27 жовтня, 2022

Ріші Сунак став Прем’єр-міністром Великої Британії

Ріші Сунак та його попередниця на посаді Ліз Трасс

ЛОНДОН. – 24 жовтня Ріші Сунак був обраний новим лідером британської Консервативної партії після того, як його суперники – колишній прем’єр-міністер Борис Джонсон та лідерка Палати громад Пенні Мордонт – вибули з гонки.

Король Великої Британії Чарльз III 25 жовтня призначив Ріші Сунака Прем’єр-міністром країни. Тепер Р. Сунаку належить сформувати уряд.

Зустріч відбулася у Букінгемському палаці, де незадовго до цього король прийняв відставку Ліз Трасс.

Президент України Володимир Зеленський привітав Прем’єр-мініст-ра Великої Британії Р. Сунака з офіційним вступом на посаду.

Новопризначений прем’єр-міністер Великої Британії  пообіцяв підтримувати Україну до „завершення” її війни з російськими аґресоом. „Тепер наша країна стикається з глибокою економічною кризою. Наслід-ки ковіду все ще залишаються. Війна Путіна в Україні дестабілізувала енер-ґетичні ринки та ланцюги поставок у всьому світі”, – відзначив голова уряду після авдієнції в короля Чарльза ІІІ. 

42-річний Р. Сунак народився в Англії в родині батьків-індійців, які еміґрували зі східньої Африки. Він є наймолодшим прем’єром за понад останніх 200 років і першим з південноазійського походження.  Після вступу на посаду 25 жовтня  він призначив деяких членів уряду. Бен Волес зберіг посаду міністра оборони в новому уряді. „Це привілей мати можливість знову керувати обороною. Я дуже вдячний новому прем’єр-міністрові за моє призначення і сподіваюся на співпрацю з Ріші Сунаком”, – написав у твітері Б. Волес., який обіймає посаду міністра оборони з 2019 року. Б. Волес працював в уряді Бориса Джонсона і його наступниці Ліз Трас, яка була на посаді всього сім тижнів. 

Л. Трас згадала про Україну у своїй прощальній промові. „Демократії повинні бути в змозі забезпечити власний народ. Ми повинні бути в змозі перемогти автократичні режими, де владу тримають у руках кілька людей. І тепер, як ніколи, ми повинні підтримувати Україну в її хоробрій боротьбі проти путінської аґресії. Україна має перемогти, і ми маємо продовжувати зміцнювати оборону нашої країни”, – наголосила вона.


20 жовтня Прем’єр-міністер Великої Британії Ліз Трас заявила, що йде у відставку зі своєї посади. „Я визнаю, що, враховуючи ситуацію, я не можу виконати мандат, на який мене обрала Консервативна партія“, – заявила вона і додала, що повідомила королю про наміри подати у відставку з поста лідера Консерва-тив-ної партії. 

Л. Трасс перебувала на своїй посаді лише 45 днів. Таким чином вона стане прем’єр-міністром з найкоротшим терміном перебування в історії Великої Британії. 

 

Коментарі закриті.