28 квітня, 2022

Росія здійснює геноцид в Україні

14 квітня Верховна Рада України ухвалила дек­ларацію про геноцид, вчинений Росією в Україні. Чи справді можна назвати геноцидом звірства, які Росія вчинила в Україні з 24 лютого 2022 року?

Ст. 2 Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, також відомої як Конвенція про геноцид, передбачає, що: „У цій Конвенції геноцид означає будь-яке з наступних дій, вчинених з наміром повністю або частково знищити національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку: вбивство членів групи; заподіяння тяжких тілесних або психічних ушкоджень членам групи; навмисне створення групі умов життя, розрахованих на повне або часткове її фізичне знищення; вжиття заходів, спрямованих на запобігання народженню всередині групи; примусове переведення дітей з групи в іншу групу“.

16 березня 2022 року Міжнародний суд у Гаазі виніс проміжне рішення у справі Україна проти Російської Федерації, оголосивши спочатку, що „Україна та Російська Федерація є сторонами Конвенції про геноцид“, а потім заявивши: „Суд вважає, що цивільне населення, яке постраждало від теперішнього конфлікту, є надзвичайно вразливим. „Спеціяльна військова операція“, яку проводить Російська Федерація, призвела до численних загиблих і поранень цивільного населення. Вона також завдала значної матеріяльної шкоди, включаючи руйнування будівель та інфраструктури. Напади тривають і створюють щораз складніші умови життя цивільного населення. Багато людей не мають доступу до найнеобхідніших продуктів харчування, питної води, електроенерґії, необхідних ліків або опалення. Дуже велика кількість людей намагається втекти з найбільш постраждалих міст у надзвичайно небезпечних умовах“.

На цій підставі Міжнародний суд вказав деякі тимчасові заходи, включаючи: „Російська Феде­рація повинна негайно зупинити розпочаті 24 лютого 2022 року військові операції на території України“.

Росія відверто порушує це рішення Міжна­родного суду, оскільки російські війська невпинно проводять жорстокі бомбардування цивільного населення та інфраструктури України, включаючи лікарні та школи, і вчиняють незліченну кількість воєнних злочинів, вбиваючи, ґвалтуючи, катуючи, зморюючи голодом цивільне населення України та примусово депортуючи дітей з Донбасу до Росії. Варто лише згадати жахливі образи з Бучі, Ірпеня, Краматорська та Маріюполя.

12 квітня 2022 року Президент США Джо Байден сказав американському народу:

„Ваш сімейний бюджет, ваша здатність заправляти бак авта, все це не повинно залежати від того, чи оголосить диктатор війну і вчинить геноцид на відстані півсвіту“.

Це був перший раз з того часу коли Росія розпочала геноцидну війну проти України, що Президент США заявив, що звірства, які розкриваються в Україні, кваліфікуються як геноцид.

Пізніше Президент США пояснив: „Я назвав це геноцидом, тому що стає все ясніше і ясніше, що Путін просто намагається знищити навіть ідею бути українцем. Доказів стає  щодалі більше“.

Російські владні структури і армія справді намагаються знищити навіть ідею бути українцем, що випливає із заперечення В. Путіном самого існування українського народу в цілому.

12 липня 2021 року в статті „Про історичну єдність росіян і українців“ В. Путін написав:

„Коли мене запитали про російсько-українські відносини, я сказав, що росіяни та українці є одним народом – єдине ціле. Ці слова не були зумовлені якимись короткостроковими міркуваннями або викликані поточним політичним контекстом. Це те, що я неодноразово говорив і у що я твердо вірю“.

Неймовірно, але згідно з версією історії В. Путіна: „Назва „Україна“ частіше вживалася у значенні давньоруського слова „окраїна“ (периферія), що стосується різних прикордонних територій. А слово „українець“, спочатку означало прикордонників, які охороняли зовнішні кордони“.

Очевидно, В.Путін і Кремль обізнані зi звірствами, які здійснюються проти українського народу і своєю поведінкою схвалюють ці акти дикости та забезпечують їх продовження російськими військами.

Ці кричущі докази демонструють, що Росія здійснює дії з наміром повністю або частково знищити український народ.  І це є геноцид, згідно з Конвенцією про геноцид.

Міжнародне співтовариство має визнати цей геноцид і відреагувати відповідним чином.

Евген Чолій,
президент Громадської організації „Україна-2050“

Коментарі закриті.