росії Сергій Шойґу в розмовах з міністрами оборони Франції, Туреччини, Великої Британії та США звинуватив Україну в підготовці „брудної бомби“. Російські чиновники бездоказово кажуть про контакти офісу Прези-дента України з представниками Великої Британії для отримання технології створення ядер-ної зброї. Підрив такого боєприпасу можна буде замаскувати під позаштатне спрацювання російського ядерного боєприпасу малої потужности, в якому як заряд використовується високозбагачений уран, цитує російська аґенція „РІА Новини“ представників Міністерства оборони Росії. Україна та країни Заходу категорично заперечують можливість застосування такої бомби та саме її існування. У зверненні до українців Президент Володимир Зеленський зазначив, що ядерну зброю може застосувати лише російський керівник, бо він є джерелом „всього брудного“ у війні. Президент України закликав світ відреаґувати на ймовірне нове „підняття ставок“ Росією.

Міністер оборони Британії Бен Воллес заперечив твердження С. Шойґу і закликав не використовувати їх для ескалації.

Експерти американського Інсти-туту вивчення війни (ISW) на підставі відкритих джерел кілька разів вказували на те, що Москва, ймовірно, готує інформаційне тло для провокації під чужим прапором.

США, Франція, Велика Британія видали спільну заяву, після розмов посадовців країн із С. Шойґу. Вони відкинули „очевидно неправдиві звинувачення“ Росії щодо того, що Україна, буцімто, готує напад із використанням „брудної бомби“ на власній території. Про це йдеться в спільній заяві урядів трьох країн, виданій після розмови очільників оборонних відомств з російським міністром оборони С. Шойґу. 

„Раніше сьогодні міністри оборони кожної з наших країн поспілкувались з російським міністром оборони Сергієм Шойґу, на його прохання. Наші країни чітко зазначили, що ми всі відкидаємо очевидно неправдиві звинувачення, що Україна готується застосувати брудну бомбу на власній території. Світ чітко бачить крізь ці спроби використати це звинувачення в якості приводу для ескалації. Ми ще раз відкидаємо будь-який привід для ескалації з боку Росії“, – йдеться в заяві. 

 

Коментарі закриті.